SLO bocni levo
SLO bocni desno

Hrvaška: PIK Vrbovec prejel patent za inovativno metodo proizvodnje

Regionalne

15.12.2025

PIK Vrbovec, vodilna mesna industrija na Hrvaškem, je od Državnega inštituta za intelektualno lastnino Republike Hrvaške prejel uradni patent za inovativno metodo proizvodnje mesnih izdelkov, kot je kuhana šunka, brez dodatnih fosfatov. Patent, ki ga je ustvarila Katarina Medak Čukelj in je v lasti PIK Vrbovec plus, ščiti edinstveno metodo proizvodnje mesnih izdelkov brez dodatnih fosfatov, kar ima za posledico visokokakovostne izdelke z naravnim, čistim okusom.

Kot navajajo iz podjetja, ta patent potrjuje dolgoročno zavezanost podjetja raziskavam, razvoju in inovacijam ter postavljanju trendov v panogi.

Patent velja 20 let, kar dodatno zagotavlja dolgoročno zaščito PIK-ove tehnološke inovacije.

"To priznanje je za nas izjemno pomembno, saj potrjuje inovativnost in strokovno znanje, a tudi našo dolgoročno zavezanost ustvarjanju izdelkov, ki ustrezajo potrebam sodobnih potrošnikov. Linija PIK Natur je nastala kot odgovor na spremembe v prehranskih trendih, želeli smo ustvariti izdelke brez nepotrebnih dodatkov, a z znanim okusom. Ta patent zdaj daje našim prizadevanjem dodatno težo in pozicionira PIK kot vodilne na področju inovacij v mesni industriji, je povedala Katarina Medak Čukelj, vodja projektov za razvoj novih izdelkov pri PIK Vrbovec.

Vir/Foto: PIK Vrbovec