SLO bocni levo
SLO bocni desno

Paolo Barilla: "GSO-jev ob pridelavi ne potrebujemo"

Svetovne

30.06.2016

V naši zadnji številki revije smo objavili intervju z direktorjem regijskega podjetja Barilla Adriatik, Benom Vižintinom, tokrat pa je pred vami del pogovora z enim od treh bratov, ki vodijo to italijansko živilsko podjetje. Z njim so intervju opravili pri časniku Delo.
 
Paolo Barilla (na fotografiji) je podpredsednik izvršnega odbora direktorjev Barille in eden od treh bratov, ki že četrto generacijo vodijo prehrambeno podjetje Barilla. Enako funkcijo opravlja tudi brat Luca, najstarejši pa je predsednik podjetja Guido Barilla.
 
Za slovenski časnik je med drugim povedal, da ob pridelavi izdelkov gensko spremenjenih organizmov ne potrebujejo. "GSO ne potrebujemo. V pšenici se GSO tudi sicer sploh ne uporablja. Tudi v ZDA v drugih produktih ne uporabljamo GSOZdi se, vsaj tako pravijo znanstveniki, da gensko spremenjena hrana človeku ne škoduje, ima pa slabe vplive na biotsko raznovrstnost," je povedal Italijan.
 
Poudaril je, da bi morali GSO uporabljati le na tistih območjih, kjer določene kulturne rastline ne morejo uspevati. "Če se to upošteva, je GSO dobra stvar, saj pomeni, da hrano lahko pridelujemo tudi tam, kjer je sicer ne bi mogli, ljudje pa bi zato stradali," dodaja.
 
Leta 2015 je Barilla ustvarila 3383 milijonov evrov prihodkov in s tem pridelala 440 milijonov evrov dobička. Pohvalijo se lahko s certifikatom varnega delovnega mesta (kjer že 1000 dni ni bilo nobene nesreče), s certifikatom Lifegate, ker jim je od leta 2010 do 2015 uspelo zmanjšati emisije CO2 za 23 odstotkov ter porabo vode za 19 odstotkov.
 
Tudi na račun nove železniške proge v Parmi, ki del pšenice (30 odstotkov vse uporabljene pšenice) namesto po avtocestah v tovarno pripelje z vlakom. Od svojih dobaviteljev zahtevajo trajnosten način pridelave surovin. Leta 2015 so od 1300 kmetov odkupili 140.000 ton trajnostno pridelane durum pšenice.
 
Njihov cilj je, da bodo do leta 2020 odkupovali stoodstotni delež trajnostnih pridelkov. Ne le v Italiji, tudi v Grčiji, Turčiji in ZDA. 
 
O podjetju

Leta 1877 je Pietro Barilla v Italijanskem mestecu Parma, ki je danes zaradi gastronomije pod Unescovo zaščito, odprl majhno trgovino s kruhom in testeninam. Leta 1910 so odprli prvo tovarno. Danes podjetje vodi že četrta generacija – bratje Guido, Luca in Paolo Barilla. Imajo 29 tovarn po vsem svetu, v Parmi največjo tovarno testenin na svetu, 219 izdelkov izvažajo v več kot 100 držav. Na leto proizvedejo več kot 1800.000 ton hrane; poleg testenin še kruh, pecivo in omake.