IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 20.11.2017 || Za SEMPL št.19 kar 89 tekmovalnih prijav   |  Vabilo na četrto FMCG konferenco revije InStore v Beograd 23. novembra  |  Lidlov poslovni hackathon bo jutri  |  AB InBev ustoličil novega direktorja za Severno Ameriko  |  Zajtrk za več kot 260.000 otrok po vrtcih in šolah  |  Sodišče zavrnilo veljavnost lex Agrokor v Sloveniji  |  Atlantic Grupa je v ZDA začela s proizvodnjo paštete Argeta  |  20. Slovenski festival vin odpira vrata   |  Zmagovalec natečaja Lidlov mladi vinar je Jernej Žorž z vinom zelen  |  Mlečno-predelovalni sektor predstavil zaveze odgovornosti  |  Colruyt uvaja novosti prek spleta  |  Sainsbury's prvi uvedel tehnologijo izolacije hladnega zraka  |  Nemška Gea prevzema pomurski Vipoll  |  Prenovljena Idea "Beograđanka"  |  Heineken Hrvaška v Karlovcu odprl zeleno skladišče  |  Lepotna blagovna znamka The Body Shop v Sloveniji  |  E. Leclerc ostaja v vodstvu, Carrefour zmanjšal zaostanek  |  MAC Cosmetics v sredo odprl prvo trgovino   |   Židan: "Danes smo vsi skupaj ena družina!"  |  Lidlov mladi vinar Jernej Žorž iz Vipavske doline  |   ||
   

Slovenija: Tradicionalni slovenski zajtrk že s pozitivnimi rezultati na zdravje otrok

14.11.2017
Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012. Vsako leto je ta dan tretji petek v novembru, letos torej 17. novembra.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

S tem projektom želimo, tako kmetijski minister Dejan Židan, ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča, in dati poudarek na lokalni ponudbi hrane.

Mojca Gobec z direktorata za javno zdravje je ob tem izpostavila, da se že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, manj zaužijemo sladkih pijač, več pa sadja in zelenjave. 

Že v tradicionalnem slovenskem pregovoru "Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač" je zajtrk predstavljen kot najpomembnejši dnevni obrok. Za zdravo prehranjevanje moramo namreč poskrbeti že zjutraj ter v telo vnesti zadostno količino vitaminov in hranilnih snovi.
 
Po podatkih iz raziskave kar 76-odstotkov Slovencev zajtrkuje vsak dan, 10-odstotkov med njimi pa nikoli. Med jedmi, ki si jih za zajtrk najraje privoščimo, prevladuje kruh (67 %), sledita mu maslo in margarina (29 %), nato pa še marmelada (26 %), kava (25 %), delikatese (19 %) in sadje (15 %).
 
Kot najpogostejši razlog na vprašanje, zakaj ne zajtrkujete vsak dan, je več kot polovica (62 %) sodelujočih v raziskavi navedla pomanjkanje časa.
 
vir: Episcenter/siol.net 2015 

Nazaj
 


 
 
 
back to top