IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 13.08.2020 || Eurospin danes odprl najprej v Zadru!  |  Na Obali zadovoljni s turističnim obiskom  |  TC Voli odprl objekt v Danilovgradu   |  ZANIMIVOST: Nekdanja žrtev napada Edena Hazarda obogatela z vodko  |  "Jana summer alarm by Saatchi Croatia"  |  V Galiciji zaradi koronavirusa prepovedali kajenje  |  Oddali vlogo za milijardno podporo v okviru instrumenta SURE  |  Barcaffé v partnerstvu s podjetjem O. Kleiner predstavil embalažo kave brez aluminija   |  Aldi Nord sodelavce novači kar prek Instagrama  |  MKGP:"Pravice potrošnika: Pravica do izbire"  |  Carlsberg letos pričakuje do 15-odstoten padec dobička iz poslovanja  |  Slovenija in ZDA sprejeli skupno izjavo o varnosti omrežij 5G  |  29.SOF 10. septembra v Ljubljani  |  ZANIMIVOST: Proizvajalec sladoleda Ben&Jerry's s koristnimi nasveti  |  Označevalni stolp Ikee v Ljubljani že postavljen  |  Prvi mož Appla Tim Cook med milijarderji  |  MKGP:"Pravice potrošnika: Pravica do varne hrane"  |  MKGP:"Pravice potrošnika: Pravica do obveščenosti"  |  Pitje alkohola med mladostniki upada, a še vedno nad mednarodnim povprečjem  |  Ministrstvo: "Mladi kmetje so ključni nosilci razvoja podeželja"  |   ||
   

Svet: Visoke cene zdravih živil prispevajo k globalni podhranjenosti

12.09.2019
Raziskovalci ugotavljajo, da visoke cene zdravih živil skupaj z izobiljem cenenih nezdravih živil ostajajo eden glavnih faktorjev podhranjenosti s hranili v svetu.
 
 
 

V raziskavi, objavjeni v Journal of nutrition ugotavljajo, da so cene živil po svetu zelo različne, kar pomaga pojasniti tudi razlike v vzorcih prehranjevanja in pojavom debelosti širom sveta. Raziskovalci ugotavljajo, da so cene živil z bolj ugodno hranilno sestavo višje prav v manj razvitih državah, za katere bi bile nižje cene takšnih izdelkov še posebej dobrodošle.

Čeprav je povezava med načinom prehranjevanja in zdravjem posameznika precej kompleksna, dokazi kažejo, da je dostopnost bolj zdravih živil pomemben faktor vpliva.Študija kaže, da so vzporedno z ekonomskim razvojem bolj zdrava živila dostopnejša, obenem razvoj pomeni tudi še cenejša živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Snovalci prehranskih politik imajo, kot navajajo avtorji, sicer številne možnosti, da bi naredili živila, bogata s hranilnimi snovmi bolj dostopna - od vlaganja v kmetijstvo do regulacije davkov na tovrstna živila in zakonodaje na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top