IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 22.11.2017 || Jutri četrta FMCG konferenca revije InStore v Beograd   |  Zadružniki Vrisku izglasovali zaupnico  |  Znova odprt market KZ Agraria v Brezovici  |  Delhaize bo polovico neprodane hrane podaril revnim  |  Spar naj bi do konca leta podvojil število trgovin  |  Nestlé pred milijardnim prevzemom družbe Hain Celestial?  |  Eurospin kmalu prihaja v Sežano  |  Mitrosrem bo polento izvažal v Rusijo  |  Žito luks zabeležil opazno rast  |  Gorivo opolnoči precej dražje  |  Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja  |  Celeia z rekordnim odkupom mleka  |  V Zagrebu odprta nova BIPA poslovalnica - "Špansko - Oranice"  |  Na jutrišnji skupščini Gee spet o delitvi dividend  |  Whole Foods pred zahvalnim dnevom (v četrtek) ponuja popuste Amazonovim premium članom  |   Uspešno zaključen osmi Festival mladega vina vinarne Tikveš   |  Alibaba in Auchan z naložbo v Sun-Art Retail Group  |  Na črni petek bodo "padale" cene v Cityparku  |  Za SEMPL št. 19 kar 89 tekmovalnih prijav  |  Lidlov poslovni hackathon bo jutri  |   ||
   

Slovenija: Znani prejemniki prestižnih odličij Agre za med

17.08.2017
Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2017 je potekalo 8. avgusta 2017 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.  
 

Šampionski naziv je dosegel kot med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev Gozdni med, proizvajalca Antona Megliča, Tržič. Naslov Prvak vrste je dosegel med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti ob pogoju, da je v kategoriji posamezne vrste sodelovalo najmanj 7 vzorcev.
 
To so bili: Akacijev med, Pčelarski obrt "Jakupec", Virovitica, Hrvaška, Cvetlični med, Mitja Šibila s.p., Videm pri Ptuju, Gozdni med, Anton Meglič, Tržič Smrekov med, Čebelarstvo Kokl, Tomaž Kokl, Preddvor, Kostanjev med, Jurečič, Cerklje ob Krki

Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednica prof. dr. Terezija Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana ter člani: mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. in Jakob Madjar, terenski svetovalec ČZS.

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije.
Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Na ocenjevanju je sodelovalo 93 čebelarjev s 120 vzorci medu. Največ iz Slovenije (83 čebelarjev in 109 vzorcev), sodelovali pa so še predstavniki iz Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Bosna in Hercegovine.

Predsednica komisije prof. dr. Terezija Golob je povedala:"Zopet je za nami leto, ki so ga zaznamovala posebna vremenska obdobja tako v zimskem, spomladanskem kot tudi zgodnje poletnem obdobju, kar je vplivalo na količino in tudi kakovost posameznih vrst medu. Posledično je tudi prisotnost posameznih vrst medu na ocenjevanju bila zelo različna. Med 120 vzorci medu je bilo kar 57 vzorcev gozdnega medu, med ostalimi 63 vzorci pa je bilo 19 vzorcev cvetličnega (18 ocenjenih, saj je en vzorec imel preveliko vsebnost vode in je bil izločen iz ocenjevanja), 17 vzorcev smrekovega, 10 vzorcev akacijevega, 9 vzorcev kostanjevega, 6 vzorcev lipovega in 2 vzorca hojevega medu. Na odlično kakovost vseh senzorično ocenjenih vzorcev kaže kar 60 zlatih in 40 srebrnih priznanj. Izjemno kakovost vzorcev gozdnega medu potrjuje, da je med njimi tudi šampion in dejstvo, da je kar 34 vzorcev gozdnega medu prejelo zlato priznanje. Izredno dobre senzorične značilnosti so bile ugotovljene tudi za smrekov med, saj je kar 11 vzorcev prejelo zlato priznanje. Senzorični preskuševalci so ugotovili, da med letošnjimi ocenjevanimi vzorci praktično ni bilo pravega kostanjevega medu, saj so vsi analizirani vzorci imeli slabo izražene senzorične značilnosti; prav tako so v cvetličnih medovih pogrešali značilno cvetlično aromo. Splošen vtis senzorične komisije je bil pozitiven, saj večjih napak ne pri čistoči medu, ne pri označevanju in opremi kozarcev ni bilo opaziti. Pohvala vsem čebelarjem, ki so se odzvali vabilu in svoje vzorce oddali v ocenjevanje.”.

Nazaj
 


 
 
 
back to top