Slovenec na leto zavrže 79 kilogramov hrane, kažejo podatki Statističnega urada RS za 2024, od tega je 36 odstotkov še užitne. Pri Hoferju verjamejo, da je hrana predragocena, da bi končala v smeteh. Zato že od leta 2017 z različnimi ukrepi in projektom Hrana na dobri poti skrbijo, da pride v prave roke – vsak mesec donirajo okoli 130 ton hrane več kot 20.000 socialno ogroženim. Ob tem so tudi letos s 27.900 evri podprli humanitarne organizacije, ki prevzemajo in razdeljujejo hrano pomoči potrebnim.
Na svetu letno zavržemo milijardo ton hrane na ravni gospodinjstev, gostinstva in trgovin, je zapisano v poročilu UNEP Food Waste Index Report 2024 Programa Združenih narodov za okolje (UNEP), v Sloveniji pa 79 kilogramov hrane na prebivalca. Alarmantne številke zahtevajo ukrepe, zato pri Hoferju že vse od leta 2017 pod iniciativo Danes za jutri in v sklopu projekta Hrana na dobri poti sodelujejo pri projektu Donirana hrana Zveze Lions klubov Slovenije.
Hofer donira hrano iz vseh 93 trgovin
|
S 27.900 evri podprl humanitarne organizacije
Pri diskontnem trgovcu so tudi ob letošnjem svetovnem dnevu hrane organizacije, ki prevzemajo in razdeljujejo hrano, podprli s skupno donacijo 27.900 evrov za kritje logističnih stroškov ter predajo biorazgradljivih vrečk. V preteklosti so jim zagotovili še zabojnike za razvoz hrane, skupno pa je znesek donacij od leta 2020 že presegel 100.000 evrov.
Več ukrepov za manj zavržene hrane
Hofer za manj zavržene hrane skrbi že več let s številnimi ukrepi, med katerimi Bor Trček, vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov pri Hoferju, izpostavlja: »Imamo optimizirano naročanje hrane za manj presežkov v trgovinah, dovršeno logistiko in skladiščenje za ohranjanje svežine hrane, prav tako izdelke pred potekom roka uporabnosti pocenimo.« Ob tem Hofer s svojo oznako »Pogosto uporabno dlje.« kupce spodbuja, naj izdelke z rokom trajanja »Uporabno najmanj do« pred zavrženjem senzorično ocenijo. Če ima še vedno primeren videz, vonj in okus ter je primerno hranjena, je pogosto primerna za uživanje tudi po preteku roka »Uporabno najmanj do«.
H kuhanju s presežno hrano spodbuja tudi otroke
Diskontni trgovec o tej tematiki ozavešča še na svojih spletnih kanalih, skupaj z Nejo Gril pa objavlja recepte iz ostankov hrane. Letos je z 10.000 evri podprl tudi udeležbo otrok iz socialno ogroženih družin na taboru Kuhajmo skupaj v organizaciji youngCaritas. Na delavnicah je okoli 90 otrok, ki so letovali na Rakitni, v 6 terminih kuhalo s presežno hrano.
»Naš glavni cilj je bil, da otroke spodbudimo k razmisleku o tem, kaj jedo, kako pripravljajo hrano in kako lahko podaljšajo svežino živil. V praksi so preizkusili, kako uporabiti sestavine, ki jih sicer pogosto zavržemo. Iz zrelih banan so pripravili bananin kruh in palačinke, iz pire krompirja so naredili krompirjeve svaljke, iz olupkov krompirja in korenja čips, 'neuspele' marelične bonbone pa so spremenili v marmelado,« je povedal Luka Oven iz Slovenske karitas.
Vir/Foto: Hofer