IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 31.05.2020 || Luka Koper v prvem četrtletju s polovico nižjim čistim dobičkom  |  DARKO LUKIĆ: 19.junija 1.FMCG webinar za prodajne in marketinške profesionalce  |  Od sredine junija postopno opuščanje nošenja zaščitnih mask  |  Turistični boni za vse  |  Haribo dobil gradbeno dovoljenje za tovarno v Wisconsinu  |  Od jutri odprti še bari in restavracije, konec omejitve potovanj po državi  |  Tuš odprl priročni market v Petrovčah  |  Spletno nakupovanje živil doseglo 13 % skupnega deleža  |  Porazno leto za proizvajalce šampanjca  |  Mak Zara s prvim izvozom na Nizozemsko  |  5. spletno srečanje slovenskega turizma  |  Plantaže iščejo vsaj 400 sezonskih delavcev  |  Janša:" Kaže, da bo prepričljiva večina zato, da so trgovine ob nedeljah zaprte"  |  Altbauer:"Odprtje zdravilišč odvisno tudi od interesa gostov"  |  Inflacija v območju z evrom maja 0,1-odstotna  |   Odprtje nove trgovine Jager v Selnici ob Dravi 18.junija  |  Sindikati:"Trgovine, ki nameravajo v nedeljo odpreti vrata kršijo zakon"  |  Lah: "Predlog nedeljskega zaprtja trgovin obvezno na Ekonomsko-socialni svet!"  |  Aprila 99-odstotni padec prenočitev  |  Aldi postavlja semaforje za omejevanje števila kupcev  |   ||
   

Slovenija: Žito s pristopom listini "Zaveze odgovornosti"

16.10.2019
Tudi Žito bo s pristopom k podpisu listine "Zaveze odgovornosti" zmanjševalo vsebnost soli v kruhih in zaradi tega poslalo sporočilo za javnost.  

Žito je danes, kot član sekcije za pekarstvo, ki deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, pristopilo k podpisu listine "Zaveze odgovornosti". Podjetje se je tako zavezalo, da bo do leta 2022 zmanjšalo vsebnost dodane soli v kruhu za 5 %, hkrati pa bodo povečali vsebnost polnozrnatih sestavin v svojih pekovskih izdelkih.

Na današnji svetovni dan hrane je Žito kot eden od osmih podpisnikov pristopilo k listini "Zaveze odgovornosti". 

"S tem se je podjetje zavezalo k zasledovanju dveh glavnih ciljev. Prvi je zmanjšanje vsebnost dodane soli v kruhu za 5 % do leta 2022 ter s tem namenom k inoviranju, reformuliranju in iskanju novih načinov za zmanjšanje dodane soli. Druga zaveza pa je povečati vsebnost polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih ter širjenje ponudbe takšnih izdelkov," je ob podpisu listine izpostavil generalni direktor Žita Janez Bojc

S podpisom listine Žito kot del slovenskega pekovskega sektorja aktivno pristopa k doseganju strateških ciljev strategije Slovenije na področju prehranske politike, hkrati pa sektor nadgrajuje aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije pri zmanjševanju vsebnosti določenih hranil v živilskih izdelkih.

V Žitu pri svojih razvojnih aktivnostih že upoštevamo usmeritve zdrave prehrane o zmanjšanem vnosu sladkorja in soli in hkrati uporabljamo čim več sestavin, ki so v vsakodnevni uravnoteženi prehrani zaželene in koristne. Danes s podpisom listine "Zaveze odgovornosti" še dodatno podpiramo našo zavezo odgovornega odnosa do potrošnika in prispevamo k razvoju pekarske panoge v dobrobit naših kupcev. Podpis zavez nas bo hkrati motiviral, da nadaljujemo z razvijanjem visokokakovostnih izdelkov, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne kupce, doma in po svetu," je ob podpisu listine "Zaveze odgovornosti" še dodala dr. Mateja Modic, direktorica razvoja v Žitu.

V Žitu nove izdelke razvijajo na podlagi dolgoletnih izkušenj, ustvarjajo edinstvene, inovativne in vrhunske izdelke, pri katerih uporabljajo tradicionalna žita in izkoriščajo sodobno tehnologijo. Tako med drugim upoštevajo trende povečanja naravno prisotnih funkcionalnih sestavin, kot so npr. prehranske vlaknine, povečana vsebnost beljakovin, mineralov, ter izdelujejo manj kompleksne, a kakovostne izdelke z enostavnimi deklaracijami. Vpeljujejo uporabo stročnic in izdelkov iz ekološko pridelanih surovin. Hkrati pri pripravi izdelkov posegajo tudi po starih žitih, kot so ajda, kvinoja in pira, ter se vračajo k nekaterim starim tehnologijam, kot so uporaba kvasnih nastavkov, podaljšana fermentacija in uporaba kislega testa. Ob vsem tem pa razmišljajo tudi o razvoju inovativne embalaže, predvsem pri izbiri materialov in tehnologij, ki ob ustrezni zaščiti izdelka predstavljajo čim manjšo obremenitev za okolje.

Nazaj
 


 
 
 
back to top