IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 24.09.2018 || Še dva dneva za zgodnje prijave na 4. FMCG Summit revije InStore, ki bo v Zagrebu 25.oktobra   |  Vitaminka na sejmu Worldfood Moscow 2018  |  Uspešen 3. dobrodelni Skazin tek Otrok otroku  |  Zavrnili prehransko in okoljsko pobudo  |  V ZDA promocija slovenske kulinarike  |  Barcaffè v Rovinju predstavil prvo turško kavo v kapsuli  |   Lovorika Naj Fala kruh 2018 štirim tekmovalcem  |  Edeka ima laserske etikete  |  Imlek za 96 farm zagotovil 1,1 milijona evrov  |  ZDA uvajajo 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga  |  V ljubljanskih Mostah BTC obnavlja staro letališče z novimi vsebinami  |  Izdelki za daljšo sitost debitirali v trgovinah Morrisons  |  V Šavniku kmalu nova trgovina Voli  |  Potrošniki septembra bolj pesimistični   |  Fama Vipava tudi letos z visoko rastjo  |  Peta beograjska FMCG konferenca revije InStore bo 22. novembra  |  Nov Tommy supermarket v Metkoviću  |  TZS na Brdu 17. oktobra organizira 12. Strateško konferenco o trgovini   |  ZANIMIVOST: Jumbo odprl trgovino "pop-up" v čast Verstappnu  |  Peruško: "Posebej sem ponosen na Konzum!"  |   ||
   

Danska: ZANIMIVOST: Krompir, ki je drag kot žafran

16.05.2018
Danski krompir je zelo cenjen čeprav naj Danska ne bi bila ravno geografsko najbolj primerna država za gojenje tega pridelka, a očitno je.
 
Kot je znano so krompir v Evropo uvozili iz Andov Južne Amerike.Danes je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur.
 
Tudi danske, kjer pa imajo prav posebno sorto krompirja, ki stane neverjetnih 130 evrov za kilogram.
 
Ta danski krompir z otoka Samso velja za najboljšega, kmetje ki ga pridelujejo pa za pametne in ne neumne kot pravi stari slovenski pregovor, češ da ima neumen kmet dober (beri drag) krompir.
 
Obdelujejo ga izključno ročno, k odličnemu okusu pa veliko prispeva ravno geografska lega t.i. "terroir".
 
Zemljepisni in podnebni parametri, ki  vplivajo tudi na okus krompirja so se v tem primeru očitno "poklopili".
 
Najprestižnejše danske restavracije seveda z lahkoto plačajo "zasoljene" krompirjeve cene, saj dobijo vse povrnjeno na svojih jedilnikih od njihovih petičnih gostov.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top