IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 16.07.2018 || Današnji Amazonov "prime day" je precej daljši   |  Podravkina Facebook stran Coolinarika ima več kot 500.000 "fanov"  |  Uspešno zaključen projekt FerFud BBQ Tour  |  Waitrose v ponudbo za poletje dodal sladoled z alkoholom  |  V trgovini so danes predstavili novo kolektivno pogodbo  |  Pričetek ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona  |  Carrefour bo izločil enkratno embalažo  |  Celeia predstavila nova probiotična jogurta  |   Spar vsem zaposlenim (ponovno) omogoča spremljanje nogometne tekme  |  Kaufland podpira lokalne proizvajalce  |  Koch: "Skupina Metro ne namerava prodati hipermarketov Real"  |  Zmagovalec "Laško izziva" je Željko Joksimović  |  V Kromberku bo Pivka odprla prodajalno   |  Loka Kava praznuje 130 let slike Kofetarica  |  Kaufland (zaradi nogometa) v nedeljo zapira že ob 14.uri  |  Konzum čez vikend vsem kupcem z navijaškimi rekviziti daje 11% popusta (VIDEO)  |  Carlsberg odpira novo pivovarno  |  Vrata (zastonj) odpira 54. festival Pivo in cvetje Laško   |  Prvi festival slovenskih sirov 2.oktobra  |  Nova franšizna trgovina Spar partner Nazarje  |   ||
   

Slovenija: Zadružniki o prihodnosti slovenskega kmetijstva po letu 2020? (VIDEO)

19.03.2018
V Portorožu je 13. in 14. marca potekal 45. letni posvet zadružnikov, ki ga pripravlja Zadružna zveza Slovenije.Rdeča nit razprav je potekala na temo: "Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020?"
 
"Lani smo uvozili za 1,8 milijarde evrov predelne hrane, izvozili pa je skoraj za milijardo," je dejal pravi Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z biotehniške fakultete. "Po lanskih podatkih izvozimo več mleka in mlečnih izdelkov, kot jih uvozimo. Lani je rasel izvoz mesa, izvoz piva in vina pa se je malo zmanjšal. Lani je bila kar 14-odstotna rast uvoza brezalkoholnih pijač, uvozili smo tudi več pekovskih izdelkov ter mesa. Največ hrane smo uvozili iz Hrvaške, Avstrije in Italije."
Z razpravo o izzivih pri pridelavi, predelavi in prodaji hrane ter pri sodelovanju v verigi od kmeta do kupcev se je v Portorožu končal že 45. letni posvet zadružnikov.
 
"Od kmetov in zadrug pričakujemo kontinuirane dobave. Izziv je tudi vpliv vremena na pridelek," pravi Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja.
 
"Kmetje potrebujejo primerno odkupno ceno, ki pokrije stroške pridelave, kmetijske subvencije in promocijo lokalne hrane, v katero morajo investirati tudi sami in zadruge," je med drugim dejal Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
 
Z razpravo o izzivih pri pridelavi, predelavi in prodaji hrane ter pri sodelovanju v verigi od kmeta do kupcev se je v Portorožu tako končal že 45. letni posvet zadružnikov, katerega potek si lahkoogledate tudi na posnetkih Zadružne TV.
 
 
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top