IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 29.09.2022 || V jesenskem tednu restavracij tokrat 107 sodelujočih restavracij  |  Lidl bo imel logistični center v Kumanovu  |  Menedžerja leta 2022 sta Blaž Brodnjak in Sabina Sobočan  |  Septembra z rekordno 10-odstotno inflacijo  |  Pri popisih cen živil bodo sodelovali tudi trgovci  |  Tuš v Nami odprl "Gourmet & delikateso", Ana Roš 7.oktobra pekarnico   |  29. september - mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane  |  Barcaffè znova z nazivom Superbrands Slovenija  |  Hofer z atraktivno ponudbo dostave  |  Pepsi lansiral omejeno serijo pijač S'mores z različnimi okusi  |  DZ prek predloga novega zakona o varstvu potrošnikov  |  Stavka zaradi naraščajočih cen  |  Prodaja v trgovinah po šestih mesecih upadla  |  Marks & Spencer z novo ponudbo vegetarijanskih obrokov  |  Uradna otvoritev Tuš "gourmet & delikatese" v Nami  |  Cena za hektar njive lani presegla 22.000 evrov  |  Gospodarsko razpoloženje najslabše v skoraj dveh letih  |  Lani vsak Slovenec zavrgel 68 kilogramov hrane  |  Podjetja še bolj zadržana pri zaposlovanju  |   Gazprom zažugal z neizpolnjevanjem obvez do Naftogaza  |   ||
   

Finska: ZANIMIVOST: "Oživljeno" pivo staro 170 let

10.11.2014
V finski pivovarni Stallhagen so po zaslugi steklenic belgijskega piva, ki so jih našli na dnu Baltskega morja leta 2010, zvarili napitek, kakršnega naj bi pili pred 170 leti.
 
V pivovarni so zvarili 120.000 steklenic piva in ga poimenovala Stallhagen 1843, izdali pa so tudi serijo ročno izdelanih steklenicah.
 
Pivo je precej slajše od sodobnega in vsebuje 4,5 odstotka alkohola.
 
Recept za staro pšenično pivo so dobilli finski in belgijski znanstveniki, ki so analizirali vsebino steklenic, ki so jih na površje potegnili iz morja v bližini finskega otočja Åland.
 
Našli so okoli 150 steklenic šampanjca, ki je bil potrjen kot najstarejše še pitno peneče se vino na svetu in pet steklenic piva, ki pa za razliko od šampanjca ni (bilo) pitno.
 
Znanstveniki z belgijske univerze Leuven so s pomočjo sodobne kemije odkrili recept stare pijače in jo lahko celo tudi poskusili. Ladjo s pivskim tovorom se naj bi potopila sredi 19. stoletja.
 
"Največji izziv je bil odločiti se, katero vrsto mikroorganizmov izbrati, da bi lahko zvarili to sorto," je povedal mikrobiolog Guido Aerts, saj jim je bilo težko ugotoviti, kaj so uporabljali v Belgiji, kjer naj bi bilo pivo zvarjeno, pred 170 leti. Domnevajo, da gre za dražje, saj je bilo polnjeno v steklenicah in ne sodih.


Nazaj
 
 
 
 
back to top