
Označba višje kakovosti trenutno samo med izdelki slovenskega porekla
Slovenija
08.07.2013
Slovenski pridelki in živila so velikokrat višje kakovosti od uvoženih, saj jim zaradi bližine pridelave ni potrebno umetno podaljševati obstojnosti. Nekateri med njimi so tudi nosilci označbe višje kakovosti, ki jo podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Z njo se trenutno ponašajo le nekateri slovenski pridelki in živila, ki jih kot izdelke lokalnega porekla odlikujejo gospodarske, agrarne in okoljske prednosti. Zaposlitev domačega prebivalstva, krepitev ekonomske moči prebivalcev, zmanjševanje stroškov trgovcev in posledično večje koristi za potrošnike ter manjše obremenitve okolja zaradi krajšega transporta, so nekatere izmed njih.
Za pridobitev označbe višje kakovosti so ključne lastnosti posameznega izdelka – pri sirih je to postopek predelave mleka v sir, ki omogoča končni izdelek brez konzervansov. Prav takšni so tudi siri Zelene doline, pridelani iz izključno slovenskega mleka, po posebnem tehnološkem postopku brez konzervansov.
"Običajni siri so narejeni po postopku pasterizacije. Ta iz mleka odstrani nekatere mikroorganizme, ne pa tudi bakterijskih spor. Te lahko povzročijo nekatere tehnološke napake, kot je npr. pozno napihovanje sira. Da se prepreči delovanje bakterijskih spor, se mleku pri običajnih sirih dodajo konzervansi, ki preprečujejo kvarjenje živila in podaljšajo njegov obstoj. Konzervansi tako vplivajo na potek izdelave in zorenja sirov ter na okus, vonj in teksturo sirov. Siri z označbo višje kakovosti pa ne vsebujejo konzervansov, saj so narejeni po postopku dodatne obdelave mleka z mehanskim odstranjevanjem bakterijskih spor. Zato konzervansi niso potrebni, obstojnost sira pa se lahko primerja z običajnimi siri" pojasni Marjan Jakob, direktor Mlekarne Celeia, edine slovenske mlekarne s siri z označbo višje kakovosti.
Stanislav Bradeško, vodilni presojevalec certifikacijskega organa Bureau Veritas d.o.o., ki med drugim opravlja tudi nadzor pridelkov in živil z označbo višje kakovosti, pojasnjuje, da je velika dodana vrednost takih proizvodov tudi dodaten nadzor, ki deluje kot garant zaupanja za potrošnike. Označbo namreč na predlog proizvajalca ali skupine proizvajalcev najprej potrdi pristojno ministrstvo, nato še drugi pooblaščeni in certificirani organi. "Sledijo ciklična preverjanja, praviloma enkrat na leto, in nenapovedane kontrole proizvajalcev in izdelka na trgu. Dodatno kontrolo opravlja tudi proizvajalec sam. Ob kakršnih koli odstopanjih sledijo sankcije," pojasnjuje Bradeško, ki zatrjuje, da lahko izdelkom z označbo višje kakovosti brez skrbi zaupamo.