
Utemeljitev izbora najbolj inovativnih živil leta 2019 Inštituta za nutricionistiko
Slovenija
06.02.2019
Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča uporabo posebnega znaka projekta, tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil. Za razliko od nekaterih drugih tovrstnih nagrad in izborov, kjer si podjetja takšne znake naročijo in zanje plačujejo, je uporaba znaka projekta Inovativna živila za podjetja povsem brezplačna, izbor pa je bil neodvisen in ni bil povezan s kakršnimi koli stroški za podjetja.

Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, ki so bila narejena v Sloveniji in poslana na tržišče v minulem letu. Nagrado za najbolj inovativna živila, ki jo inštitut podeljuje že petič, letos prejme šest podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala.
"Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z ugodno hranilno sestavo," je na novinarski konferenci dejal Igor Pravst z inštituta.
Na razpis za najbolj inovativna živila v drugi polovici lanskega leta je prispelo 110 izdelkov, kar je največ doslej, kar dve tretjini sta dobili ugodno oceno za prehransko sestavo.
"Podobno kot prejšnja leta so približno polovico vseh predlogov podali potrošniki" je poudaril Pravst.
Poleg nagrajenih izdelkov je bilo na razpis prijavljenih tudi več drugih živil, ki kažejo na inovativnost v domači živilski industriji. Verjamejo, da se bodo v podjetjih še naprej trudili, da bo potrošnikom na voljo pestra izbira kakovostnih živil, proizvedenih v Sloveniji.
Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov
Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil
Mlekarna Celeia d.o.o.
Jogurt LCA borovica je zanimiva novost med sadnimi jogurti. Odlikuje ga zelo nizka vsebnost sladkorja, ne vsebuje dodanih sladkorjev, niti sladil, kljub temu pa navdušuje z odličnim okusom. Jogurt je obogaten z vlakninami, pridobljenimi iz rastline cikorije. Izdelan je izključno iz slovenskega mleka. Razpoložljiv je v dveh različnih pakiranjih, v lončku in plastenki kot tekoči jogurt.
Direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob:" Veseli smo, da smo dobili znova nagrado, ki dokazuje našo usmerjenost k zdravi prehrani in lahko poovem, da je na poti že nov izdelek, ki ga bomo predstavili kmalu."
Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev
Bio kefir zeleno jabolko
Bio kefir marelica in bučka
Bio dobrote d.o.o., Kmetija Žgajnar
Bio kefir zeleno jabolko in Bio kefir Marelica & Bučka sta izdelana iz ekološkega slovenskega mleka, kefirnih zrn in sadne oz. sadno-zelenjavne kaše. Odlikuje ju prijeten in osvežilen okus ter ugodna hranilna sestava, saj vsebujeta zmerno količino sladkorja in sta zato dobrodošla novost med kefirji.
Tina Žgajnar:"Naša kmetija je znana po domačih surovinah iz katerih smo naredili tudi nagrajeni izdelek na katerega smo ponosni tako kot na vse kar ponujamo."
Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov
Kruh z drožmi
Spar Slovenija d.o.o.
Kruh z drožmi ima hrustljavo skorjico, vlažno sredico in bogato aromo. Pripravljen je iz pšenične polbele in črne moke, ki so ji dodani otrobi ter zdrob starodavnih žit. Odlikujeta ga visoka vsebnost vlaknin ter znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi. Poleg ugodne hranilne sestave, gre tudi za posebnost v postopku izdelave. Kot vzhajalno sredstvo so namreč uporabljene droži, ki jih pripravljajo sami v pekarni.
Boštjan Kos:"To je kruh, ki ga tako kot vse ostale pekovske izdelke pečemo v naših pekarnah in je z manj soli in zaradi tega in ostalih sestavin, nekaj posebnega."
Nagrada za inovativnost v skupini namazov
Namazi Tereza's choice:
Humus rdeča pesa
Mandljev namaz s cimetom in vanilijo
Organa d.o.o.
Zelenjavni namaz Humus rdeča pesa je izdelan iz čičerike in rdeče pese. Je zanimiva alternativa običajnim namazom, saj vsebuje stročnice in zelenjavo, ki ju je potrebno pogosto vključevati v vsakodnevno prehrano. Namaz je vir beljakovin in dober vir prehranskih vlaknin. Mandljev namaz s cimetom in vanilijo pa je po drugi strani odlična alternativa sladkim namazom, saj vsebuje manj sladkorja. Praženi mandlji mu dajejo še posebej dober okus.
Jernej Pulko:" Mi smo mlado podjetje in smo na trgu šele slaba tri leta. Lani smo tudi glede tega iudelka združili s Terezo (Poljanič), ki je zaščitno ime in nosilka naše blagovne znamke."
Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki
Gabaroni ekološki čičerikini svedrci
Gabaroni ekološki svedrci rdeče leče
BMM d.o.o.
Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.
Matija Vidmar (nagrado je sprejela še Tatjana):"Mislim, da smo zmagali zasluženo in napovedujem, da bomo tudi naslednje leto."
Nagrada za inovativnost v skupini pripravljenih jedi
Minute zelenjavni obroki:
Leča s papriko in korenjem
Kuskus s čičeriko
Solata z ješprenom
Mercator IP d.o.o.
Popestritev linije izdelkov Minute z okusnimi obroki iz žit, stročnic in zelenjave je dobrodošla dopolnitev obstoječe ponudbe. Priročno pakiranje omogoča zagotavljanje hranilnega obroka na poti, v šoli ali delovnem mestu. V liniji posebej izstopajo Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko in Solata z ješprenom, bučkami, papriko, korenčkom in koruzo. Nagrajeni obroki poleg žit in stročnic, vsebujejo tudi raznoliko zelenjavo in tako predstavljajo zdrav in hranilno bogat obrok.
Razvojna tehnologinja v Mercatorju Mateja Rupnik: "S tem izdelkom smo želeli priti blizu potrošniku in biti prijazni že za oči oz. na pogled, a seveda tudi predvsem kar zadeva hranilno vrednost in v tem primeru gre lahko tako za solatno jed, hladno predjed ali glavni obrok."
Slovenija