IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 20.11.2019 || 14. Vrh slovenskega gospodarstva na GZS  |  Skupščina Petrola 12.decembra o reviziji poslov   |  GEFCO dobavitelj embalaže za Airbus  |  Prijave za CEO Summit Beograd revije InStore - 4. december 2019  |  30.novembra ponovno odprtje mariborske trgovine Zelena japka  |  Hrana ni za tjavendan je projekt Lidla in Ekošole   |  Kupci imajo najraje trgovinsko verigo KAM  |  Nov direktor Žita maloprodaje Dejan Mirković  |  Italijani vse pogosteje nakupujejo pri diskonterjih  |  Med desetimi največjimi onesnaževalci s plastiko so...  |  V Intersparu Citypark odprli prvi Odori Refil avtomat za čistila  |  Odprli drugo Lidlovo trgovino v Varaždinu  |  Podnebne spremembe bi do leta 2050 lahko povzročile za 7900 milijard dolarjev škode  |  22. Slovenski festival vin presegel pričakovanja   |  Gorenje prodalo Tiki v Stari Pazovi Švedom  |  Zmagovalci izbora "Spletni trgovec leta 2019" so...  |  Bencin spet dražji skupaj z dizlom  |  V EU vendarle dogovor o proračunu za 2020  |  Povečuje se količina komunalnih odpadkov, a se tudi več ločuje  |  Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih  |   ||
   

Svet: Visoke cene zdravih živil prispevajo k globalni podhranjenosti

12.09.2019
Raziskovalci ugotavljajo, da visoke cene zdravih živil skupaj z izobiljem cenenih nezdravih živil ostajajo eden glavnih faktorjev podhranjenosti s hranili v svetu.
 
 
 

V raziskavi, objavjeni v Journal of nutrition ugotavljajo, da so cene živil po svetu zelo različne, kar pomaga pojasniti tudi razlike v vzorcih prehranjevanja in pojavom debelosti širom sveta. Raziskovalci ugotavljajo, da so cene živil z bolj ugodno hranilno sestavo višje prav v manj razvitih državah, za katere bi bile nižje cene takšnih izdelkov še posebej dobrodošle.

Čeprav je povezava med načinom prehranjevanja in zdravjem posameznika precej kompleksna, dokazi kažejo, da je dostopnost bolj zdravih živil pomemben faktor vpliva.Študija kaže, da so vzporedno z ekonomskim razvojem bolj zdrava živila dostopnejša, obenem razvoj pomeni tudi še cenejša živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Snovalci prehranskih politik imajo, kot navajajo avtorji, sicer številne možnosti, da bi naredili živila, bogata s hranilnimi snovmi bolj dostopna - od vlaganja v kmetijstvo do regulacije davkov na tovrstna živila in zakonodaje na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top