IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 23.09.2017 || Sirk: "Le z izgradnjo drugega tira bomo na globalnem logističnem zemljevidu"  |  Zelena luč za Ceto   |  Nova sezona projekta Štartaj Slovenija  |   3. FMCG Summit Zagreb - prijavite se po "first minute" ceni!  |   V Veliki Gorici odprli trgovino Bipa št.94  |  Gefco s poudarkom na nadaljnjem razvoju v regiji Adriatic  |  Obeta se rast lastnih blagovnih znamk   |  Tesco zagnal projekt "Fresh Veg Range", namenjen otrokom  |  Napredek pri povečanju trgovanja s Kitajsko  |  Mlinotest kuhal polento velikanko in odprl vrata obiskovalcem  |  Philip Morris International prehaja na brezdimne izdelke  |  Gorenje na "Expo Niš 2017"  |  Padel svetovni rekord v hitrostnem požiranju rezancev  |  Židan: "Kmetijstvo čakajo težave"  |  25. oktobra 11. Strateška konferenca o trgovini TZS  |  Spar predstavil novo linijo "superfood" napitkov  |  Hy-Vee v čistko pri lastnih blagovnih znamkah  |  Lidl odprl svojo 50. trgovino v Sloveniji  |  Odprt novi Tommy v Vrgovcu  |  Nov regionalni direktor podjetja Mars   |   ||
   

Slovenija: Znani prejemniki prestižnih odličij Agre za med

17.08.2017
Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2017 je potekalo 8. avgusta 2017 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.  
 

Šampionski naziv je dosegel kot med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev Gozdni med, proizvajalca Antona Megliča, Tržič. Naslov Prvak vrste je dosegel med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti ob pogoju, da je v kategoriji posamezne vrste sodelovalo najmanj 7 vzorcev.
 
To so bili: Akacijev med, Pčelarski obrt "Jakupec", Virovitica, Hrvaška, Cvetlični med, Mitja Šibila s.p., Videm pri Ptuju, Gozdni med, Anton Meglič, Tržič Smrekov med, Čebelarstvo Kokl, Tomaž Kokl, Preddvor, Kostanjev med, Jurečič, Cerklje ob Krki

Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednica prof. dr. Terezija Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana ter člani: mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. in Jakob Madjar, terenski svetovalec ČZS.

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije.
Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Na ocenjevanju je sodelovalo 93 čebelarjev s 120 vzorci medu. Največ iz Slovenije (83 čebelarjev in 109 vzorcev), sodelovali pa so še predstavniki iz Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Bosna in Hercegovine.

Predsednica komisije prof. dr. Terezija Golob je povedala:"Zopet je za nami leto, ki so ga zaznamovala posebna vremenska obdobja tako v zimskem, spomladanskem kot tudi zgodnje poletnem obdobju, kar je vplivalo na količino in tudi kakovost posameznih vrst medu. Posledično je tudi prisotnost posameznih vrst medu na ocenjevanju bila zelo različna. Med 120 vzorci medu je bilo kar 57 vzorcev gozdnega medu, med ostalimi 63 vzorci pa je bilo 19 vzorcev cvetličnega (18 ocenjenih, saj je en vzorec imel preveliko vsebnost vode in je bil izločen iz ocenjevanja), 17 vzorcev smrekovega, 10 vzorcev akacijevega, 9 vzorcev kostanjevega, 6 vzorcev lipovega in 2 vzorca hojevega medu. Na odlično kakovost vseh senzorično ocenjenih vzorcev kaže kar 60 zlatih in 40 srebrnih priznanj. Izjemno kakovost vzorcev gozdnega medu potrjuje, da je med njimi tudi šampion in dejstvo, da je kar 34 vzorcev gozdnega medu prejelo zlato priznanje. Izredno dobre senzorične značilnosti so bile ugotovljene tudi za smrekov med, saj je kar 11 vzorcev prejelo zlato priznanje. Senzorični preskuševalci so ugotovili, da med letošnjimi ocenjevanimi vzorci praktično ni bilo pravega kostanjevega medu, saj so vsi analizirani vzorci imeli slabo izražene senzorične značilnosti; prav tako so v cvetličnih medovih pogrešali značilno cvetlično aromo. Splošen vtis senzorične komisije je bil pozitiven, saj večjih napak ne pri čistoči medu, ne pri označevanju in opremi kozarcev ni bilo opaziti. Pohvala vsem čebelarjem, ki so se odzvali vabilu in svoje vzorce oddali v ocenjevanje.”.

Nazaj
 


 
 
 
back to top