IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 22.03.2019 || Danes že 150. Odprta kuhna v Ljubljani  |  Čokolada in vino? Zakaj pa ne!  |  Mercator zmanjšal naročila pri družbah pod Agrokorjem  |  Veropoulos v Beogradu odprl prenovljeno trgovino Super Vero  |  Predsednik svetovalnega odbora v skupini Oetker bo Rudolf Schweizer  |  Na svetovni dan poezije lahko kavo "plačate" s pesniškimi verzi  |  Paviljon Čebelji svet odslej v Muzeju Lojzeta Slaka v Mirni Peči  |  Edeka v projekt ekoloških trgovin  |  Walmart praznuje 25 let delovanja v Kanadi  |  Trgovec Tuš lani z manj prihodki in nižjim dobičkom  |  X5 Retail lani zabeležil 10-odstotni tržni delež  |  Delničarji prižgali zeleno luč za ruski prevzem španske verige DIA  |  "Pivara Tuzla" letos v znamenju naložb  |  Vrednost minimalne potrošniške košarice februarja znašala 639 evrov  |  European Food Summit zaprl vrata   |  Računsko sodišče z negativnim mnenjem Občini Ajdovščina glede pridobivanja delnic Mlinotesta  |  Bayerjeva vrednost na borzah pada zaradi afere z (Monsantovim) herbicidom   |  Mercator nadaljuje s poslovanjem po lex Mercator  |  Lahko "poroko" Sainsbury's - ASDA reši milijardno znižanje cen?  |  Metro kitajski del posla prodaja za 1,76 milijarde evrov  |   ||
   

Slovenija/svet: Svetovni dan jabolk - 21. oktober

22.10.2018
 21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega zgodovina sega v leto 1990, ko je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje tega dne.
 
Namen Svetovnega dneva jabolk je spomniti na pestro paleto različnih sort jabolk, ki smo jih ljudje ustvarili skozi dolgoletno zgodovino žlahtnjenja, ter pomen sadovnjakov za podobo kulturne krajine in ohranjanje biodiverzitete.
 
Jabolko so predstavili tudi kot simbol drugačnosti in enotnosti.Čeprav se Svetovni dan jabolk praznuje predvsem v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, so se letos na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij odločili, da ga obeležimo tudi v Sloveniji. V času, ko poraba sadja (predvsem jabolk) upada,  je še posebej pomembno, da opozorimo na kakovostne tradicionalne sadne vrste, pridelane v Sloveniji.

V sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Sadjarskim centrom Maribor so za njihove sodelavce pripravili različne sorte jabolk, pridelanih v Sloveniji. Poleg jabolk so bile na mizah v njihovih prostorih na voljo tudi zgibanke z recepti in kratko predstavitvijo Svetovnega dneva jabolk.
 
Upajo, da vas bodo spodbudili k uživanju lokalno pridelanega sadja, z izborom receptov pa želijo dokazati, da se slovensko jabolko odlično znajde tudi v receptih svetovnega kulinaričnega izročila.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top