IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 26.10.2021 || Dnevnik:"Na obzorju novi lastniki Mercatorja"  |  Haier odslej tudi v Sloveniji  |  Varjenje "rdečega" piva kmalu v Laškem  |  Gerd Chrzanowski prevzema naloge šefa Schwarz grupe  |  Nov Univerexport v Beočinu  |  Podgoršek na konferenci Treh morij poudaril pomen večje proizvodnje beljakovin  |  Nova pravila EU bodo povzročila dvig cen  |  Evropski simpozij hrane med 6.in 8.novembrom v Ljubljani  |  V četrtek Akademija strojništva 2021  |  Nov Maxi supermarket v Subotici  |  Spar Slovenija podaril tono hrane za reševalne in terapevtske živali  |   Žabka preizkuša Jush aplikacijo za dostavo na dom  |  Odprta kuhna se poslavlja, prihodnje leto jubilejna sezona  |  16. razpis za nacionalne štipendije L'Oréal-Unesco  |  8. FMCG Retail Summit revije InStore v Beogradu (do 1.novembra cenejše prijave)!  |   Kmalu še dve odprtji Lidla in sicer v Kruševcu in Bački Palanki  |  Sadje bo v ospredju letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka  |  Dogajanje na Expu v znamenju EU  |  Ifo:"Razpoloženje v gospodarstvu krojijo težave v dobavnih verigah"  |  Na Gospodarskem razstavišču potekal sejem Narava-zdravje  |   ||
   

Slovenija: V 2013 brez večjih cenovnih šokov

28.12.2012
Začetek novega leta skoraj praviloma pospremijo napovedi podražitev. Negotove so predvsem napovedi glede naftnih derivatov in delno tudi hrane, navaja Delo.
 
V slovenskih živilskih podjetjih so kljub visokim cenam najpomembnejših surovin (predvsem žita) previdni v napovedih sprememb cen. O novih cenikih ne razmišljajo, denimo v Žitu, kjer so svoje izdelke nazadnje dražili septembra. Tudi v Ljubljanskih mlekarnah zagotavljajo, da ostajajo cene nespremenjene, kvečjemu bodo še pospeševali prodajo v akcijah. Zato pa skorajšnje podražitve napovedujejo v mesni industriji.
 
Pri največjem peku v državi, ljubljanskem Žitu, pravijo, da je v teh pogojih prodaje težko karkoli dražiti. Morali bi se res zgoditi šoki, da bi spreminjali cene, kot pravi Janez Bojc, predsednik uprave družbe, sicer pa v prvih mesecih leta tega ne nameravajo storiti. Tudi v Ljubljanskih mlekarnah po besedah Gregorja Ermenca ne razmišljajo o podražitvi v bližnji prihodnosti. "Razmere, ko se zaradi zmanjševanja kupne moči zmanjšuje prodaja, nam tega niti ne omogočajo. Bolj kot o višjih cenah, razmišljamo o akcijskih prodajah. Kolikor bomo le lahko, bomo še poskušali kaj iztisniti pri iskanju notranjih rezerv."
 
V ptujski Perutnini napovedujejo, da bodo za dva do pet odstotkov najprej popravljali cene na zunanjih trgih. Za koliko bodo dražili, je odvisno od posameznega trga in stopnje, do katere jim je zaradi povišanja vhodnih surovin uspelo korigirati prodajne cene leta 2012. "To pa je bilo različno za posamezne trge EU kakor tudi za prostor v državah, kjer imamo vzpostavljene svoje vertikalne verige. Tako se bodo nekoliko razlikovale tudi podražitve v Srbiji, BiH in na Hrvaškem, časovno sicer januarja in februarja, vrednostno pa tudi nekoliko različno po posameznih skupinah živil in odvisno tudi od tega, za koliko nam je uspelo usklajevati cenovna neskladja na posameznih trgih, ki pa so na tem področju precej bolj fleksibilni od slovenskega, v bližnji preteklosti," je za Delo pojasnil predsednik uprave Roman Glaser.
 
Na slovenskem trgu, ki je, kot pravi, zaradi svoje majhnosti sicer nelogično manj prožen za cenovna usklajevanja od vseh drugih, bodo spremenjene cenike uveljavili nekoliko pozneje, in sicer v enakih višinah kot na tujih trgih. "Koliko konkretno za katero živilo, bomo uskladili v prvi dekadi leta 2013, ko se bo pokazalo, kakšen vpliv je imela svetovna trgovina s surovinami na nabave naših mešalnic krmil in na druge vložke, od katerih je odvisna vzreja in predelava perutninskega mesa in izdelkov," še dodaja Glaser.
 
V Celjskih mesninah pa direktor Izidor Krivec napoveduje dražje goveje meso in izdelke. "Podražili bomo za pet do deset odstotkov, odvisno od izdelkov. Govedina, cena toplih polovic, se je decembra zelo podražila in stane štiri evre za kilogram. Ponekod smo že popravili cene, kjer nam ceniki to dovoljujejo, to so manjše trgovine, gostinski obrati. Sicer pa pri svežem mesu prehajamo na borzne cenike, tako smo po 15. decembru že začeli zviševati cene pri posameznih kupcih. To pomeni tedensko popravljanje cen, tudi navzdol, kjer cene v odkupu padajo," je pojasnil Krivec. Kot glavni razlog za podražitev je navedel, da govedine preprosto primanjkuje na trgu, zato cene rastejo. "Problem so visoke cene telet, ki jih je povsod v Evropi težko dobiti."
 
Novi ceniki krmil
V Jati Emoni je Stojan Hergouth zagotovil, da jajc, ki so jih nazadnje podražili pred dobrim mesecem za sedem odstotkov, za zdaj kljub visokim cenam žit ne mislijo dražiti. Bodo pa spreminjali cenike pri krmilih. "Nekatera se bodo podražila, nekatera pa pocenila. Januarja bomo objavili nove cenike." Glede na ravni cen sojinih tropin, ki so že bile po 560 evrov za tono, pa so se zdaj pocenile na 450 evrov, se bodo vsa krmila, predvsem beljakovinski koncentrati, ki imajo velik delež sojinih tropin, pocenila do pet odstotkov. Nasprotno pa se bodo krmila z večjim deležem koruze oziroma žit zelo verjetno podražila, a do največ pet odstotkov, napoveduje Hergouth. "Ves čas smo upali, da cene žit ne bodo šle čez 220 oziroma 225 evrov za tono, zdaj se je pa cena žit ustalila na 250 oziroma 260 evrih. Gre bolj za korekcijo neskladij, ki so nastala v zadnjih dveh mesecih, ko se je cena sojinih tropin vendarle spustila z višav, medtem ko se cena žita počasi še kar krepi. To je sicer običajna krepitev v teh mesecih, ko se cene sezonsko zvišujejo. Zato upamo, da se bo trend tako kot po navadi spremenil aprila, če ne bo kakšne zelo slabe napovedi južnoameriške letine," je kljub vsemu optimističen direktor Jate Emone.



Nazaj
 


 
 
 
back to top