IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 12.12.2018 || Lidl trgovino št. 55 odpira jutri v Ilirski Bistrici  |  Esselunga v Milanu odprla trgovski center prihodnosti  |   Sberbank začel sprejemati ponudbe za prodajo svojega deleža v Agrokorju  |  Aldi Süd in Aldi Nord bosta sodelovala še bolj  |  Vlada želi bolj zdravo (predelano) hrano  |  Mastercard in Microsoft združujeta moči   |  Pri Tušu trkajo za srečo alpskih smučarjev (VIDEO)  |  Uspešno zaključen 5. Hoferjev natečaj "Deluj eko - ohrani čebelo in smreko"  |  Približno 10 % zavržene hrane ustvari FMCG sektor  |  Amazon svoje trgovine brez blagajn seli tudi na letališča  |  Kaufland (spet) zaprt tudi dan po božiču  |  Budimka z novimi lastniki še pred novim letom?  |  Tesco začel z velikimi cenovnimi akcijami (beri znižanji)   |  Znani finalisti za nagrade Effie Slovenija  |  Trgovci zaradi protestov izgubili že milijardo evrov  |   Prodaja se Žitkova lastnina mlina   |  V prazničnem decembru se povprečno zredimo za dva kilograma  |  Unilever investira v razvoj pralne kapsule brez plastike  |  Kosovo namerava manjkajoče blago iz Srbije in BiH nadomestiti s proizvodi iz regije  |  Colruyt z novim letom uvaja nočne izmene  |   ||
   

Slovenija: V Ljubljano prihaja Brina, ljubljanski teden džina

20.11.2018
Danes se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico prihaja Brina. Ekipa, ki stoji za Odprto kuhno, je pod enotno blagovno znamko združila kar tri novosti: Ljubljanski teden džina, ki se začenja danes, Ljubljanski festival džina, ki bo prestolnico osvežil prihodnje leto spomladi, ter prvi ljubljanski džin koktajl Brina, ki ga je zasnoval sommelier Gašper Čarman. 
 
 
Brino so včeraj predstavili v restavraciji Atelje, kjer sta goste s kar petimi hodi, ki so jih navdihnili džin in njegove sestavine, navdušila kuharska mojstra Jorg Zupan iz Ateljeja in Luka Košir iz Gostišča Grič. 
 
V njunih jedeh so dišale brinove jagode, rakitovec, ruševje, likviricija in majaron, spremljali pa so jih koktajli s tremi vrhunskimi slovenskimi džini – Gin BrinomErika Sarkiča, džinom Karakter treh prijateljev Urbana Bajriča, Matica Bezjakain Timija Rožiča ter džinom Monologue kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča.
 
"Svetovna džin revolucija je dosegla tudi Slovenijo, na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov, manj znano pa je, da je brin z naših koncev tudi ključna sestavina najboljših svetovnih džinov. Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok velikim svetovnim prestolnicam in ki bo našim odličnim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je na včerajšnjem dogodku v restavraciji Atelje dejala Alma Kochavy
 
 
Bogato dogajanje, povezano z džinom in brinom, se začenja že danes v kar 18 različnih lokalih v Ljubljani, ki bodo v svojo ponudbo umestili koktajl Brina. To bodo As Aperitivo, Atelje, Centralna postaja, Čin Čin, EK Bistro, eVino, Fétiche Bar, Figovec, Lepa Žoga, Magda, Pivnica Lajbah, Pop's Place, Pritličje, Slovenska hiša, TaBar, Tozd, Vander in Vinoteka Movia.
 
Ljubljanskemu tednu džina, ki bo potekal do 26. novembra, bo spomladi 2019 sledila še Brina, ljubljanski festival džina, ki bo na enem mestu združil vse domače destilarje džina, v Ljubljano pripeljal svetovne džin zvezdnike ter vse skupaj začinil z dobro glasbo in gurmanskimi domislicami slovenskih kuharskih mojstrov.
 
Brin kot prezrto naravno bogastvo Slovenije

Enega najboljših slovenskih džinov, Gin Brin, na Krasu ustvarja Erik Sarkič, (na fotografiji).

"V naši vasi je destiliranje tradicija, mene sta tega učila nona in oče in še danes 'kuham' v starem nonovem kotlu. Ko sem se odločil, da dokončno pustim službo in se posvetim le destiliranju, sem želel ustvariti džin, ki bo poklon našemu brinu, naravnemu bogastvu Slovenije, katerega pomena se slabo ali sploh ne zavedamo. Zato sem se tudi pridružil projektu Brina, saj verjamem, bodo dogodki v njenem okviru pripomogli k promociji slovenskega brina in slovenskih destilarjev," je ob tej priložnosti povedal Sarkič, ki brin, akacijeve in bezgove cvetove lastnoročno nabere v okolici domače hiše, njegov džin pa bogatijo še pomaranče, limone, mandlji za kanček sladkobe, angelika, smolnati okus koriandra ter kardamom.

Prav kreativnost, ki jo džin omogoča destilarju, je verjetno tista reč, zaradi katere džin postaja tako priljubljen. Domišljija in igrivost tu ne poznata meja, džin je zabavno ustvarjati in še bolj zabavno poskušati, so se ob koncu izjemnega večera strinjali vsi prisotni.   


Nazaj
 


 
 
 
back to top