Danes na GZS seminar s področja izboljšanja sestave živil

Slovenija

13.04.2018

Na seminarju s področja izboljšanja sestave živije bil danes na GZS predstavljen okvir nacionalne prehranske politike, izkušnje drugih držav članic glede aktivnosti izboljšanja sestave ter primeri iz prakse.
 
Seminar je potekal kot del aktivnosti programa PREŽIVI (Spodbujanje preoblikovanja in razvoja novih živilskih izdelkov izboljšane sestave pri nosilcih živilske dejavnosti s sedežem v Sloveniji).
 
Prijava na seminar je bila brezplačna, udeležilo pa se ga je približno 50 udeležencev iz različnih podjetij in ustanov.
 
V imenu organizatorja sta v uvodu spregovorili Petra Medved Djurašinović, ki je imela kasneje še predstavitev z naslovom:”Prakse izboljšanja sestave živil po drugih državah”  in Dea Zavadlav (GZS-ZKŠP), predstavili pa sta program PREŽIVI.
 
Nato  so sledile naslednje predstavitve:
 
Katja Povhe Jemec iz Ministrstva za zdravje: "Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-20125 in boljše možnosti za zdravo izbiro”, Urška Blaznik iz Nacionalnega instituta za javno zdravje: "Prehrana in javno zdravje – zdrave izbire za zdravo življenje."
 
Sledile so delavnice po skupinah, za zaključek pa sta imeli praktični predstavitvi  študentka Anja Zupan z Biotehniške fakultete  s predstavitvijo svoje magistrske naloge z naslovom: "Senzorićna sprejemljivost maslenih keksov z znižano vsebnostjo masla” in Mateja Modic (na fotografiji) iz Žita s predstavitvijo dela v njenem podjetju, ki je del Skupine Podravka.
 
Govorila je o preoblikovanju izdelkov v Žitu, izzivih in priložnostih ter predstavila težave, ki se skrivajo v željah potrošnikov po polnozrnatih proizvodih, ki pa gredo slabše v prodajo in s polic pa tudi o poskusu s 30% manj sladkorja v njihovih bonbonih, kar so kmalu opustili, saj so ocenili, da izdelek ne bi bil primeren za trg. Vseeno se trudijo nadomestiti celo palmove maščobe brez katerih pa tako kot brez soli ali sladkorja dostikrat ne gre. "Palmine maščobe so odporne na procese žarkosti, zavedamo pa se da palma ni zaželena in da je ekološko sporna. V teku so procesi za nadomestke teh maščpb z različnimi olji  a mislim, da je glede na trende in določene tipe izdelkov še vedno nenadomesljiva."
 
"Jesti dobro, varno in sodobno” 
"V Žitu, ki je del sistema Podravke imamo okrog 115 milijonov evrov letnega prometa in nas je 1100 zaposlenih. Proizvodne enote imamo razpršene na 16 lokacijah po Sloveniji in smo z našimi izdelki prisotni praktično po celem svetu, v več kot 30 državah. Naše poslanstvo smo zapisali v kratki zavezi: "Jesti dobro, varno in sodobno!” Sledimo trendom in zahtevam potrošnikov, upoštevamo pa razvoj sodobne, zdrave in uravnotežene prehrane in posodabljamo izdelke v skladu s trendi…”