Na radovljiškem Festivalu čokolade se predstavlja 22 ponudnikov

Slovenija

12.04.2025

Ta vikend, 12. in 13. aprila, v Radovljici poteka 12. Festival čokolade.Vsako leto ga obišče med 20.000 in 40.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz tujine.​ Prvi dan je minil v prelepem vremenu in druženju ob bogatem programu in seveda čokoladnih užitkih. Festival poteka še danes, v nedeljo med 9. in 19.uro, vstopnina je 6 evrov, mlajši od 18. leta vstopajo brezplačno. Naslednji Festival bo 18.in 19.aprila 2026.

 

Radovljiški park, Linhartov trg z graščino in trg pred cerkvijo so prizorišče čokoladnega festivala, ki ga organizira Javni zavod Turizem in kultura Radovljica in ki se je v preteklem desetletju dokazal kot izjemen kulinaričen dogodek, ki daje smernice tudi marsikateremu drugemu dogodku v Sloveniji, hkrati pa vsa leta sledi rdeči niti čokolade.

To ne le ponuja obiskovalcem v okušanje in nakup, ampak jo vklaplja tudi v druge oblike in program festivala. Festival čokolade je nedvomno največji čokoladni dogodek in eden večjih kulinaričnih dogodkov v Sloveniji.

Rekordno je število čokoladnic iz tujine. Prvič sta k nam prišli 2 čokoladnici iz Avstrije (čokoladnica Aherz ter čokoladnica Eckhard Confiserie), čokoladnica iz Hrvaške (Chocolateria Chade) in čokoladnica iz Madžarske (King's Marzipan).

Bogat program v parku je že prvi dan navdušil z glasbenimi skupinami in Dunking Devilsi. 
Na čokoladni ruleti so si obiskovalci lahko priigrali nagrade, nov je (bil) inovativen produkt "Pojej čokolado & Posej papir", čokoladna tablica, polnjena s slovenskim medom z geografskim poreklom, ovitim v papir s semeni medovitih rastlin, ki je na idejo Turizma Radovljica nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in čokoladnico Molinet.

Poleg Linhartovega trga se čokoladnice predstavljajo tudi v parku pred starim mestnim jedrom. Tam se predstavljajo s ponudbo čokoladnih izdelkov slovenske čokoladnice.

Vse čokoladnice na festivalu ponujajo izdelke za degustacijo. Prav to je eno najboljših
festivalskih doživetij. Obiskovalci z nakupom degustacijskih kuponov enostavno in hitro
okušajo manjše izdelke preden se odločijo za nakup večjih količin. Za en kupon, ki je vreden 0,90 evra ponujajo manjše oziroma enostavnejše izdelke,medtem ko ročno izdelane praline pri večini ponudnikov dobite za dva kupona. 

Festivalski program sestoji iz raznolikega poučnega in zabavnega programa za otroke,
koncertov na različnih lokacijah ter kulinaričnih delavnic za odrasle. V radovljiškem parku se na glavnem odru ter na travnatih površinah vrsti veliko spremljevalnega programa.

Na prizorišče so se z delavnicami zabijanja na koš ter akrobatsko predstavo torej vrnili Dunking Devilsi ter otroška skakalnica Mini Planica, oder pa je (bil) rezerviran za glasbenike:  Emkej, Trkaj, Golden Tina (Tina Turner Tribute band), Veseli Begunjčani, glasbeni program pa poteka tudi v graščini.

Poleg tega v parku potekajo tudi predstave in cirkuške delavnice za otroke.V Graščini čokoladnih doživetij tako kot lansko leto poteka program s kulinaričnimi delavnicami za odrasle ter otroke, v Baročni dvorani, kjer je tudi glasbeni program pa so postavili prijeten Koktajl Bar. Kulinarične delavnice tokrat vodijo Brina Kobal, Jure Pavlič in Vita Vybinal. Seveda je bo tu tudi letos možno okušanje in glasovanje za Naj pralino festivala, pripravili so ustvarjalne delavnice.

V sobotnem programu je bila modna revija, ki so jo pripravili v sodelovanju s Fakulteto za dizajn Univerze v Ljubljani, nedelja pa se bo zaključila z dogodkom Plavalnega kluba Radovljica in dobrodelno dražbo predmetov slovenskih športnikov.

Izkupiček od prodaje gre za radovljiške paraplavalce. Celoten festivalski program je na voljo na spletni strani festivala www.festivalcokolade.si.

TEKMOVANJE ZA NAJ PRALINO FESTIVALA
Tekmovanje za naj pralino, ki je potekalo že 8. leto v sklopu Festivala čokolade, je bilo konec marca v Radovljici. Sodelovalo je pet čokoladnic, vsaka pa je na tekmovanje poslala 2 pralini. Tokrat sta komisijo prvič sestavljala slaščičar Anže Kranjec ter hrvaški čokolatier Dražen Željković. Ocenjevalca sta praline ocenila glede na izgled, okus, tehnično dovršenost, izbor sestavin ter izvirnost. Pri vsaki pralini sta preverila posamezne komponente, za zmagovalno pa na koncu izbrala pralino Berry Blaze iz Hiše čokolade Molinet. Ta ju je prepričal s tehnično izvedbo, ki nakazuje obvladovanje tudi zahtevnih tehnik izdelave ter okusi, ki se lepo povežejo. Bitka za drugo in tretje mesto je bila težka, saj je ena pralina prevladovala na področju okusa, druga pa na področju tehnične izvedbe. Vendarle sta se žiranta na koncu odločila, da drugo mesto zasede Luciferjeva Pistacija - Limona, ki je tehnično brezhibna, na tretje mesto pa se je s prepričljivim okusom uvrstila Zlata Tequila s pomarančo čokoladnice Dobnik. Vse tri najboljše praline, kot tudi številne druge lahko obiskovalci festivala letos okušajo pri njihovih ustvarjalcih v radovljiškem parku ter tudi v Radovljiški graščini, kjer bo ponovno potekal izbor za naj pralino po mnenju obiskovalcev.


NOV TRAJNOSTEN KULINARIČNI SPOMINEK TURIZMA RADOVLJICA
Nov kulinarični spominek je nastal v sodelovanju s partnerjem letošnjega festivala –
Čebelarsko zvezo Slovenije ter čokoladnico Molinet iz Krope, ideja embalaže pa je plod ekipe Turizma Radovljica. Kot novost v slovenskem prostoru predstavljajo izdelek Pojej čokolado in posej papir. Gre za čokoladno tablico s polnilom iz certificiranega slovenskega medu, ki je namesto v embalažo iz klasičnega papirja, ovita v razgradljiv papir s semeni medovitih rastlin. Ta papir uporabnik po uporabi posadi v zemljo, kjer se razgradi, iz semen v papirju pa zrastejo cvetlice. Izdelek je tako trajnosten z dveh vidikov, manjšanje papirne embalaže ter spodbujanje rasti medovitih cvetlic. Projekt je podprla tudi Čebelarska zveza Slovenije, ki preko evropskega projekta Enjoy, it's from Europe tudi na ta način promovira slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Čokoladna tablica je na voljo na stojnici Turizma Radovljica, kasneje pa v TIC Radovljica. Poleg čokoladne tablice z medenim polnilom, ponovno na festivalu predstavljajo tudi pralin v obliki stilizirane čebelice. Pralin je tokrat polnjen s polnilom iz certificiranega slovenskega medu.

Vir/Foto: Instore