IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 24.11.2020 || Amazon in Hrvaška pošta (tik) pred dogovorom o sodelovanju  |  EU in Združeno kraljestvo pogajanja nadaljujeta virtualno  |   Od sredine decembra zapirajo bare in restavracije  |  "Untouched by light" – prva penina na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi  |  Mastercard:" O spodbujaju podjetniškega uspeha žensk"  |  Zaprli vse farme minkov  |   Žitova "zlata" polenta praznuje abrahama  |  Nov hrvaški InStore tudi na spletu   |  Skupina Supernova prevzela trgovsko središče Jupiter City  |  Brezplačni spletni 7. FMCG Retail Summit InStore z znanim programom   |  Nagrade za medene pijače na ocenjevanju vin v New Yorku   |  Gregor & David Vračko nova v družbi chefov Argeta Exclusive  |  Cigarete bodo v treh letih izginile s trgovinskih polic  |  Kirin Holdings prodal podjetje Lion-Dairy  |  Na Aleji bo jutri zasvetilo 300 tisoč lučk!  |  Ob božiču nameravajo omejiti druženje  |  Z 20 omejitev javnih zbiranj na osem ljudi  |  Peta seja Sveta za kmetijstvo in podeželje  |  Umrl ustanovitelj trgovinske verige FIS Pero Gudelj  |  Mediana:"Znani o blagovni znamki Loka Special"  |   ||
   

Slovenija: ZANIMIVOST: Goveja juha v steklenici

20.10.2020
V gostišču Pr' Kovač, vredno cesarja v Naklem pri Kranju, kjer ima Cesar Franc Jožef svojo sobo, saj naj bi pred mnogimi leti nekje blizu krstil Kranjsko klobaso in imajo sedaj tam  tudi zaščiteno znamko: Pr'Kovač je Kranjska klobasa dobila ime, so prišli do zanimive poslovne ideje in ljubiteljem domače juhe ponudili govejo juho v steklenici.
 
Namenjena je "vsem, ki nimate časa, ne znate ali nimate kakovostnih sestavin, da bi si dobro govejo juh'co sami skuhali, radi pa jo jeste", pravijo v znani gostilni. Pasterizirana goveja juha, liter stane 5,5 evra, je brez dodanih konzervansov in ojačevalcev okusa, a vseeno zdrži tri tedne na sobni temperaturi, narejena pa je iz mesa in zelenjave lokalnih pridelovalcev. Ob večji količini jo iz Naklega pripeljejo tudi dlje.
 
V knjigi Mojstrovine s kranjsko klobaso je Janez Bogataj zapisal: "Ena od zgodb govori, da je ime kranjska klobasa nastalo v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar Franc Jožef (1830–1916) naj bi se ''nekoč'' peljal s kočijo z Dunaja proti Trstu. Na dolgi poti je postal lačen in kočijažu je ukazal ustaviti pred gostilno Marinšek. Cesar je potožil gostilničarju, da je lačen, ta pa mu je odgovoril, da v kuhinji nimajo drugega kot ''enih navadnih klobas''. Cesar je naročil klobaso, gostilničar mu jo je prinesel k mizi, cesar jo je poskusil in ob prvem grižljaju navdušeno izjavil: ''Pa saj to ni navadna, to je kranjska klobasa!''
 
Dodali bi, da v Naklem očitno zdaj tudi juha ni navadna... 

Nazaj
 


 
 
 
back to top