IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 29.01.2020 || S februarjem dražje cigarete, kadilcev pa nič manj  |  Podgoršek v Celju na prvem regijskem srečanju zadružnikov  |  "Park Wine Stars" v Novi Gorici v petek  |  Vabilo na brezplačni seminar TZS o varstvu osebnih podatkov  |  Na celjskem sejmišču se je začel sejem Agritech  |  Vrata odprla sejem Alpe Adria ter Sejmi okusov  |  Philips bo prodal oddelek gospodinjskih aparatov  |  Walmart v 500 trgovinah dvignil minimalno plačo za začetnike  |  Rewe predstavlja inovacijo za daljši rok trajanja živil  |  WWF objavil lestvico trajnostne porabe palmovega olja - na prvem mestu Ferrero  |  Roto dinamic prevzema HoReCa prodajni program skupine Fortenova  |  Kmalu ob nedeljah zaprte trgovine tudi v S. Makedoniji in Srbiji?  |   Vrisk je odstopil kot nadzornik DBS  |  Kmalu Miškovićeva Delta z gradnjo nakupovalnega centra v Sarajevu   |  Umrla na tekmovanju v goltanju peciva  |  O govedoreji v novem programskem obdobju  |  Nestlé prevzel proizvajalca zdravil Zenpep  |  Prodaja lastnih blagovnih znamk narasla na 10,8 milijarde evrov  |  Trgovec 7-Eleven ima po svetu že več kot 70.000 prodajaln  |  Spar in KZS še tesneje z roko v roki  |   ||
   

Slovenija/Češka: Znanstveniki odkrili način omejitve bolezni krompirja

19.07.2019
Raziskovalci treh odsekov Kemijskega inštituta so z raziskovalci z Nacionalnega inštituta za biologijo ter inštituta Central European Institute of Technology v Brnu na Češkem z uporabo krioelektronske mikroskopije prvi določili tridimenzionalno strukturo virusa Y pri krompirju ter virusu podobnega delca pri visoki ločljivosti, poroča MMC.
 
 
Strukturne in funkcijske raziskave regij plaščnega proteina virusa Y pri krompirju so pokazale njihovo ključno vlogo pri virusni okužbi, kar lahko v prihodnje omogoči učinkovitejše načrtovanje strategij za varstvo kulturnih rastlin.Virus Y pri krompirju spada med pet ekonomsko najpomembnejših in najbolj razširjenih rastlinskih virusov, saj lahko povzroči hudo škodo na pridelkih okuženih gojenih in tudi divjih rastlin.
 
Znanstveniki po vsem svetu že vrsto let poskušajo razumeti, kako virus Y okuži rastlino in se razširi po rastlini, kakšna je njegova interakcija z rastlino, pa tudi s prenašalci, listnimi ušmi.
 
V zadnjih letih je bil dosežen izjemen napredek v metodi, ki se imenuje krioelektronska mikroskopija. To je elektronska mikroskopija pri zelo nizkih temperaturah, pri približno -195 stopinjah Celzija. Dosežek so v sredo objavili v prestižni reviji Science Advances. Prva avtorica članka je Andreja Kežar z odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu, ki je opravila največji del raziskav.
 
To je prva slovenska ekipa znanstvenikov, ki je raziskala in objavila strukturo bioloških kompleksov s pomočjo krioelektronske mikroskopije pri visoki ločljivosti, blizu atomske. Vsekakor pa je zaradi "biološke" vsebine dosežek pomemben na svetovni ravni, so poudarili na Kemijskem inštitutu.

Nazaj
 


 
 
 
back to top