Šinko v Rimu izpostavila trajnostno kmetijsko proizvodnjo in razvoj vitalnega podeželja

AKTUALNO

Slovenija

26.07.2023

Prednostni nalogi Slovenije na področju prehrane sta prehod na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in razvoj vitalnega podeželja, je na tridnevnem vrhu o prehranskih sistemih na sedežu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu izpostavila ministrica kmetijstvo Irena Šinko.

Zavzela se je še za dvig samooskrbe in cenovno dostopnost hrane. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, se prehranski sistemi, ki so tema zasedanja FAO, spoprijemajo s številnimi izzivi, vključno s konflikti, podnebno krizo in podražitvami hrane.

Ministrica Irena Šinko je v tej luči v nagovoru na plenarnem zasedanju izpostavila velike spremembe, nujnost pospešitve prehoda ter zagotovitev družbene, politične in ekonomske podlage zanj.

"Pomembne prednostne naloge Slovenije na tem področju so prehod na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in razvoj vitalnega podeželja. Večino ambicioznih ciljev za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem podpirajo ukrepi skupne kmetijske politike v EU," je poudarila. Opozorila je še na pomen lokalno pridelane hrane, zagotavljanje prehrane za šolarje, usmeritev v ekološko pridelavo ter aktivnosti za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane.

Prav tako je izpostavila pomen vode. "Voda in hrana sta ključni za svetovni mir in stabilnost," je dejala.

Drug pomemben segment družbe, na katerega je spomnila, pa so ranljive skupine. "Žene in mladi na podeželju, pa tudi invalidi in osebe, živijo na socialnem robu. Tudi v času, ko se usmerjamo v sodobne digitalne tehnologije in se srečujemo z umetno inteligenco, moramo zagotoviti delo in priložnosti za te ranljive skupine, morda tudi s pomočjo čebelarstva. Tudi ženske imajo ključno vlogo pri pridelavi in predelavi hrane, vzgoji otrok in oskrbi starejših. Žal pa nimajo povsod enakega dostopa do storitev, izobrazbe in dohodkov, ki so za nekatere samoumevni," je menila.

Ob koncu je predstavila še prioriteti za naslednji dve leti, in sicer dvig samooskrbe s prilaganjem podnebnim spremembam in zagotavljanje cenovno dostopne hrane potrošnikom.

Vrha se udeležujejo številni voditelji držav in mednarodnih organizacij, udeležence pa so med drugim nagovorili generalni sekretar OZN Antonio Guterres, generalni direktor FAO Qu Dongyu in predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni.