Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Mohanta, ki je že 18-ti slovenski proizvod, ki je registriran pri Evropski komisiji.
Mohant se izdeluje na omejenem geografskem območju, ki se nahaja v osrčju Julijskih Alp. Ime Mohant se je pojavilo že v 18. stoletju, kar potrjujejo številni pisni in ustni viri. Je mehki sir belkasto rumene, bež ali svetlo maslene barve, proizveden iz surovega kravjega mleka.
Zanj sta značilna močno izražen vonj ter pikanten okus, ki lahko tudi nekoliko greni. Vonj in okus sira sta lahko za marsikoga celo odbijajoča, vendar sta značilna za Mohant in zato mu pravijo tudi posebnež med siri. Na njegov vonj, okus in teksturo pomembno vpliva tudi tradicionalni postopek proizvodnje, po katerem se Mohant proizvaja še danes.
Za tradicionalni postopek sta značilni predvsem dve fazi: faza, ko sirno zrno po fazi sušenja pustijo, da se usede na dno, in faza zorenja v "dežah" (posebnih posodah), kjer zagotavljajo anaerobne pogoje zorenja Mohanta. Med zorenjem pride do razgradnje beljakovin do aminokislin. Pri tem se sprošča plin, zato postane sir mazav, pridobi pa tudi specifičen vonj in okus.
Pridružen sedemnajsterici imenitnih: Pri Komisiji je bilo pred mohantom registriranih 17 slovenskih izdelkov: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med (vsi z zaščiteno označbo porekla - ZOP); Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta (vsi z zaščiteno geografsko označbo - ZGO); Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo - ZTP). |