Kadrovske težave v gostinstvu in turizmu nekoliko manjše

AKTUALNO

Slovenija

14.11.2023

Kadrovske razmere v gostinstvu in turizmu se počasi izboljšujejo, čeprav kadra še vedno primanjkuje, je bilo mogoče slišati ob včerajšnjem začetku Dnevov slovenskega turizma v Novi Gorici.

Na Dnevih slovenskega turizma o umetni inteligenci v panogi

Dnevi slovenskega turizma se bodo danes nadaljevali s plenarnim zasedanjem. Osrednja tema bo umetna inteligenca in novi poslovni modeli v turizmu. Zvečer bodo podelili tudi najvišja priznanja s področja turizma.
"Uvajanje novih tehnologij, še zlasti pa umetne inteligence, poleg koristi prinaša tudi številna vprašanja," so zapisali na Slovenski turistični organizaciji (STO), ki dogodek organizira v partnerstvu z vsemi večjimi ustanovami s tega področja v Sloveniji.Kot so poudarili, bo pomembno najti pravo ravnovesje med uporabo tehnologije in ohranjanjem človeškega stika. "Da bo slovenski turizem trendom na tem področju ne le sledil, ampak jih aktivno soustvarjal, bosta ključna razumevanje ter zaupanje vseh deležnikov," so prepričani na STO. Udeležence bodo danes med drugim nagovorili minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar, predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak in direktorica STO Maja Pak. Osrednji del dneva pa bo plenarno zasedanje. Med napovedanimi govorci so tudi ustanovitelj podjetja Cleverland.io, agencije, specializirane za ustvarjanje digitalnih rešitev z uporabo naprednih tehnologij, Maarten Verschuere, organizator dogodka Polybius - pionirskega dogodka Web3 metaverse za potovalno industrijo Simone Puorto ter strokovnjak za poslovno upravljanje hotelov Sascha Dalig. Dan bodo v Novi Gorici sklenili s podelitvijo najvišjih priznanj s področja turizma.

Pri Obrtno podjetniški zbornici Nova Gorica so medtem na uvodnem gostinsko-turističnem zboru opozorili na pomen prepleta tradicije in inovativnosti.

Organizatorji so Gostinsko-turistični zbor pripravili 70. zapored, skupaj z njim pa so potekala tekmovanja v turističnih in gostinskih dejavnostih tako zaposlenih v podjetjih kot tudi dijakov strokovnih šol. Na tekmovanju za zlato kuhalnico so tekmovali tudi osnovnošolci, je ob robu današnjega dogajanja strnil direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo.

Dopoldne je bila na programu tudi okrogla miza, na kateri so spregovorili predvsem o prihodnosti slovenske gastronomije, ločeno pa so zbrani spregovorili tudi o novostih na področju evidenc delovnega časa. Popoldne je na programu okrogla miza o izobraževanju in delu v turizmu, zvečer pa sledi podelitev priznanj za kakovostno gostinsko ponudbo in jubilejev v poslovanju, ki jih podeljuje sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

"Kadri so tema zadnjih nekaj let, in to ne le pri nas, pač pa v celotni Evropi. Po informacijah naših članov opažamo, da se je stanje tudi na tem področju začelo izboljševati, pogoji za delo v turizmu so se izboljšali," je ocenil Pobegajlo. Četudi je stanje na področju kadrov še vedno resno, je manj kritično, kot je bilo še predlani ali lani, je pristavil.

Poudaril je še, da se del zaposlenih, ki so bili v času epidemije covida-19 zaposleni v gostinstvu, počasi vrača nazaj v panogo. Manjkajoči del zaposlenih skušajo nadomeščati s tujo delovno silo. "Napori vseh povezanih turističnih združenj pa so usmerjeni zlasti v dodatno promocijo dela v panogi in izobraževanja, zlasti med mladimi," je še poudaril.

Pobegajlu je pritrdil kuharski mojster Uroš Štefelin iz radovljiške Hiše Linhart, ki meni, da bi se morali vsi gostinci bolj truditi, da bi v gostinsko panogo privabili dobre kadre. Zato bi se morali sami tesneje povezovati z gostinskimi šolami, najboljšim mladim pa ponuditi štipendije in druge ugodnosti, da bi jih zadržali v dejavnosti. Po njegovem mnenju bi morali na zbor povabiti več mladih in jim tudi tako predstaviti lepoto gostinskih poklicev.

Dnevi slovenskega turizma se nadaljujejo danes, ko organizatorji za gostinske in turistične delavce pripravljajo obisk in ogled Gorice v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture (EPK), zaključili pa se bodo jutri, v sredo.

Dogodek skupaj organizirajo vse večje partnerske institucije iz panoge v Sloveniji: ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, STO, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS, Združenje turističnih agencij Slovenije, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Zavod Kongresno turistični urad, Društvo turističnih novinarjev Slovenije, Združenje Aktivna Slovenija, Zbornica gorskih centrov, Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Društvo kreativnih gostincev JRE in Konzorcij Slovenia Green.