V soboto je bil Lavričev trg v Ajdovščini znova v znamenju Pašta Fešte, največjega slovenskega festivala testenin.
Na številnih stojnicah so lahko obiskovalci poskusili raznovrstne testeninske dobrote izpod rok priznanih kulinaričnih mojstrov, ki so zadovoljile še tako zahtevne gurmane. Prvič so lahko okusili azijske polnjene testenine gyoza, ki jih izdeluje Mlinotest.
Posebno doživetje je bilo finalno tekmovanje malih kuharskih mojstrov, kjer so osnovnošolski otroci tekmovali za naziv Mlinochef. Raznovrstne jedi iz testenin so pripravljali številni znani kuharji, med njimi tudi masterchefovci, kuharski šefi iz restavracij s tremi kapami Gault&Millau ter nosilci Michelinovih zvezdic. Ena izmed presenetljivih novosti je bila letos zagotovo stojnica, na kateri sta kuhali šturski gurmanki, zmagovalki lanskega Mlinochefa.
Dogajanje na festivalu so na svoj izviren in hudomušen način povezoval Iztok Gustinčič, za dobro glasbo pa so poskrbeli Ne joči pevec, Suho cvetje in Aufbiks. Za vse ljubitelje kolesarstva je bilo pred Rustjevo hišo poskrbljeno tudi za prenos dirke Giro d'Italia.
Kar dela Pašta Festo več kot le gastronomski dogodek, je to, da združuje ljudi. Mlinotest ne promovira le svojih izdelkov, ampak tudi svoje vrednote. Lokalno skupnost, družino, tradicijo in inovativnost. V času, ko je tempo življenja vse hitrejši,nas takšni dogodki spomnijo, kako pomembno se je ustaviti in uživati v preprostih stvareh. Tončka Mavrič iz Mlinotesta je povedala, da so prvič predstavili Mlinotestove azijske polnjene testenine gyoza, ki jih proizvajajo v prenovljenem obratu nekdanjega Peciva v Novi Gorici. Druga novost pa je letos stojnica Šturski gurmani, na kateri sta s pomočjo skupine učencev iz Osnovne šole Šturje kuhali zmagovalki lanskega Mlinochefa Šturski gurmanki. Prihodki z njune stojnice so namenjeni v dobrodelne namene. Sicer pa je letošnja Pašta fešta ponudila jedi s testeninami na skoraj 40 stojnicah. |
Vir/Foto: Mlinotest