IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 20.04.2021 || Jubilejni 30. SOF je prestavljen na jesen  |  Citypark praznuje 19. rojstni dan z novimi projekti  |  Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov  |  ZANIMIVOST: Domino pico dostavlja vozilo Nuro, a brez voznika (VIDEO)  |  Vlada z akcijskim načrtom za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad  |  ZANIMIVOST: Varteks izdelal moško obleko s protivirusnim premazom  |  Podgoršek razume protest in podpira ureditev odnosov v prehranski verigi  |  Raziskava: "Pogosti obiski restavracij s hitro prehrano lahko skrajšajo življenje"  |  Država za pomoč po škodi zaradi pozebe namenja milijardo evrov  |  Intermarché & Casino ustvarila novo zavezništvo  |  Donje Svetice bodo trajni sedež Kauflanda, nasproti gradijo trgovino  |  Spletna trgovina zabeležila rast za kar 58 odstotkov   |  Nova generalna direktorica Tetra Paka je Lyndsey Loyden-Edwards  |  Stanić Beverages z naložbo 1,35 milijona evrov v tovarno Juicy sokov   |  Anton Podlesnik:"Na kmetiji moraš delati s srcem in z veseljem"  |  Po štirih mesecih odprli trgovine  |  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19  |  ZANIMIVOST: Slovenska vesoljska dišava za slovensko astronavtko   |  Sredi maja odprtje vseh lokalov?  |  Priprava pravnih podlag za pomoč po pozebi  |   ||
   

Slovenija: V Savinjsko-šaleški regiji končali uspešen projekt Jejmo lokalno

31.01.2021
Ta mesec se je končal projekt Jejmo lokalno: Povečanje stopnje samooskrbe v savinjsko-šaleški regiji. Po oceni udeležencev projekta, ki se je začel septembra leta 2018, je bil pomen lokalno pridelane in predelane hrane v času epidemije še toliko bolj izrazit. Pomen samooskrbe so promovirali z uporabo virtualnih tehnologij.
 
 
Kot so poudarili na velenjski občini, so v času epidemije covida-19 pozitivni učinki lokalno pridelane hrane še toliko bolj izraziti. K sodelovanju so povabili nekatere lokalne pridelovalce, predelovalce in turistične delavce, ki v svoje jedilnike vključujejo lokalno hrano.
 
Poudarili so tudi pomen lokalne hrane za osnovnošolce in spomnili, da ima področje samooskrbe širši pomen, tudi na področju energetske samooskrbe. Velenjska občina pa je občane pozvala, da tudi sami prispevajo k povečanju trajnostne lokalne prehranske samooskrbe, ki je temelj zdravega, varnega in kakovostnega načina življenja. Kupujmo kakovostno hrano od malih pridelovalcev v naši bližini, vključimo se v partnersko kmetovanje ali si sami pridelamo zdravo hrano, so še navedli na občini.
 
Partnerji projekta so se projekta lotili z uporabo novih, inovativnih in sodobnih modelov izobraževanja za otroke in starostnike, so sporočili z velenjske občine. Med drugim je Andragoški zavod Ljudske univerza Velenje v okviru projekta kupil očala za virtualno resničnost, na katera je namestil aplikacijo virtualnega vrtičkanja.
 
Izvedli so 75 delavnic, v katere je bilo vključenih 1373 otrok, 20 izobraževalnih delavnic za kmete in mlade brezposelne na podeželju ter 10 delavnic za starostnike in bolnike z demenco, v okviru katerih je bil vzpostavljen inovativen model ohranjanja možganske čilosti. Pomemben prispevek projekta je bila tudi virtualna konferenca na temo varstva okolja in ohranjanja narave ter pomena prehranske samooskrbe.

Nazaj
 


 
 
 
back to top