IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 22.05.2019 || V Trstu prisotni najboljši picopeki  |  GZS bo tudi naslednji dve leti predsedoval Boštjan Gorjup  |  Tradicionalni dm tek letos poseben s "koraki in vrečkami"  |  Prvi mož FAO s pomočjo čebel do slovenskega državnega priznanja  |  Tuš ob svetovnem dnevu čebel izpraznil nekatere police  |  Skupina LVMH odkupila vinsko klet Chateau du Galoupet  |  Coop iz sadja in zelenjave odstranjuje pesticide  |  Violeta vzpostavila sodelovanje z vodilnim distributerjem v Srbiji  |  Vajda odpira posodobljen obrat v Čakovcu  |  Spar International lani zabeležil 36 milijard evrov prihodkov  |  Barcaffèju nagrada za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko kave   |  Sparova mednarodna konferenca letos poteka v Ljubljani!  |  EKSKLUZIVNO: Po prvem dnevu na sejmu PLMA v Amsterdamu (FOTOREPORTAŽA)   |  Rast PL-a zasenčila uveljavljene blagovne znamke  |  Dia vendarle dosegla dogovor z bankami  |  Prijave za natečaj Barcaffè Barista Cup do 25.maja  |   2. FMCG SUMMIT revije InStore v Ljubljani ima spletno stran  |  Pri Edeki več kot pol sadja in zelenjave brez plastičnega pakiranja  |  Festival testenin Pašta Fešta vabi v Ajdovščino   |  Mondelēz želi do leta 2025 proizvajati le še trajnostno čokolado  |   ||
   

Slovenija: V Ljubljano prihaja Brina, ljubljanski teden džina

20.11.2018
Danes se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico prihaja Brina. Ekipa, ki stoji za Odprto kuhno, je pod enotno blagovno znamko združila kar tri novosti: Ljubljanski teden džina, ki se začenja danes, Ljubljanski festival džina, ki bo prestolnico osvežil prihodnje leto spomladi, ter prvi ljubljanski džin koktajl Brina, ki ga je zasnoval sommelier Gašper Čarman. 
 
 
Brino so včeraj predstavili v restavraciji Atelje, kjer sta goste s kar petimi hodi, ki so jih navdihnili džin in njegove sestavine, navdušila kuharska mojstra Jorg Zupan iz Ateljeja in Luka Košir iz Gostišča Grič. 
 
V njunih jedeh so dišale brinove jagode, rakitovec, ruševje, likviricija in majaron, spremljali pa so jih koktajli s tremi vrhunskimi slovenskimi džini – Gin BrinomErika Sarkiča, džinom Karakter treh prijateljev Urbana Bajriča, Matica Bezjakain Timija Rožiča ter džinom Monologue kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča.
 
"Svetovna džin revolucija je dosegla tudi Slovenijo, na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov, manj znano pa je, da je brin z naših koncev tudi ključna sestavina najboljših svetovnih džinov. Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok velikim svetovnim prestolnicam in ki bo našim odličnim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je na včerajšnjem dogodku v restavraciji Atelje dejala Alma Kochavy
 
 
Bogato dogajanje, povezano z džinom in brinom, se začenja že danes v kar 18 različnih lokalih v Ljubljani, ki bodo v svojo ponudbo umestili koktajl Brina. To bodo As Aperitivo, Atelje, Centralna postaja, Čin Čin, EK Bistro, eVino, Fétiche Bar, Figovec, Lepa Žoga, Magda, Pivnica Lajbah, Pop's Place, Pritličje, Slovenska hiša, TaBar, Tozd, Vander in Vinoteka Movia.
 
Ljubljanskemu tednu džina, ki bo potekal do 26. novembra, bo spomladi 2019 sledila še Brina, ljubljanski festival džina, ki bo na enem mestu združil vse domače destilarje džina, v Ljubljano pripeljal svetovne džin zvezdnike ter vse skupaj začinil z dobro glasbo in gurmanskimi domislicami slovenskih kuharskih mojstrov.
 
Brin kot prezrto naravno bogastvo Slovenije

Enega najboljših slovenskih džinov, Gin Brin, na Krasu ustvarja Erik Sarkič, (na fotografiji).

"V naši vasi je destiliranje tradicija, mene sta tega učila nona in oče in še danes 'kuham' v starem nonovem kotlu. Ko sem se odločil, da dokončno pustim službo in se posvetim le destiliranju, sem želel ustvariti džin, ki bo poklon našemu brinu, naravnemu bogastvu Slovenije, katerega pomena se slabo ali sploh ne zavedamo. Zato sem se tudi pridružil projektu Brina, saj verjamem, bodo dogodki v njenem okviru pripomogli k promociji slovenskega brina in slovenskih destilarjev," je ob tej priložnosti povedal Sarkič, ki brin, akacijeve in bezgove cvetove lastnoročno nabere v okolici domače hiše, njegov džin pa bogatijo še pomaranče, limone, mandlji za kanček sladkobe, angelika, smolnati okus koriandra ter kardamom.

Prav kreativnost, ki jo džin omogoča destilarju, je verjetno tista reč, zaradi katere džin postaja tako priljubljen. Domišljija in igrivost tu ne poznata meja, džin je zabavno ustvarjati in še bolj zabavno poskušati, so se ob koncu izjemnega večera strinjali vsi prisotni.   


Nazaj
 


 
 
 
back to top