IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 30.11.2020 || Na kibernetični ponedeljek (znova) podirajo rekorde  |  Štartaj Slovenija:"Hit produkt Bio namazi Uroš in Valentina Mr. in Ms. Jam"   |  ZANIMIVOST: Jugoplastika po čevapčičih z ajvarjem in mineralno vodo (VIDEO)  |  Panvita bo morala za hleve pridobiti okoljevarstveno soglasje  |  Letos bogat pridelek sladkorne pese  |  Nemčija želi s spremembami zakonodaje izboljšati razmere v mesni industriji  |  Nova linija naravne kozmetike Makosh  |  Vichy za umetnost in ženske  |  IEDC Poslovna šola uvrščena med 100 najbolj inovativnih šol na svetu  |  Zeleni program je dodatek na (novi) tržnici v Škofljici   |  V nekaterih trgovinah letos brez petard in raket  |  Novembra tako na letni kot mesečni ravni z deflacijo  |  Slovenska raziskava v (ugledni) reviji Appetite  |  Po 35-letih amsterdamskega PLMA sejma v "živo" bo ta prvič na spletu  |  InStore in NIN 2. in 3. decembra organizirata CEO Summit Beograd 2020  |  Pametna ptičja hišica že čez milijon  |  Po skoraj enem mesecu ukrepi za zajezitev epidemije  |  Rahljajo koronske ukrepe  |  V letu 2019 komunalnih odpadkov (precej) več kot prej  |  Milena Vušak v upravi Kraša  |   ||
   

Slovenija: Startup Bevo izdeluje rastlinske zrezke s teksturo mesa

29.10.2020
Vse več ljudi uživa le rastlinsko hrano, pri rastlinskih nadomestkih za meso živalskega izvora pa pogrešajo teksturo mesa. Kamniški startup Bevo ima rešitev zanje – razvili so proces in stroj, ki koščke rastlinskih beljakovin pretvori v zrezek s takšno teksturo, kot jo ima meso. Za zagon industrijske proizvodnje iščejo vlagatelja od Slovenije do ZDA, piše portal Agrobiznis.
 
 
Maj Hrovat, Luka Sinček in Tilen Travnik, ustanovitelji Beva, so v letu dni sami razvili inovativen postopek in stroj, ki rastlinske proteinske izolate ali moke pretvori v vlakna, po teksturi podobna mesu, te pa lahko oblikujejo v zrezke. "Naš stroj ima laboratorijske zmogljivosti, saj lahko naredi od 0,5 do 0,8 kilograma velik zrezek, ki ima strukturo mesa. Lahko poustvari strukturo govejega, svinjskega ali piščančjega mesa. Če dodamo še aromo mesa, dobimo zrezek, primeren za vegetarijance, vegane in tako imenovane fleksitarijance, ki namesto živalskih beljakovin raje uživajo rastlinske," je povedal direktor Beva Tilen Travnik.
 
Na podjetniško pot jih je usmeril akademski članek, da so na Nizozemskem po naključju odkrili, kako lahko z analitsko metodo iz fizike beljakovinam spremenijo strukturo v vlakna. V Bevu so razvili proces in prvi prototip stroja, ki rastlinske beljakovine spremeni v vlakna, podobna mesu. Stroj so izboljševali in prišli do četrtega prototipa.
 
"Z njim znamo narediti do 0,8 kilograma velik zrezek, ki ima zelo podobno teksturo mesa," pravi Travnik. Stroja, ki deluje nasprotno kot strojček za mletje mesa, saj delce predela v zrezek, še niso poimenovali. Pišejo patentno prijavo. Prišli so v ožji izbor za vstop v podjetniški inkubator Y Combinator v Silicijevi dolini in v začetku novembra pričakujejo odgovor, ali se vsaj del ekipe seli čez lužo.
 
Vabi jih italijanski startup pospeševalnik, decembra se bodo predstavili na virtualni konferenci Future Food-Tech. K sodelovanju jih vabijo tudi slovenska podjetja.
 
Trg rastlinskega mesa je v ZDA vreden že skoraj milijardo evrov

"Po ocenah je ameriški trg mesa iz rastlinskih beljakovin vreden milijardo dolarjev in iz leta v leto strmo raste, evropski trg je podobno velik in razvit. Za zagon proizvodnje potrebujemo veliko kapitala, zato smo odprti za vlagatelje. O proizvodnji na veliko se pogovarjamo tudi z domačimi podjetji, eno zanima razvoj proizvodne linije, drugo pa išče prave izdelke, da bi zapolnilo proste zmogljivosti pri predelavi mesa," za konec pravi Travnik.


Nazaj
 


 
 
 
back to top