IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 20.09.2018 || Odprtje Spar centra Šiška (še zmeraj) predvideno za konec leta 2019  |  Dm in Edeka krepita program kozmetike  |  Coop razširil ponudbo lastnih blagovnih znamk  |  NA KRATKO: Razvoj PL-a pri velikih trgovcih  |  ČZS išče lokacijo za interaktivni paviljon Čebelji svet  |  Amazon začel s poslovanjem v Turčiji   |  Beograd od leta 2020 dalje brez plastičnih vrečk?  |  Alibaba do konca leta prihaja v Srbijo  |  Skoraj vsaka druga transakcija je že brezstična  |  Predsednica letošnje žirije za nagrade Sempler je Zdenka Milanović  |  Pomurski sejem išče 23. Vinsko kraljico Slovenije  |  INTERVJU: Franc Jager:" Najbolj prodajana skupina izdelkov so cigarete!"  |  NIJZ želi preprečiti uporabo e-cigaret med mladostniki  |  Amazon začel dostavljati za Monoprix  |  Lastniki Unileverja proti selitvi sedeža družbe  |  Lidl pospešeno gradi omrežje v Romuniji  |  ZANIMIVOST: Ste že poskusili burek burger?  |  Prodaja Nevene Leskovac (znova) novembra  |  Solinarji niso zadovoljni z letošnjo sezono  |  Skupščina Gorenja potrdila iztisnitev malih delničarjev  |   ||
   

Slovenija: Zadružniki o prihodnosti slovenskega kmetijstva po letu 2020? (VIDEO)

19.03.2018
V Portorožu je 13. in 14. marca potekal 45. letni posvet zadružnikov, ki ga pripravlja Zadružna zveza Slovenije.Rdeča nit razprav je potekala na temo: "Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020?"
 
"Lani smo uvozili za 1,8 milijarde evrov predelne hrane, izvozili pa je skoraj za milijardo," je dejal pravi Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z biotehniške fakultete. "Po lanskih podatkih izvozimo več mleka in mlečnih izdelkov, kot jih uvozimo. Lani je rasel izvoz mesa, izvoz piva in vina pa se je malo zmanjšal. Lani je bila kar 14-odstotna rast uvoza brezalkoholnih pijač, uvozili smo tudi več pekovskih izdelkov ter mesa. Največ hrane smo uvozili iz Hrvaške, Avstrije in Italije."
Z razpravo o izzivih pri pridelavi, predelavi in prodaji hrane ter pri sodelovanju v verigi od kmeta do kupcev se je v Portorožu končal že 45. letni posvet zadružnikov.
 
"Od kmetov in zadrug pričakujemo kontinuirane dobave. Izziv je tudi vpliv vremena na pridelek," pravi Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja.
 
"Kmetje potrebujejo primerno odkupno ceno, ki pokrije stroške pridelave, kmetijske subvencije in promocijo lokalne hrane, v katero morajo investirati tudi sami in zadruge," je med drugim dejal Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
 
Z razpravo o izzivih pri pridelavi, predelavi in prodaji hrane ter pri sodelovanju v verigi od kmeta do kupcev se je v Portorožu tako končal že 45. letni posvet zadružnikov, katerega potek si lahkoogledate tudi na posnetkih Zadružne TV.
 
 
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top