IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 06.12.2022 || Zaradi sankcij Zahoda v legalizacijo kriptovalut  |  Ameriške tovarne oktobra z rastjo naročil  |  V devetih mesecih zbrali 7,2 milijona ton odpadkov  |  Otroški kirurgiji UKC Maribor so v Sparu priskrbeli nove pižame   |  Polovica prebivalcev bo za praznične nakupe namenila manj kot 100 evrov  |  Mlinotest z mojstri peke širi dobrodelnost  |  Glovo je zagnal program Glovo Local za pomoč malim podjetjem v času gospodarske krize  |  Na tržnicah je prepovedano prodajati cigarete  |  Obeta se novo podaljšanje dovoljenja za prodajo glifosata   |  Raziskava:"E-commerce Report 2022"  |  Sejem 14. Informativa bo 20.in 21.januarja 2023  |  Inflacija prvič po več kot enem letu nižja  |  Rusija požela skoraj 6 milijonov ton ukrajinske pšenice  |  Eurospin:" Radi delamo, radi živimo" (VIDEO)  |  Zbornica industrije sejmov in srečanj z iskanjem rešitev  |  Citypark obiskal znameniti Coca-Cola tovornjak  |  Doppelleu Boxer AG izdeluje nadomestek za meso iz stranskih proizvodov piva  |  Pod Unescovo zaščito odslej tudi bageta  |  Dnevnik:"Diskontni trgovci dobivajo tekmo"  |  Spletne strani ali aplikacije javnih ustanov uporablja skoraj tri četrtine prebivalcev  |   ||
   

Finska/Italija: ZANIMIVOST: Kava iz laboratorija, a tudi (naravna) iz Sicilije

12.11.2021
Raziskovalci finskega raziskovalnega inštituta VTT so našli rešitev in iz listov kavovca izdelali celično kulturo, s pomočjo katere so pridobili kavo, ne da bi vzgojili kavna zrna. 

"Z naraščajočim povpraševanjem po kavi in številnimi trajnostnimi izzivi glede tradicionalnega pridobivanja kave se stopnjujejo potrebe po alternativnih načinih pridelave kave. Zaradi velikega povpraševanja po kavi je potrebnih več hektarjev zemljišč, na katerih lahko pridelajo dovolj kavnih zrn, kar vodi v izsekavanje gozdov, še posebej na občutljivih območjih deževnega gozda," so poudarili na inštitutu VTT. 

Celične kulture kave vzgajajo v bioreaktorjih, ki jih napolnijo s hranili. Za ta proces ne potrebujejo pesticidov, prav tako pa porabijo manj vode kot pri konvencionalni pridelavi kave.
 
Takšno laboratorijsko kavo bi lahko vzgajali povsod, zato bi s tem znatno zmanjšali tudi emisije CO2 zaradi transporta.  "Težko jo je opisati, toda meni se zdi, da ima okus med kavo in črnim čajem. To je sicer odvisno od stopnje praženja in poskusil sem malce manj praženo, zato je malo spominjala na pravi čaj," je za The Guardian okus ene prvih skodelic laboratorijsko pridelane kave opisal Heiko Rischer, vodja biotehnološkega oddelka pri VTT.

Na Siciliji uspeva kava zaradi podnebnih sprememb

Na drugi strani pa zaradi podnebnih sprememb nekatere poljščine uspevajo tam, kjer predtem niso. Družina Morettino s Sicilije si je več kot 30 let prizadevala, da bi pridelala lastno kavo na svoji zemlji. In 30 let jim to ni uspevalo, je poročal Guardian.

Lansko pomlad pa je na 66 sadikah zraslo okoli 30 kilogramov kave. Če se bo tako nadaljevalo, bo Sicilija najsevernejše območje na svetu s kavnimi plantažami. Strokovnjaki pravijo, da se zaradi podnebnih sprememb sredozemsko kmetijstvo na Siciliji spreminja v bolj tropsko. Lani so v Sirakuzah avgusta izmerili kar 48,8 stopinje Celzija, kar je največ v Evropi doslej.

A kar je za večino izjemno skrb vzbujajoče, je za Andrea Morettino to uresničitev sanj. "V 90. letih, po številnih potovanjih po svetu, se je moj oče odločil, da posadi nekaj kavnih sadik na našem vrtu na obrobju Palerma, na približno 350 metrov nadmorske višine. Običajno so kavne plantaže nekje na 1500 metrih nadmorske višine," pojasnjuje Italijan. Najprej je šlo za poskus, nič se ni zgodilo, po več sto poskusih pa so opazili, da so kavna zrnca le zrasla. Lani jih je bilo tako veliko, da so jih lahko posušili in zmleli. "Veste, kaj je še bolj neverjetno? Rastline rastejo na svežem zraku, brez pomoči tople grede ali pesticidov. Popolnoma organsko. Za nas bi bil to lahko nov začetek."




Nazaj
 
 
 
 
back to top