IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 22.09.2019 || Danes odprli 186. Oktoberfest  |  NA KRATKO: Novo pri trgovcih s celega sveta...  |  Aldi kupuje trgovine Leader Price (Casino)?  |  Continente preizkuša nove proizvode  |  Novi ljudje v Fortenovi Grupi  |  V slabem mesecu trije novi supermarketi Franca v Podgorici   |  Pivnico pri PU v Tivoliju bo od novembra upravljalo podjetje Jezeršek gostinstvo  |  ZANIMIVOST: Za 1 kg kaviarja iz polžev do 3000 evrov  |  Kampanja za potrošnike:"Imaš prav", se je predstavila   |  Rogljeva druga na regionalnem tekmovanju Barcaffè Barista Cup   |  Poročilo vlade o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2018  |  Včeraj odprli nov Lidl v beograjskem (zemunskem) Tošinem bunaru   |  Za manjši Mipovi nepremičnini ni bilo zanimanja   |  Impossible Foods debitira na policah  |  Diskonterja Aldi in Lidl na Otoku še kar napredujeta  |  Po 9.kongresu kozmetike in velnesa v Ljubljani  |  Kioskom dovoljena prodaja živil do 300 gramov  |  V Ljubljani poteka Barcaffè Barista Cup finale  |  Coca-Cola HBC (spet) najbolj trajnostno usmerjena družba za prodajo pijač   |  Danes dražba za zadnje Mipovo premoženje  |   ||
   

Svet: Visoke cene zdravih živil prispevajo k globalni podhranjenosti

12.09.2019
Raziskovalci ugotavljajo, da visoke cene zdravih živil skupaj z izobiljem cenenih nezdravih živil ostajajo eden glavnih faktorjev podhranjenosti s hranili v svetu.
 
 
 

V raziskavi, objavjeni v Journal of nutrition ugotavljajo, da so cene živil po svetu zelo različne, kar pomaga pojasniti tudi razlike v vzorcih prehranjevanja in pojavom debelosti širom sveta. Raziskovalci ugotavljajo, da so cene živil z bolj ugodno hranilno sestavo višje prav v manj razvitih državah, za katere bi bile nižje cene takšnih izdelkov še posebej dobrodošle.

Čeprav je povezava med načinom prehranjevanja in zdravjem posameznika precej kompleksna, dokazi kažejo, da je dostopnost bolj zdravih živil pomemben faktor vpliva.Študija kaže, da so vzporedno z ekonomskim razvojem bolj zdrava živila dostopnejša, obenem razvoj pomeni tudi še cenejša živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Snovalci prehranskih politik imajo, kot navajajo avtorji, sicer številne možnosti, da bi naredili živila, bogata s hranilnimi snovmi bolj dostopna - od vlaganja v kmetijstvo do regulacije davkov na tovrstna živila in zakonodaje na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top