IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 11.12.2018 || Lidl trgovino št. 55 odpira ta četrtek v Ilirski Bistrici  |  Esselunga v Milanu odprla trgovski center prihodnosti  |  Tesco začel z velikimi cenovnimi akcijami (beri znižanji)   |  Znani finalisti za nagrade Effie Slovenija  |  Trgovci zaradi protestov izgubili že milijardo evrov  |   Prodaja se Žitkova lastnina mlina   |  V prazničnem decembru se povprečno zredimo za dva kilograma  |  Unilever investira v razvoj pralne kapsule brez plastike  |  Kosovo namerava manjkajoče blago iz Srbije in BiH nadomestiti s proizvodi iz regije  |  Colruyt z novim letom uvaja nočne izmene  |  Iz Agrokorja neuradno sporočajo, da zaenkrat ne razmišljajo o prodaji Konzuma  |  NA KRATKO: Veliki svetovni trgovci...  |  Podjetnik leta Peter Pišek direktor podjetja Pišek & HSF Logistics   |  Edeka: "Lastne blagovne znamke pred A znamkami!“  |  Domače vpliva na izbiro pri spletnem nakupovanju  |  Pohorska kavarna kot prvi gostinski lokal znotraj (največje) Lidlove trgovine  |  Plodine se zanimajo za prevzem Konzuma  |  Predsednik upravnega odbora Coca-Cole postaja James Quincey  |  Zlatna džezva odslej tudi v trgovinah E.Leclerc  |  Euromonitor: "Domači izdelki pridobivajo na račun tujih"  |   ||
   

Slovenija: V podjetju Torkla patentirali nov način proizvodnje olja

10.10.2018
Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. 
 
Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno, poroča STA. Kot je navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti” stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič.
 
Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.
 
"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati,” je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.
 
Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili na domačem trgu, usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine.

Nazaj
 


 
 
 
back to top