IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 02.12.2022 || GZS razočarana nad interventnim energetskim zakonom  |  Z januarjem dražje cigarete  |  Jan-Willem Dockheer:"V letu 2023 bomo odprli med 40 in 50 trgovin v Srbiji"   |  Mlekarna Celeia v nadgradnjo čistilne naprave  |  Zasebni delodajalci novembra odprli neto 127.000 delovnih mest  |  Brez praznične osvetljave v trgovinah Spara  |  Prvi evrski kovanci od danes že na Hrvaškem  |  Potrošniška poraba oktobra navzgor  |  Nove (nižje) cene bencina in dizla   |  Cantarutti z novim letom zapušča položaj generalnega direktorja GZS  |  Danes CEO Summit InStore v Beogradu!  |  Škoda zaradi naravnih nesreč letos spet presegla sto milijard dolarjev  |  Šinko v Halozah napovedala pregled metodologije ocenjevanja kmetovanja  |  Inflacija novembra vztrajala pri okoli 10 odstotkih   |  Žito v Mariboru dobiva pametno tovarno  |  Žabac v Zagrebu odprl že sedmo trgovino  |  Med Trstom in logističnim vozliščem pri Beljaku prvi evropski mednarodni carinski koridor  |  Rožič:" Z izkupičkom pogajanj nismo zadovoljni, nadaljevali bomo februarja"  |  Prodaja v trgovinah nekoliko upadla  |  Na "Dobrodelni petek" dm zbral 28.771,27 evrov za Ambasadorje nasmeha  |   ||
   

Švica: ZANIMIVOST: Švicarji izumili čokolado, ki se ne stopi pri 38 stopinjah

31.12.2015

Veliki proizvajalec čokolade in kakava, švicarsko podjetje Barry Callebaut, je obznanilo, da so se domislili čokolade, ki bo lahko svojo obliko ohranila tudi v ekstremni vročini in se ne bo (s)topila. 

 

 
Velika občutljivost za topljenje čokolade je največja ovira globalnemu širjenju velikih proizvajalcev. Glavna tržišča za čokolado so zahodne razvite ekonomije Severne Amerike in Evrope, ki so sicer zasičena, možnosti velikega širjenja v jugovzhodno Azijo, Afriko in na Bližnji vzhod pa so ovirane zaradi podnebja.
 
Če je podjetju Barry Callebaut res uspelo narediti čokolado, ki lahko zdrži 38 stopinj zunanje temperature, ne da bi se stopila, je to revolucionarni dosežek, rekord pa bi bil tako celo presežen za štiri stopinje. Ameriški proizvajalec Hershey je že v začetku 90. ameriškim vojakom v Zalivski vojni pošiljal "tropske čokolade", odporne na visoke temperature, in tudi v švicarskem velikanu Nestleju trdijo, da imajo tehnologijo za proizvodnjo čokolade, ki je odporna na visoke temperature, a da jo bodo na tržišče poslali šele čez tri leta.

Podjetje Barry Callebaut je preizkuse z "vročo" čokolado opravilo v okolici Singapurja, del raziskovanja pa v Belgiji.

Nazaj
 
 
 
 
back to top