Nemčija: Potrošniki kupujejo vse manj mesa

ANALIZA

Svetovne

08.04.2024

Po podatkih Informacijskega centra za kmetijstvo (BZL) jih je povprečni prebivalec Nemčije lani pojedel 51,6 kilograma, kar je 430 gramov manj kot leto prej.

Kot poroča agencija dpa, minister za kmetijstvo Cem Özdemir nove (beri nižje)  številke pripisuje večjemu premisleku potrošnikov in odločitvah za drugačno prehranjevanje.

"Pri izbiri hrane so Nemci še bolj pozorni na zdravje, vpliv na okolje in dobrobit živali. Danes veliko ljudi zaradi tega zavedanja uživa manj mesa, vsi podatki pa kažejo, da se ta trend krepi," je dejal.

Najbolj se je zmanjšala poraba govejega mesa in sicer za skoraj pet odstotkov, na 8,9 kilograma. Povprečen Nemec je lani zaužil 27,5 kilograma svinjine, kar je približno 600 gramov manj kot leta 2022.

Po drugi strani pa je poraba različnega perutninskega mesa poskočila za 900 gramov, na 13,1 kilograma.

Özdemir je ocenil, da bi morali kmetijski trg in politiko usmeriti in spodbujati razvoj živinoreje v Nemčiji.

Ankete redno kažejo tudi to, da si potrošniki želijo višje standarde vzreje živali in po njegovih besedah ​​so pripravljeni za to plačati tudi več.

Navedel je še, da razvijajo rastlinske nadomestke mesu kot so: ovseno mleko ali vegetarijanski burgerji, ki da imajo močan tržni potencial v domačem kmetijstvu in živilski industriji.

V porabi mesa smo v Sloveniji na vrhu EU

Na področju prehrane sicer v Sloveniji izstopamo zlasti po porabi mesa. Tega pojemo 87 kilogramov (v ekvivalentu klavne mase) na prebivalca, s čimer smo po porabi v vrhu EU. Prireja mesa je (za razliko od drugih) tisto področje, kjer smo skoraj povsem samooskrbni.

Vir: dpa
Foto: Bernd Weißbrod/dpa