V marcu so se na kuharskem dogodku “Spar x Kuhnapato:Tradicija na žlico« pomerile ekipe osnovnošolcev iz enajstih šol po Sloveniji.
Pomerili so se v pripravi skoraj pozabljenih slovenskih jedi na žlico. Strokovno komisijo v sestavi: Zale Pungeršič, zmagovalke MasterChef Slovenija 2023, Špele Ankele, kulinarične novinarke Dela, in Živana Jovanovića, vodje restavracij Interspar, so najbolj navdušili: zaroštan močnik s suhim sadjem, ki ga je pripravila OŠ Tržišče, štajerska fižolovo juha OŠ Kungota, šjelnovka s polento OŠ Šturje in piščančji ajmoht s cvičkom OŠ Drska iz Novega mesta.
Obiskovalci restavracij Interspar bodo zmagovalne štiri slovenske jedi na žlico lahko našli v ponudbi in preizkusili v naslednjih tednih:
Jed tedna v ponudbi:
Štajerska fižolova juha
OŠ KUNGOTA
31.03. – 05.04.2025
Šjelnovka s polento
OŠ ŠTURJE
07.04. – 12.04.2025
Zaroštan močnik s suhim sadjem
OŠ TRŽIŠČE
14.04. – 19.04.2025
Piščančji ajmoht s cvičkom
OŠ DRSKA, Novo mesto
21.04. – 03.05.2025
Spar Slovenija in Kuhnapato – partnerstvo za ohranjanje slovenske kulinarike Projekt Kuhnapato pod vodstvom Anke Peljhan že 15 let mlade in širšo javnost vrača k slovenskim koreninam z obujanjem skorajda pozabljenih jedi naših babic. Spar Slovenija, ki projekt podpira že devet let, s tem omogoča izvedbo dogodkov, na katerih otroci pridobivajo kuharsko znanje in spoznavajo pomen lokalnih sestavin ter trajnostnega prehranjevanja. S svojo široko ponudbo lokalnih izdelkov Spar Slovenija omogoča, da lahko izvirne slovenske jedi vsak poustvari tudi doma. Tako ne prispeva le k ozaveščanju mladih generacij, temveč tudi k bolj zdravim in trajnostnim prehranjevalnim navadam družin in posameznikov. |
Vir/Foto: Spar