IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 21.10.2018 || P&G ob rasti dobička in nespremenjenih prihodkih znižal napoved  |   Še štirje dnevi do 4. FMCG Summit-a revije InStore v Zagrebu   |  V Konzumu razmišljajo o vstopu na makedonski trg  |  Ljubljanske mlekarne povečujejo izvoz  |  Novo poslovalnico Lidla v Hočah odpirajo v četrtek, nato še eno v Melju  |   Ljubljanske mlekarne pripravile akcijo za blagovno znamko Alpsko (VIDEO)  |  Ministrica s predstavniki živilsko-predelovalne industrije o stanju v panogi  |  Končal se je 25. Zlati boben v Portotožu  |  Opel in Vauxhall obnavljata 4PL partnerstvo z Gefcom  |  Lidl zaključil preventivno-izobraževalne delavnice o prometu  |  Walmart uvaja vozičke z merilcem srčnega utripa?  |  Hofer o pomenu pravilne uporabe defibrilatorja  |  Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra  |  E. Leclerc se pogaja za prevzem hipermarketov Géant Casino   |  Trgovci na 12. Strateški konferenci o trajnostnem krožnem poslovnem modelu v trgovini  |  Na Brdu poteka 12. Strateška konferenca o trgovini  |  Fundacija Coca-Cola s posebnim mejnikom  |  Skupini Špica in IBCS sta napovedali strateško "Alianso treh morij"  |  Na tekmovanju najboljših pic zmagala veganska  |  Pivac v Ravči gradi nove proizvodne hale za pršutarno  |   ||
   

Slovenija: V podjetju Torkla patentirali nov način proizvodnje olja

10.10.2018
Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. 
 
Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno, poroča STA. Kot je navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti” stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič.
 
Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.
 
"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati,” je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.
 
Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili na domačem trgu, usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine.

Nazaj
 


 
 
 
back to top