IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 21.05.2019 || 2. FMCG SUMMIT revije InStore v Ljubljani ima spletno stran  |  Prijave za natečaj Barcaffè Barista Cup do 25.maja  |  20. maj - svetovni dan čebel  |  Najučinkovitejši oglaševalec na svetu je Unilever  |  Odprta kuhna v soboto (prvič) tudi v Novem mestu  |  Čebelarji na Ravnah na Koroškem drugič obeležili svetovni dan čebel  |  Na sejmu PLMA v Amsterdamu jutri sedem slovenskih podjetij (FOTOREPORTAŽA)  |  Bencin bo cenejši, dizel za malenkost dražji  |   Vabilo na (brezplačni) Dahua Starlight Show (VIDEO)  |  Walmart bo hipermarkete preuredil v veleprodajni format  |  Danes je bila odprta zagrebška Arena Park  |  Amazon investiral v dostavno službo Deliveroo  |  Tradicionalni dm tek letos poseben s "koraki in vrečkami"  |  Odmeven uspeh vin Tikveš v Londonu na IWC-ju  |  Več kot tretjina prebivalstva kadi redno  |  EKSKLUZIVNO: Revija InStore na sejmu PLMA v Amsterdamu  |  Odprli so posodobljen obrat bjelovarske Sirele  |  Kaufland slovesno predstavil (svoj) prvi Solar Carport  |  Biedronka v svojih trgovinah uvaja stranišča  |  Spar s potapljači očistil Blejsko jezero za več kot 6 m3 odpadkov   |   ||
   

Slovenija: V podjetju Torkla patentirali nov način proizvodnje olja

10.10.2018
Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. 
 
Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno, poroča STA. Kot je navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti” stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič.
 
Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.
 
"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati,” je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.
 
Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili na domačem trgu, usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine.

Nazaj
 


 
 
 
back to top