SLO bocni levo
SLO bocni desno

Sladoled z okusom piranske Š’torte v finalu tekmovanja najboljših evropskih sladoledov

Slovenija

27.09.2025

Koprska slaščičarna Cappuccino bo z zgodbo lokalnega povezovanja zastopala Slovenijo na zaključku tekmovanja Evropske sladoledne ceste v Italiji

Pri razvoju kulinaričnega turizma vse pomembnejše postaja tesno sodelovanje med institucijami, podjetji in drugimi deležniki. Primer dobre prakse je izvirni sladoled Š'torta, ki poklon lokalni tradiciji solinarstva in oljkarstva sedaj širi tudi izven domačih meja.

Z zmago v okviru festivala Okusi Vipavske 2025 v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki je vključeval tekmovanje za najboljši okus domačega sladoleda »Trajnostne kepice«, si je sladoled Š'torta iz kavarne Cappuccino Koper priboril sodelovanje v finalu projekta GELATOn the ROAD in vključitev v mrežo Evropske sladoledne ceste. Sladoled Š'torta se bo mednarodnemu občinstvu predstavil 30. novembra v italijanskem Longaroneju, ko bodo tam predstavniki RRA ROD Ajdovščina in kavarne Cappuccino Koper projekt GELATOn the ROAD predstavili domači javnosti, ki je ob tej priložnosti seveda poskusila tudi zmagovalni sladoled.

Direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina Bogdan Česnik je ob tem izrazil ponos, da Slovenija s tem vstopa v mrežo Evropske sladoledne ceste in dodal: »Na festivalu Okusi Vipavske smo letos skupaj s partnerji prvič pripravili razstavo, delavnice in tekmovanje Trajnostne kepice. Veseli me, da je zmagovalec tega tekmovanja – sladoled Š’torta iz Kavarne Cappuccino – danes deležen podpore domače in širše skupnosti. Še posebej pa sem ponosen, da bo prav ta sladoled konec novembra zastopal Slovenijo na evropskem finalu v Longaroneju v italijanskih Dolomitih. Prepričan sem, da projekt GELATOn the ROAD ni le praznik okusov, temveč tudi dokaz, da lahko s sodelovanjem med gospodarstvom, turizmom, lokalno skupnostjo in kulinariko gradimo evropske zgodbe. Sladoled kot simbol veselja, ustvarjalnosti in dediščine nas povezuje!«

Omamno kremast sladoled z zlatimi kapljicami oljčnega olja Po glasovanju obiskovalcev in strokovne komisije je zmaga pripadla prav sladoledu Š'torta, ki je nastal na podlagi tortice Š'torta, piranske sladice in prodajne uspešnice, ki jo je zasnoval z Michelinovim priznanjem nagrajeni chef Kristian Zule iz Stare gostilne Piran v sodelovanju s slaščičarko Magdaleno Skočir, ki je torto tudi »prevedla« v sladoledno obliko. Sladoled Š'torta je navdušil z zgodbo, videzom, teksturo in uravnoteženostjo okusov lokalnih sestavin, sestavljajo pa ga mlečna osnova s kremnim maskarponejem in olivami, preliv iz karamele s piransko soljo in hrustek iz bele čokolade, bogatijo pa ga še zlate kaplice oljčnega olja iz oliv sorte Štorta Domačije Milok.

Zmaga na festivalu Okusi Vipavske je bila ob močni konkurenci presenečenje Zgodba avtentične sladice Š'torta, ki ime nosi po sorti avtohtone piranske oljke, sega v konec leta 2023. Projekt so kot poklon lokalni tradiciji zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, Kristian Zule iz Stare gostilne Piran. V sladoledno različico je Š'torto prenesla slaščičarka Magdalena Skočir, ki je želela ohraniti izvirne arome. »To ni bilo ravno enostavno, saj so sestavine za sladoled vseeno drugačne, kot za torto. Ključni izziv je bil doseči kremno teksturo, v kateri se ne bi oblikovali kristali.

Potrebnih je bilo kar nekaj poskusov, preden nam je uspelo,« je razložila Magdalena Skočir, ki jo je zmaga na tekmovanju okviru festivala Okusi Vipavske presenetila, saj je bila konkurenca prav tako odlična. »Tudi na finalu v Italiji bo konkurenca zagotovo močna, a seveda gremo tja po čim višjo uvrstitev,« je še dodala. Sodelovanje, ki prinaša nove priložnosti Za ekipo koprskega Cappuccina so se z udeležbo na tekmovanju Evropske sladoledne ceste, ki povezuje evropske regije skozi kulinariko, trajnost in obrtniški sladoled, odprle nove priložnosti.

Finalno tekmovanje, ki bo konec novembra poteklo v kraju Longarone v Italiji, je namreč potrditev, da gre razvoj njihove slaščičarske ponudbe v pravo smer, pa tudi pomembna priložnost, da zgradijo prepoznavnost svojih lokalov ter avtentične sladice Š'torta. »Res sem vesel, da zgodba naše Š'torte dobiva novo poglavje. Njen uspeh je, poleg dobre osnovne ideje, plod dobrega sodelovanja – tako ekip naših lokalov v verigi Cappuccino, lokalnih dobaviteljev, inštitucij ter lokalne skupnosti, s katero zgledno sodelujemo. Priložnost, ki nam jo je ponudila Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, je izredno dragocena, saj na ta način skupaj inoviramo, krepimo ponudbo in ustvarjamo dodano vrednost za domače in tuje goste,« je povedal Tomaž Milič, lastnik kavarn pod blagovno znamko Cappuccino.

Bo Š'torta prepričala tudi mednarodno žirijo? Ali se bo sladoledni kreaciji Š'torta uspelo s kreativnostjo in kakovostjo uspelo zavihteti v sam evropski vrh, bo torej znano 30. novembra, ko se bodo za laskavi naziv v italijanskem Longaroneju pomerile kreacije butičnih sladoledarn iz 12 evropskih držav. Vsi radovedneži, ki jih zanima, s čim navdušuje drzna kombinacija karamele, soli in oljčnega olja, pa lahko sladoled Š'torta poskusijo v Cappucino Koper in Mestni kavarni Piran.

Vir/Foto: Epoha.si