Organizatorji kulinarične ponudbe so za vse, ki radi sami odkrivajo čare spajanja okusov, zbrali in objavili nekaj izvirnih receptov na spletnih straneh www.brda.si in www.mirenkras.si. Recepti temeljijo na tradicionalni kulinariki z dodano pravo mero kreativnosti.
V gostilni Bric v Mirnu bodo 7. maja gostili strokovnjake in predstavnike različnih institucij, s katerimi bodo osvetlili izzive pridelovalno-dobavne verige špargljev in češenj, njihove uporabe v kulinariki in nepogrešljiv zdravilni učinek na organizem.
"Preko prispevkov, razprave in izmenjave idej bomo razširili razumevanje pomena teh dragocenih sestavin za trajnostni razvoj kmetijstva in turizma, spoznali bomo vpliv sezon in okoljskih sprememb na pridelavo, trende na področju gastronomije, pomen vključenosti lokalne skupnosti v verigo vrednosti za končne uporabnike ter vpliv hrane na naše zdravje in življenje," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica javnega zavoda Miren Kras Ariana Durnik.
Posvet je namenjen gostincem, kmetom, članom društev sadjarjev, oljkarjev in dijakom Biotehniške šole.
V Vili Vipolže pa bodo 22. maja pripravili gala večerjo iz češnjevih in špargljevih jedi. 25. in 26. maja bo v Orehovljah potekal tradicionalni Praznik špargljev, 8. in 9. junija pa bo po briških vaseh potekal Festival briške češnje.
Sicer pa je na današnji novinarski konferenci predsednik Združenja sadjarjev Brda Radovan Jelina povedal, da je bil letošnji nastavek češenj na sadnih drevesih dober, ni pa še znano, ali bodo trenutno slabo vreme in nizke temperature vplivale na letošnji pridelek. Vsekakor pa so nizke temperature upočasnile zorenje češenj, tako da prvih češenj za letošnje prvomajske praznike še ne bomo jedli, je dejal.
Vir: Sta
Foto: Arhiv Instore