IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 20.01.2021 || GZS-ZKŽP: "Odločitev za bolj uravnoteženo prehrano nikoli lažja"  |  Praznična prodaja konec leta kljub pandemiji narasla  |  ZANIMIVOST: Zaradi "nespodobnih" kolačkov aretirali slaščičarko  |  Dogovor o podaljšanju ukrepov do 14. februarja  |  Sodišče potrdilo globo Agrokorju zaradi nepriglasitve koncentracije pri prevzemu Costelle  |  Amazon se bo širil in zaposloval  |  Varnost sušenih rumenih mokarjev kot novega živila  |  Priznanje SLZ za logista leta Viktorju Kastelicu (Cargo Partner)  |  Mesarija Valenko na Ptuju postavila mesomat  |  ŠGZ organizira danes spletno predavanje o prodajni viziji  |  Med epidemijo spremenjeni vzorci plačevanja potrošnikov  |  V Cityparku povečali število električnih polnilnic  |  Prihodki Sinagoge lani znašali 47 milijonov evrov  |  Walmart zapušča direktor spletne trgovine  |  OPZ vlado ponovno poziva k odprtju storitvenih dejavnosti  |  Prepovedali oglaševanje Twitterju in Pinterestu  |  Nagrada nemškega gospodarstva 2020 podjetju Lumar IG d.o.o.   |  Nova redna cargo linija Milsped grupe med Beogradom in Cshanghsajem   |  Micić:"Mercatorjeve Moje znamke z odličnimi rezultati!" (VIDEO)  |  Komunikacijski laboratorij je nova komunikacijska agencija Nestlé Adriatic  |   ||
   

Slovenija: V Istri kmalu do zaščite mesa boškarina

03.12.2020
V kmetijski zadrugi Agraria iz Kopra so skupaj s hrvaškimi rejci sprožili postopek za pridobitev naziva zaščitene označbe porekla za meso istrskega goveda boškarina. 
 
 
Kot je ocenila Patricija Pirnat, bi s tem ohranili istrsko identiteto ter tudi pomagali rejcem. Priznanje zaščitene označbe porekla bi lahko pridobili že v začetku prihodnjega leta.
 
Pobudo za pridobitev zaščitene označbe porekla za boškarinovo meso je dala agencija za ruralni razvoj Istre iz sosednje Hrvaške, s katero v Agrariji že več let uspešno sodelujejo, je za STA navedla vodja proizvodnje v koprski kmetijski zadrugi Patricija Pirnat.
 
Boškarin je bil v slovenski Istri prisoten že v času Avstro-Ogrske in je služil kot delovna žival, poleg tega pa je skrbel, da ni prihajalo do zaraščanja kmetijskih površin in najvišjih legah istrskega zaledja, je spomnila. Kot glavno pomanjkljivost te živali je Pirnatova navedla, da je potrebno bistveno daljše obdobje reje, da pridemo do mesa, saj je boškarina treba imeti na kmetiji nekje štiri leta, da pridemo do klavnega goveda.
 
Težavo predstavlja tudi dejstvo, da boškarin ni vpisan v register pasem, zaradi česar so rejci prikrajšani, saj za rejo teh živali ne dobijo ustrezne subvencije oz. podpore države. "Tudi zato si prizadevamo, da bi čim prej prišlo do te zaščite," je pojasnila sogovornica. Gre za meso vrhunske kakovosti, po besedah Pirnatove pa je cilj zaščitene oznake pomoč pri preživetju kmetom v zaledju Istre, kjer opravljanje drugih dejavnosti ni več možno.
 
V Agrariji poleg tega vidijo pomen teh aktivnosti v ohranjanju skupne istrske identitete in kulinarike. Z ministrstvom za kmetijsko dobro sodelujejo, vendar je stanje zaradi novega koronavirusa upočasnilo proces pridobitve zaščite. Pirnatova sicer upa, da bi lahko že v začetku prihodnjega leta pridobili priznanje zaščitenega porekla oziroma vsaj začasno odločbo, na podlagi katere bodo tudi rejci upravičeni do določene podpore.

Nazaj
 


 
 
 
back to top