IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 19.02.2019 || Lani manjši odkup mleka  |  Alibaba želi trgovine Metroja  |  Prvič po letu 2006 več prašičev   |  Na seji Sveta za promocijo o dosežkih dosedanjih kampanj in načrtih za naprej  |  ZANIMIVOST: Carlsberg izumil pametni sodček  |  Reckitt Benckiser lani posloval uspešno  |  Vabilo na brezplačno izobraževanje TZS v Novem mestu  |  Družba Metalka Commerce poravnala kupnino za kompleks Vinaga  |  Coca-Cola HBC začela s procesom nakupa Bambija  |  Uvedba digitalnega davka za spletne trgovce  |  Preiskava proti Amazonu zaradi spornih trgovinskih praks  |  Ninamedia: Pri odločitvi o nakupu mesa pretehtata kakovost in poreklo  |  Danes in v sredo zanimiva predavanja DMS na GZS  |  HOTEL SUMMIT SRBIJA - 21. MAREC 2019  |  Sixt Primorska drugič zapored zmagovalec pokala Spar  |  Po uspešni rasti v prenovo plačnega sistema Merkurja  |  V Riminiju od danes do torka sejem piva in hrane “Beeratraction”  |  Zaključena prodaja desetih Mercatorjevih trgovskih centrov Supernovi  |  Danes 6. Salon penečih vin Ljubljana   |   Domači trgovci lani povečali tržni delež, Bingo na vrhu  |   ||
   

Slovenija: V podjetju Torkla patentirali nov način proizvodnje olja

10.10.2018
Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. 
 
Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno, poroča STA. Kot je navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti” stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič.
 
Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.
 
"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati,” je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.
 
Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili na domačem trgu, usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine.

Nazaj
 


 
 
 
back to top