Italija: Nov raziskovalni center Barille v Parmi, nov mednarodni sedež v Amsterdamu in milijarda naložb v naslednjih petih letih

AKTUALNO

Svetovne

08.06.2023

“Pomemben petletni načrt, vreden milijardo evrov, od tega bo polovica vložena v Italijo, ki je in bo ostala srce skupine, dejal Guido Barilla, predsednik živilske multinacionalke, ki v današnji la Repubblici napoveduje mejo, ki bo šla v smeri izboljšanja kakovosti proizvodov in varnostnih procesov, obnove industrijskih obratov, prevzema novih tehnologij industrije 4.0, krepitve digitalnih infrastruktur, povečanja proizvodnje in zmogljivosti na svetovni ravni, inovacije izdelkov in trga ter pot do trajnosti.

Kot pomembno novost, ki bo po vsej verjetnosti imela vpliv na prestrukturiranje družbe, izpostavlja tudi predvideno odprtje pisarne v Amsterdamu, središču mednarodnega razvoja, a kot je za Il Sole 24 Ore pojasnil predsednik družbe: “bomo še naprej plačevali davke v Italiji in povsod po svetu, kjer imamo delujoča podjetja.” Strategija skupine “Želimo postati globalno živilsko podjetje, ki bo izkoristilo naš italijanski duh in kar najbolje izkoristilo potencial naše italijanske proizvodne strukture. To je temelj naše strategije in predvsem element, ki nas razlikuje od mednarodnih konkurentov," dodaja Guido Barilla. “Več kot polovica naših naložb bo namenjenih pekovskim izdelkom. To je zato, ker želimo delati na pekovskih izdelkih, da bi pospešili našo globalno rast. Zato bomo začeli od tam, pri tem pa seveda ne bomo pozabili na testenine in omake,” malce bolj podrobno opisuje strategijo novi izvršni direktor Gianluca Di Tondo, ki je po objavi konec lanskega oktobra, letos aprila prevzel mesto izvršnega direktorja, ki ga je pred tem deset let zasedal Claudio Colzani.

Nov globalni center za raziskave in razvoj v Parmi V Parmi, kjer ima tudi svoj sedež, družba načrtuje naložbo v višini 16 milijonov evrov za velik nov globalni center za raziskave in razvoj. To bo središče, ki bo globalno usmerjalo in spodbujalo Barilline inovacije z razvojem izdelkov, receptov in tehnologij, pa tudi z agronomskimi raziskovalnimi projekti. Vse znanstvene sposobnosti bodo skoncentrirane v tem novem vozlišču, kjer bo zaposlenih več kot 200 ljudi: laboratoriji in pilotni obrati bodo prenovljeni in ustvarjeni bodo novi prostori, ki bodo odprli univerzo, partnerska podjetja in dobavno verigo za nadaljnje sodelovanje.

Center bo služil tudi poglabljanju sodelovanja s kmetijskim svetom, razvoju agronomskih raziskovalnih projektov in novih metod za inovativno kmetijstvo z majhnim vplivom na okolje. Nova struktura predvideva prenovo laboratorijev in pilotnih obratov ter ustvarjanje prostorov in krajev, ki lahko olajšajo sodelovanje in odpiranje vrat z univerzami, raziskovalnimi centri, komercialnimi partnerji in partnerji v dobavni verigi. Nov mednarodni sedež bo v Amsterdamu Globalno (izven Italije) so prioritete Severna Amerika, Evropa in Bližnji vzhod.

“Ta razvoj bo vodila posebna skupina ljudi s sedežem v Amsterdamu. Ta skupina bo vključevala ljudi, ki se bodo posvečali le naslednji nalogi: pospeševanju mednarodne rasti s krepitvijo vloge na glavnih tujih trgih in na tistih z velikim razvojnim potencialom, ne samo na področju testenin, ampak tudi na področju omak, pestov in pekovskih izdelkov,” še sporočajo s sedeža Barille.

Uspešno leto 2022

Za skupino Barilla s sedežem v Parmi, ki ima več kot 8700 zaposlenih v 29 obratih po vsem svetu, je bilo leto 2022 zaznamovano s 4,6 milijarde prometa, kar pomeni 18 % povečanje v primerjavi z letom 2021. Hkrati so lani ustvarili skoraj 490 milijonov EBITDA V Italiji, kjer je ustvarila 41 % svojega prometa, ima Barilla 15 proizvodnih obratov. Lani je na prodajne police 100 držav prodala za 2,1 milijona ton svojih izdelkov. Na poslovanje je tako kot drugod imelo pomemben vpliv zvišanje cen energije, surovin in logistike, ki je prispevalo k povečanju stopnje inflacije, vključno s cenami kmetijskih proizvodov: “V tako zapletenem okolju smo ohranili preudarne strategije, usmerjene v postopno delno okrevanje stroškovne inflacije na prodajne cene,” poudarjajo v družbi.