IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 24.08.2019 || Agra št.57 jutri odpira vrata  |  Nutra Swiss Bio investiral v Izolo  |  Po oznakah prehranske vrednosti kmalu še ekološke nalepke?  |  Casino prodaja še za dve milijardi evrov premoženja  |  Na Ptuju o prenosu znanja za napredek kmetijstva in podeželja  |  Ni zanimanja za Amazon Fresh   |  Pevec najavil nov nakupovalni center v Slavonskem Brodu  |  Odprt "Marti retail park" na Reki  |  Stop Shop odprl "retail park" v Sremski Mitrovici  |  Utapljanje v odpadni hrani  |  Hmeljarji pričakujejo od 2200 do 2300 ton hmelja  |  Jutri tradicionalni praznik idrijskih žlikrofov  |  Intermarché sodeluje z Microsoftom  |  Dokončan postopek izredne uprave nad 22 družbami koncerna Agrokor  |  Predlog zakonodaje proti TBZ  |  V Selexu rast prodaje TBZ (trgovinske blagovne znamke)   |  Trgovinski "potresi" z vstopi in izstopi (velikih) trgovcev  |  Koprsko pristanišče med 100 najbolj povezanimi kontejnerskimi pristanišči na svetu  |  Prvi Gomex v Barandi  |  Dukat odpira diskontne trgovine  |   ||
   

Slovenija/Češka: Znanstveniki odkrili način omejitve bolezni krompirja

19.07.2019
Raziskovalci treh odsekov Kemijskega inštituta so z raziskovalci z Nacionalnega inštituta za biologijo ter inštituta Central European Institute of Technology v Brnu na Češkem z uporabo krioelektronske mikroskopije prvi določili tridimenzionalno strukturo virusa Y pri krompirju ter virusu podobnega delca pri visoki ločljivosti, poroča MMC.
 
 
Strukturne in funkcijske raziskave regij plaščnega proteina virusa Y pri krompirju so pokazale njihovo ključno vlogo pri virusni okužbi, kar lahko v prihodnje omogoči učinkovitejše načrtovanje strategij za varstvo kulturnih rastlin.Virus Y pri krompirju spada med pet ekonomsko najpomembnejših in najbolj razširjenih rastlinskih virusov, saj lahko povzroči hudo škodo na pridelkih okuženih gojenih in tudi divjih rastlin.
 
Znanstveniki po vsem svetu že vrsto let poskušajo razumeti, kako virus Y okuži rastlino in se razširi po rastlini, kakšna je njegova interakcija z rastlino, pa tudi s prenašalci, listnimi ušmi.
 
V zadnjih letih je bil dosežen izjemen napredek v metodi, ki se imenuje krioelektronska mikroskopija. To je elektronska mikroskopija pri zelo nizkih temperaturah, pri približno -195 stopinjah Celzija. Dosežek so v sredo objavili v prestižni reviji Science Advances. Prva avtorica članka je Andreja Kežar z odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu, ki je opravila največji del raziskav.
 
To je prva slovenska ekipa znanstvenikov, ki je raziskala in objavila strukturo bioloških kompleksov s pomočjo krioelektronske mikroskopije pri visoki ločljivosti, blizu atomske. Vsekakor pa je zaradi "biološke" vsebine dosežek pomemben na svetovni ravni, so poudarili na Kemijskem inštitutu.

Nazaj
 


 
 
 
back to top