Imajo nov pokrovček na steklenicah svojih izdelkov, ki je po odvoju še vedno pripet.
Po ocenah UNDP je samo v letu 2018 v Bosni in Hercegovini nastalo približno 150.000 ton plastičnih odpadkov. Manj kot dva odstotka teh odpadkov se reciklira, plastični zamaški pa največkrat "uidejo" sistemu zbiranja odpadkov in končajo v naravnem okolju.
Pred tremi leti je Evropska unija objavila Direktivo o zmanjševanju vpliva nekaterih plastičnih izdelkov na okolje. Med drugim se zavzemajo za potreben krožen pristop pri ravnanju s plastično embalažo za pijače za enkratno uporabo, s posebnim poudarkom na zamaških, saj ti predstavljajo dodatno nevarnost za okolje, ker se pojavljajo kot ločeni odpadki.
Direktiva zahteva, da pokrovčki in zamaški ostanejo trdno pritrjeni na plastenke, dokler so v uporabi, rok za uskladitev s to določbo pa je leto 2024.
Sarajevski kiseljak, kot nosilec trendov odličnosti na trgu BiH, predčasno izpolnjuje zahteve direktive, saj svoje izdelke izvaža na trg EU, trajnostni razvoj in skrb za okolje pa uvršča med svoje strateške prednostne naloge. Zavedajoč se problematike zbiranja in recikliranja zamaškov, je podjetje Sarajevski kiseljak razvilo zamašek, pri katerem se varnostni obroč ne zlomi, gre za tako imenovani "vezani" zamašek. Omenjeni tip zamaška ostaja povezan z embalažo, saj ob uporabi ostaja pritrjen na steklenico. Taka pametna zasnova rešuje problem povezave med pokrovčkom in stekleničko med in po uporabi izdelka.
»Sarajevski kiseljak nadaljuje s svojimi strateškimi aktivnostmi, usmerjenimi v varovanje okolja. Poleg pobud, kot so postavitev reciklažnih strojev, uporaba lažjih PET plastenk, ločeno zbiranje odpadkov na vseh poslovnih lokacijah, imamo po novem tudi uporabo neločljivih zamaškov. S tem izkazujemo zavezanost ohranjanju okolja v katerem živimo. in delo. Znotraj naše kategorije smo prvo podjetje v Bosni in Hercegovini, ki je uvedlo to inovacijo in pokazalo, kako lahko pametno oblikovanje pripomore k varovanju okolja,« je povedala Vesna Trogrlić Kožul, vodja varstva okolja pri Sarajevo Sourdough.