IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 16.01.2019 || Delo o ideji o odkupu Mercatorja   |  ZANIMIVOST: Trump nogometaše Clemsona pogostil s hitro prehrano  |  Močno zastopstvo pivovarjev na "Zelenem tednu" v Berlinu  |  Pri Sparu usmerjeni k varstvu okolja  |  Prepoved dodanega sladkorja v sokovih  |  Amazon uničuje na milijone ton neprodanega blaga  |  Lindt prodajo povečal za dobrih 5 odstotkov  |  Direktorica družbe METSPA odslej Anita Belak Bradač  |  Proizvajalci prek Spara izvozili za 68 mio. evrov blaga  |  Na Gorenjskem zagnali projekt Od pridelka do izdelka  |  Kmetje še ta mesec do prvih neposrednih plačil za 2018  |  Regulirana bencin in dizel spet nekoliko dražja  |  Nestlé zapira tovarno v Temišvarju  |  Kosovo omililo pogoje za odpravo carin na srbsko blago  |  Despar zagnal projekt za boj proti debelosti  |  Rok za odkup deleža v Intereuropi podaljšan na začetek februarja  |  Izdelki Whole Foods kmalu tudi na celinskem delu Evrope  |  Konzum (še zmeraj) najuspešnejše podjetje Agrokorja  |  V Tušu še naprej podpirajo mlade smučarske upe  |  Nova trgovina Mercator Levstikov trg v Ljubljani širi koncept trgovin Minute  |   ||
   

Slovenija/svet: Svetovni dan jabolk - 21. oktober

22.10.2018
 21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega zgodovina sega v leto 1990, ko je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje tega dne.
 
Namen Svetovnega dneva jabolk je spomniti na pestro paleto različnih sort jabolk, ki smo jih ljudje ustvarili skozi dolgoletno zgodovino žlahtnjenja, ter pomen sadovnjakov za podobo kulturne krajine in ohranjanje biodiverzitete.
 
Jabolko so predstavili tudi kot simbol drugačnosti in enotnosti.Čeprav se Svetovni dan jabolk praznuje predvsem v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, so se letos na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij odločili, da ga obeležimo tudi v Sloveniji. V času, ko poraba sadja (predvsem jabolk) upada,  je še posebej pomembno, da opozorimo na kakovostne tradicionalne sadne vrste, pridelane v Sloveniji.

V sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Sadjarskim centrom Maribor so za njihove sodelavce pripravili različne sorte jabolk, pridelanih v Sloveniji. Poleg jabolk so bile na mizah v njihovih prostorih na voljo tudi zgibanke z recepti in kratko predstavitvijo Svetovnega dneva jabolk.
 
Upajo, da vas bodo spodbudili k uživanju lokalno pridelanega sadja, z izborom receptov pa želijo dokazati, da se slovensko jabolko odlično znajde tudi v receptih svetovnega kulinaričnega izročila.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top