IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 19.11.2019 || Bencin spet dražji skupaj z dizlom  |  V EU vendarle dogovor o proračunu za 2020  |  Povečuje se količina komunalnih odpadkov, a se tudi več ločuje  |  Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih  |  Klub slovenskih podjetnikov s pobudo za več podjetnosti v družbi  |  Prijave za CEO Summit Beograd revije InStore - 4. december 2019  |  Coty za pol milijarde evrov odkupuje kozmetično linijo Kylie Jenner  |  Aldi začel z dostavo alkohola na dom  |  Izvoznik leta 2019 je podjetje Seltron  |  V petek ponovno odprtje mariborske trgovine Zelena japka  |  Jumbo v Belgiji (za zdaj) krepko presegel pričakovanja  |  V Trebinju odprli trgovino s kozmetiko in zdravili  |  Več kot 80 % ljudi ima pozitivno izkušnjo z e-nakupovanjem  |  14. Vrh slovenskega gospodarstva v sredo na GZS  |  V kratkem 60 novih trgovin Pam Local  |  Rast spletne trgovine okrepila poslovanje Deutsche Post DHL  |  Pošta Slovenije z namero za prevzem Intereurope  |  Na voljo 700.000 evrov za novo sodelovanje v shemah kakovosti  |  Nov logistični center podjetja California Šped v Dobanovcih  |  Dan odprtih vrat na TZS z naslovom "Trgovski poklici" 21.novembra  |   ||
   

Slovenija: Žito s pristopom listini "Zaveze odgovornosti"

16.10.2019
Tudi Žito bo s pristopom k podpisu listine "Zaveze odgovornosti" zmanjševalo vsebnost soli v kruhih in zaradi tega poslalo sporočilo za javnost.  

Žito je danes, kot član sekcije za pekarstvo, ki deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, pristopilo k podpisu listine "Zaveze odgovornosti". Podjetje se je tako zavezalo, da bo do leta 2022 zmanjšalo vsebnost dodane soli v kruhu za 5 %, hkrati pa bodo povečali vsebnost polnozrnatih sestavin v svojih pekovskih izdelkih.

Na današnji svetovni dan hrane je Žito kot eden od osmih podpisnikov pristopilo k listini "Zaveze odgovornosti". 

"S tem se je podjetje zavezalo k zasledovanju dveh glavnih ciljev. Prvi je zmanjšanje vsebnost dodane soli v kruhu za 5 % do leta 2022 ter s tem namenom k inoviranju, reformuliranju in iskanju novih načinov za zmanjšanje dodane soli. Druga zaveza pa je povečati vsebnost polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih ter širjenje ponudbe takšnih izdelkov," je ob podpisu listine izpostavil generalni direktor Žita Janez Bojc

S podpisom listine Žito kot del slovenskega pekovskega sektorja aktivno pristopa k doseganju strateških ciljev strategije Slovenije na področju prehranske politike, hkrati pa sektor nadgrajuje aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije pri zmanjševanju vsebnosti določenih hranil v živilskih izdelkih.

V Žitu pri svojih razvojnih aktivnostih že upoštevamo usmeritve zdrave prehrane o zmanjšanem vnosu sladkorja in soli in hkrati uporabljamo čim več sestavin, ki so v vsakodnevni uravnoteženi prehrani zaželene in koristne. Danes s podpisom listine "Zaveze odgovornosti" še dodatno podpiramo našo zavezo odgovornega odnosa do potrošnika in prispevamo k razvoju pekarske panoge v dobrobit naših kupcev. Podpis zavez nas bo hkrati motiviral, da nadaljujemo z razvijanjem visokokakovostnih izdelkov, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne kupce, doma in po svetu," je ob podpisu listine "Zaveze odgovornosti" še dodala dr. Mateja Modic, direktorica razvoja v Žitu.

V Žitu nove izdelke razvijajo na podlagi dolgoletnih izkušenj, ustvarjajo edinstvene, inovativne in vrhunske izdelke, pri katerih uporabljajo tradicionalna žita in izkoriščajo sodobno tehnologijo. Tako med drugim upoštevajo trende povečanja naravno prisotnih funkcionalnih sestavin, kot so npr. prehranske vlaknine, povečana vsebnost beljakovin, mineralov, ter izdelujejo manj kompleksne, a kakovostne izdelke z enostavnimi deklaracijami. Vpeljujejo uporabo stročnic in izdelkov iz ekološko pridelanih surovin. Hkrati pri pripravi izdelkov posegajo tudi po starih žitih, kot so ajda, kvinoja in pira, ter se vračajo k nekaterim starim tehnologijam, kot so uporaba kvasnih nastavkov, podaljšana fermentacija in uporaba kislega testa. Ob vsem tem pa razmišljajo tudi o razvoju inovativne embalaže, predvsem pri izbiri materialov in tehnologij, ki ob ustrezni zaščiti izdelka predstavljajo čim manjšo obremenitev za okolje.

Nazaj
 


 
 
 
back to top