
V veljavo stopil pravilnik o omejevanju transmaščob v živilih
Slovenija
04.04.2018
Danes je začel veljati pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost teh škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Določa enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov.

Določbe pravilnika se uporabljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije. Določbe ne veljajo za živalska olja in maščobe ter za živila, pri katerih je vsebnost teh kislin posledica naravne prisotnosti.
Zmanjšanje količine transmaščob v živilih je Slovenija sicer uvrstila tudi med strateške cilje nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 Dober tek Slovenija, ki je med ukrepi predvidel možnost zakonodajne omejitve transmaščob.
Rezultati, ki so bili konec marca objavljeni v zelo ugledni znanstveni reviji Nutrients kažejo, da se je v več kategorijah predpakiranih živil v zadnjih dveh letih pogostost uporabe delno hidrogeniranih maščob sicer zmanjšala, v nekaterih pa se je žal celo povečala.
Tudi kemijske analize živil kažejo, da se trans maščobne kisline še vedno nahajajo ne le v predpakiranih, temveč tudi v številnih neprepakiranih živilih, npr. v nekaterih burekih, rogljičkih in drugih pekovskih izdelkih.
Z izborom ustreznih surovin in postopkov priprave je vsa tovrstna živila mogoče proizvesti tako, da ne bodo presegala zakonsko predpisane omejitve 2 g trans maščobnih kislin na 100 g skupnih maščob.
Več o tem si preberite tukaj.