IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 14.11.2018 || Danes v Ljubljani Ceneje.si razglaša spletne trgovce leta (VIDEO)  |  Coles pripravlja avtomatizirane distribucijske centre  |  Nemški Tönnies prelaga prihod  |  ZANIMIVOST: Azijec za tartuf odštel 85.000 evrov!  |  MHP kooperantom Perutnine Ptuj obljublja nadaljnji razvoj  |  Lidl učinkoviteje z (ne)uporabo plastike  |  Evropski teden zmanjševanja odpadkov   |  Za 5. beograjsko FMCG konferenco revije InStore, ki bo 22. novembra, že 380 rezervacij  |  Amazonov drugi dom bo razpet med New Yorkom in Arlingtonom  |   21. Slovenski festival vin v četrtek in petek  |  Skupina Kofola v devetih mesecih povečala prihodke in dobiček  |  Bayer (po prevzemu Monstanta) s stabilnim poslovanjem  |  Mlekarna Mihajlović lansirala novo blagovno znamko   |  Tradicionalni slovenski zajtrk kot priložnost za osveščanje  |  Francozi kot prvi prepovedali vseh pet pesticidov, zaradi katerih umirajo čebele  |  Agrokorjeva podjetja odkupujejo kar 40% skupnega "CRO" nasada mandarin  |  Odprli novi trgovino Žabac Food Outlet v zagrebškem Importanne Centru  |  Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen kakovosti tal  |  Medex tokrat z manjšim dobičkom  |  Rekordna žetev soje   |   ||
   

Danska: ZANIMIVOST: Krompir, ki je drag kot žafran

16.05.2018
Danski krompir je zelo cenjen čeprav naj Danska ne bi bila ravno geografsko najbolj primerna država za gojenje tega pridelka, a očitno je.
 
Kot je znano so krompir v Evropo uvozili iz Andov Južne Amerike.Danes je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur.
 
Tudi danske, kjer pa imajo prav posebno sorto krompirja, ki stane neverjetnih 130 evrov za kilogram.
 
Ta danski krompir z otoka Samso velja za najboljšega, kmetje ki ga pridelujejo pa za pametne in ne neumne kot pravi stari slovenski pregovor, češ da ima neumen kmet dober (beri drag) krompir.
 
Obdelujejo ga izključno ročno, k odličnemu okusu pa veliko prispeva ravno geografska lega t.i. "terroir".
 
Zemljepisni in podnebni parametri, ki  vplivajo tudi na okus krompirja so se v tem primeru očitno "poklopili".
 
Najprestižnejše danske restavracije seveda z lahkoto plačajo "zasoljene" krompirjeve cene, saj dobijo vse povrnjeno na svojih jedilnikih od njihovih petičnih gostov.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top