IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 23.11.2019 || PLU podpisala tri (športne) sponzorske pogodbe  |  Conad se bo "reorganiziral"  |  Coop širi ponudbo lastnih blagovnih znamk in storitev  |  Skupina Intereuropa v devetmesečju povečala dobiček  |  21. konferenca SEMPL v Portotožu 28. in 29. novembra  |  Prijave za CEO Summit Beograd revije InStore - 4. december 2019  |  Carrefour našel (starega) kupca za splet  |  ZANIMIVOST: Izginil tovornjak z 20 tonami čokolade  |  Lesaffre odprl pekovski center v Banjaluki  |  Petrol bo zaračunaval izdajo fizičnih računov  |  Ikea imenovala vodjo za slovenski trg  |  Prvi Tuš express v centru Celja  |  Za razvoj majhnih kmetij 20 milijonov evrov  |  Predstavili poslovne rezultate dm in Beauty Box  |  Billa predstavila blagovno znamko prazničnih živil  |  Tisoči podpisali peticijo za zaprtje trgovin na "Boxing day"  |  Skenderja po 19 letih na čelu Saponie zamenjala Dajana Mrčela  |  Žitna konferenca 2019 na GZS  |  Mariborska občina v prevzem celotne osrednje tržnice   |  Jumbo odprl že drugo trgovino v Belgiji  |   ||
   

Svet: V smeteh letno konča za 363 milijard evrov hrane

17.10.2019
Sodeč po poročilu, ki ga je ob svetovnem dnevu hrane izdala Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), vsako leto v smeti roma za 363 milijarde evrov hrane, preden bi ta sploh prišla na police trgovcev. Največji krivec za to so površne zmogljivosti skladiščenja.
 
 
 
 
Največ hrane, ki v smeteh konča, še preden bi jo kupci lahko sploh kupili, proizvedejo v južnem delu Azije, Severni Ameriki in Evropi. V osrednji in južni Aziji se denimo kar petina živil na poti do polic "izgubi", delež zavržene hrane preden bi ta prišla v trgovino pa na svetovni ravni znaša 14 odstotkov.
 
Na tem področju se lahko pohvalita Nova Zelandija in Avstralija, ki v smeti zmečeta le 5,8 odstotka hrane. Kot že rečeno največje izgube nastajajo zaradi neprimerne infrastrukture skladiščenja, predvsem na farmah ali proizvodnih obratih samih. Včasih so živila preslabo zaščitena pred mikroorganizmi, mrčesom ali glodalci.
 
Do leta 2030 naj bi Združeni narodi delež zavržene hrane na prebivalca skušali vsaj prepoloviti.

Nazaj
 



 
 
 
back to top