IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 20.04.2021 || Jubilejni 30. SOF je prestavljen na jesen  |  Citypark praznuje 19. rojstni dan z novimi projekti  |  Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov  |  ZANIMIVOST: Domino pico dostavlja vozilo Nuro, a brez voznika (VIDEO)  |  Vlada z akcijskim načrtom za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad  |  ZANIMIVOST: Varteks izdelal moško obleko s protivirusnim premazom  |  Podgoršek razume protest in podpira ureditev odnosov v prehranski verigi  |  Raziskava: "Pogosti obiski restavracij s hitro prehrano lahko skrajšajo življenje"  |  Država za pomoč po škodi zaradi pozebe namenja milijardo evrov  |  Intermarché & Casino ustvarila novo zavezništvo  |  Donje Svetice bodo trajni sedež Kauflanda, nasproti gradijo trgovino  |  Spletna trgovina zabeležila rast za kar 58 odstotkov   |  Nova generalna direktorica Tetra Paka je Lyndsey Loyden-Edwards  |  Stanić Beverages z naložbo 1,35 milijona evrov v tovarno Juicy sokov   |  Anton Podlesnik:"Na kmetiji moraš delati s srcem in z veseljem"  |  Po štirih mesecih odprli trgovine  |  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19  |  ZANIMIVOST: Slovenska vesoljska dišava za slovensko astronavtko   |  Sredi maja odprtje vseh lokalov?  |  Priprava pravnih podlag za pomoč po pozebi  |   ||
   

Slovenija: V Kleti Brda usmerjeni k trajnostni pridelavi

08.03.2021
V Kleti Brda je glavni poudarek na trajnostnem vidiku vinogradništva in vinarstva, saj je trajnostna naravnanost edina prava pot. Pojem trajnostne pridelave ima tri stebre, in sicer trajnostno pridelavo za naravo, trajnostno pridelavo za ekonomsko uspešnost kmetij in trajnostno pridelavo za dolgoročno uspešnost področja. 

V zvezi s tem so poslali naslednje sporočilo za javnost...

"Naš cilj je, da vinograde in celotno okolje ohranimo za naslednike v vsaj takšni kondiciji, kot smo jih podedovali. Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tu živimo in delamo z naravo, ključnega pomena. Vinograd mora zato biti naravi in ljudem, ki ga obdelujejo, kar se da prijazen, obenem pa pridelovalcu prinašati dohodek in omogočati razvoj na dolgi rok. 

Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni, kar pomeni, da lahko vinarji, če želijo pridobiti certifikat, da je njihova pridelava trajnostna, sledijo zapisanim pravilom in če so uspešni, certifikat pridobijo. V Sloveniji takega enotnega sistema nimamo, zato smo v Kleti Brda sami pripravili pravila trajnostne pridelave za svoje člane. 
 
Prvi steber trajnostne pridelave zajema tehnično področje dela v vinogradih. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje vrstne raznolikosti. Tako dosledno delo naših zadružnikov v vinogradih skozi vse leto zagotavlja zdravo življenjsko okolje prebivalcev in kmetov (drugi steber) ter posledično omogoča dolgoročno poslovno uspešnost Kleti Brda (tretji steber), ki krepi celotno področje Goriških brd.   

1.steber: trajnostna pridelava za naravo
 
Narava je naša najpomembnejša zaveznica, zato vinograde obdelujemo po načelih trajnostne pridelave. Pri trajnostni pridelavi za naravo skrbimo za ohranjanje rodnosti zemlje, porabo vode, ohranjanje vrstne raznolikosti in samo nujno uporabo sredstev za varstvo trte. 

Voda

Zaradi mediteranske klime in klimatskih sprememb je voda v Brdih zelo dragocena dobrina. Z ustrezno pripravo vinograda in z ustreznim delom predvsem pri oskrbi tal ter s pravilnim izborom pravih sort in leg se tekom celega leta izognemo porabi dodatne vode za namakanje in zalivanje.
 
Zemlja

Prizadevamo si za ohranjanje naravne biološke rodnosti tal, kar dosegamo s trajno ozelenitvijo vinogradov, ki zmanjša izpiranje tal in izgube hranil v zemlji.
 
Varstvo trte

Uporaba pripravkov v vinogradih je omejena in prilagojena sorti in legi, s čimer si vedno zagotavljamo pridelavo neoporečnega grozdja najboljše kakovosti. Ob upoštevanju vsega naštetega in za strokovno podporo našim vinogradnikom imamo v Kleti Brda že od nekdaj organizirano svetovalno službo. Dva agronoma v sodelovanju s strokovnimi institucijami doma in v tujini natančno spremljata dogajanje v vinogradih tako v času pojava bolezni in škodljivcev kot tudi zorenja grozdja in trgatve. Organiziramo strokovna izobraževanja, preko katerih vsi člani pridobivajo vse specifične in tehnološke rešitve ter informacije, ki jih potrebujejo v vinogradih pri reševanju vsakoletnih izzivov. Svetovalna služba tudi določa nabor najprimernejših zaščitnih sredstev in gnojil, ki so vsem na voljo v Agrarii na Dobrovem. 

Vrstna raznolikost

V vinogradih namenjamo pozornost vsem živim bitjem, ki jim vinograd predstavlja življenjski prostor. Za spoštovanje vrstne raznolikosti naredimo največ z ohranitvijo mejic med vinogradi in vzdrževanjem trajne ozelenitve v medvrstnem prostoru, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam. V naših vinogradih živijo koristne žuželke, kot so mravlje, polonice, pršice in pajki, ki skrbijo, da se škodljive žuželke ne preveč namnožijo in povzročijo gospodarsko škodo. V trajnostno oskrbovanih vinogradih na trtah in v mejicah najdemo tudi številna gnezda ptic z jajčki ali mladički.

2.steber: trajnostna pridelava za ekonomsko uspešnost kmetij 

Klet Brda združuje 370 briških vinogradniških družin. S trajnostnim delovanjem zagotavljamo njihovo socialno - ekonomsko stabilnost, saj mora vinogradništvo prinašati dovolj dohodka in biti dobro organizirano in racionalno, da omogoča tako preživetje kot dolgoročni razvoj kmetij. Poslanstvo kleti je, da z uspešnim trženjem vina prispeva k ekonomski dobrobiti vseh, ki so tako ali drugače povezani z zadrugo.

3.steber: trajnostna pridelava za dolgoročno uspešnost področja

Vinogradništvo v Brdih ohranjamo v vsej njegovi avtentičnosti – vinogradi se po pokrajini izmenjujejo s sadovnjaki, oljčniki in gozdovi. Kmetovanje tako ohranja krajino urejeno, obdelano v tradicionalnih terasah. Na tak način ostaja kulturna krajina pestra ter prijazna do vseh tukajšnjih prebivalcev in temelj za razvoj turizma, ki regijo posledično bogati z novimi delovnimi mesti, infrastrukturo in razvojem. 

Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. V zadnjih letih je v Brdih čebelarstvo v polnem razmahu, kar dokazuje, da ohranjamo ekološko ravnovesje in da je trajnostno kmetijstvo naravi prijazno. 

Simbol čebelice najdete na etiketah vin, ki so pridelana po načelih trajnostne pridelave v vinogradih, ki so vključeni v program Izbor in Superizbor. Naš cilj pa je, da ga bomo v nekaj letih lahko dali na čisto vsa naša vina."
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top