Pekovskim izdelkom letos 208 zlatih priznanj

AKTUALNO

Slovenija

15.02.2023

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je letos podelila 208 zlatih priznanj za izdelke s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Letos so proizvajalci na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov.

Izboru so tokrat dodali dve novi kategoriji, in sicer izdelke iz testa in sendviče.
  
Za kruh so podelili 99 zlatih priznanj, za pekovsko pecivo 24, za fino pekovsko pecivo 38, za sveže slaščice v hladni verigi 27, za kekse in testenine po štiri, za izdelke iz testa pet, za sendviče pa sedem.

Priznanja so prejela podjetja Conditus (pet priznanj), Delakorda (dve), Don Don (35), Gostinske storitve in trgovina Jože Čož (dve), Hlebček (26), Iz krušne peči (tri), Konditor (eno), Mercator IP (21), Mlinopek (dve), Mlinotest (26), Pekarna Pečjak (18), Petrol (eno), PPS-Pekarne Ptuj (12), Sastela (štiri), Spar Slovenija (deset), Zebra patisseries, Abstrakt (pet) in Žito (35).

Kot je na današnji slavnostni podelitvi v Ljubljani dejala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Tatjana Zagorc, število priznanj dokazuje uspešnost pekarskega sektorja kljub veliko izzivom. "Želimo si, da bi kakovost prepoznali tudi trgovci," je dodala.

Podelitve se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je izdelke takšne kakovosti označila tudi kot veliko priznanje za slovensko kmetijstvo. "Želim si, da bi kakovost znali prepoznati tudi potrošniki," je dejala.

Izpostavila je pomen vlaganj v razvoj, da bodo lahko podjetja v panogi dosegla še višjo dodano vrednost. "Ob tem ne smemo pozabiti za trajnostni vidik," je poudarila. Posebej jo veseli, da je tudi sektor žita vstopil v shemo izbrane kakovosti.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je ocenjevanje izpostavila kot enega od načinov ozaveščanja javnosti o pomenu kakovostnih živilskih izdelkov. "Verjamem, da so nagrade še dodatna spodbuda pri prizadevanjih za zagotavljanje izdelkov najvišje kakovosti," je dejala.

Z dejavnostjo pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva se v Sloveniji ukvarja 336 gospodarskih družb, ki skupaj zaposlujejo 4297 ljudi. Čisti prihodki od prodaje v panogi so leta 2021 dosegli 377,1 milijona evrov, od tega 62,1 milijona evrov s prodajo na tujih trgih. Dodana vrednost na zaposlenega je bila leta 2021 33.018 evrov oziroma 12,6 odstotka več kot leto prej.