"Milanska deklaracija je dober dogovor in s ponovnim podpisom Aldi potrjuje svojo zavezanost postopnemu zmanjševanju sladkorja v predelanih živilskih izdelkih in pijačah. Ta prostovoljna neodvisna zaveza, ki jo je podpisalo kar 20 drugih švicarskih živilskih podjetij, obstaja že deset let in je privedla do merljivih uspehov v različnih panogah industrije. Sprejeli smo nove, dodatne cilji zmanjšanja. Ponosni smo, da učinkovito prispevamo k izboljšanju javnega zdravja," je dejal Jérôme Meyer, izvršni direktor Aldi Švica.
Kot poudarjajo iz podjetja, prebivalstvo v Švici porabi dvakrat več sladkorja, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), v povprečju kar okoli 100 gramov oziroma 25 kock sladkorja na dan.
Prekomerno uživanje sladkorja lahko med drugim povzroči debelost in s tem poveča tveganje za srčno-žilne bolezni ali sladkorno bolezen tipa 2.
V interesu javnega zdravja je Zvezno ministrstvo za notranje zadeve (EDI) na svetovni razstavi leta 2015 v Milanu predstavilo "Milansko deklaracijo" za zmanjšanje sladkorja. Kasneje je bilo v to pobudo vključenih 21 podjetij iz živilske in pijačarske industrije ter trgovine na drobno. Cilji zmanjšanja se nanašajo na jogurte, skuto, kosmiče za zajtrk, mlečne napitke in brezalkoholne pijače.
Od uvedbe Milanske deklaracije je Aldiju uspelo zmanjšati vsebnost sladkorja v več kategorijah izdelkov. Še posebej opazni so dosedanji uspehi pri skuti z zmanjšanjem za 31 %, kosmičih za zajtrk za 24 % in jogurtu za 19 %. Tudi pri mlečnih napitkih je švicarski trgovec zabeležil spodbuden napredek z zmanjšanjem za 9 %.
V okviru novega sporazuma so si določili za cilj, da do leta 2028 zmanjšajo vsebnost dodanega sladkorja v brezalkoholnih pijačah, kvarku, kosmičih za zajtrk in mlečnih napitkih za dodatnih 10 %, v jogurtu pa za dodatnih 5 %.
Vir: InStore
Foto: Aldi Švica