Mlekarni Krepko najvišja ocena kakovosti Superior Taste Award

Slovenija

08.06.2016

Za tradicionalni kefir iz pravih kefirnih zrn in kajmak Krepko je ekološka mlekarna Krepko, ki je v lasti družinskega podjetja Kele & Kele, dobila najvišjo oceno za kakovost Superior Taste Award 2016.
 
Ta uspeh so dosegli na mednarodnem ocenjevanju okusov hrane in pijače v Bruslju, ki ga vsako leto pripravi mednarodni inštitut za kakovost okusov iTQi. To je vodilno neodvisno združenje kuharjev in somelierjev z vsega sveta, ki ima 140 članov iz 41 držav, poročajo Finance.
 
Letos je stroga žirija z najvišjim priznanjem nagradila 756 živil, ocenila pa jih je 1.859 iz 83 držav. Vsako živilo ocenijo s slepo degustacijo, ne da bi poznali embalažo ali proizvajalca. O nagradi odločajo tako imenovana organoleptična merila, po katerih ocenjujejo vonj, teksturo, okus in pookus živila.
 
Kefir je to nagrado dobil že leta 2009, za kajmak Krepko pa je prva. "V kefir verjamemo od same ideje o proizvodnji tega napitka, za kajmak pa nas ne preseneča, saj smo s prepletom tradicije in znanja ustvarili odličen okus," je dejala Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko.
 
Obe nagradi po njeni oceni potrjujeta, da so se pred dobrimi 20 leti pravilno odločili, ko so se usmerili v razvoj tradicionalnih, naravnih, zdravih in ekoloških mlečnih izdelkov, ki v hitrem tempu življenja pomenijo vedno več.
 
Lani 3,6 milijona evrov prihodkov

Mlekarna Krepko je lani odkupila 1,5 milijona litrov ekološkega mleka, sto tisoč litrov več pa naj bi ga letos. Lani so odkupili še 270 tisoč litrov konvencionalnega mleka za konvencionalne blagovne znamke. Pri ekološkem mleku in mlečnih izdelkih se odprava mlečnih kvot še ne pozna v večji prireji in nižjih cenah. "Zoprno je, da nas trgovci stiskajo za cene, ker so prepričani, da so tudi cene ekomleka upadle tako kot pri konvencionalnem mleku, ki je precej razvrednoteno zaradi velikih presežkov," pravi Turnškova. Lani so ustvarili 3,6 milijona evrov prihodkov in dobiček.