
Potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost
Slovenija
15.12.2017
Slovenska potica, ki ji je dodatno svetovno slavo pred časom dodal papež Frančišek, bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. 

To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko-gozdarska zbornica.
Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta sladica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.
Slovensko potico bodo namreč v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava potice. "Slovenska potica bo morala biti pripravljena z enim od petih tradicionalnih nadevov: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko z luknjo v sredini, zunanji rob pa bo moral biti gladek ali pokončno rebrast," je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
Slovenija bo prošnjo za zaščito v Bruselj poslala januarja. Postopek bi lahko bil zaključen v približno dveh letih.
Slovenija