IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 20.05.2019 || Prijave za natečaj Barcaffè Barista Cup do 25.maja  |  20. maj - svetovni dan čebel  |  Najučinkovitejši oglaševalec na svetu je Unilever  |   2. FMCG SUMMIT revije InStore  |  Odprta kuhna v soboto (prvič) tudi v Novem mestu  |  Čebelarji na Ravnah na Koroškem drugič obeležili svetovni dan čebel  |  Na sejmu PLMA v Amsterdamu jutri sedem slovenskih podjetij (FOTOREPORTAŽA)  |   Vabilo na (brezplačni) Dahua Starlight Show (VIDEO)  |  Walmart bo hipermarkete preuredil v veleprodajni format  |  Danes je bila odprta zagrebška Arena Park  |  Amazon investiral v dostavno službo Deliveroo  |  Tradicionalni dm tek letos poseben s "koraki in vrečkami"  |  Odmeven uspeh vin Tikveš v Londonu na IWC-ju  |  Več kot tretjina prebivalstva kadi redno  |  EKSKLUZIVNO: Revija InStore na sejmu PLMA v Amsterdamu  |  Odprli so posodobljen obrat bjelovarske Sirele  |  Kaufland slovesno predstavil (svoj) prvi Solar Carport  |  Biedronka v svojih trgovinah uvaja stranišča  |  Spar s potapljači očistil Blejsko jezero za več kot 6 m3 odpadkov   |  Polleo Sport odprl trgovino v Kopru (VIDEO)  |   ||
   

Slovenija: Skyr Siggi's: iz študentske kuhinje in LM prek Manhattna v Ljubljano

15.03.2019
Ljubljanske mlekarne so pričele s proizvodnjo skyra Siggi's: zgoščenega jogurta, katerega tržni delež se giba med tremi in štirimi odstotki trga jogurtov v ZDA.

Siggi Hilmarsson, ustanovitelj blagovne znamke Siggi's, se je z rodne Islandije preselil v Združene države Amerike. V času študija je ugotovil, da jogurti, ki jih je bilo mogoče kupiti v tamkajšnjih trgovinah, vsebujejo odločno predolg in zapleten seznam sestavin, predvsem pa bistveno preveč sladkorja za njegov okus. Mama mu je poslala recept, s pomočjo katerega je leta 2004 v svoji majhni študentski kuhinji v New Yorku pričel z izdelovanjem skyra. 

"Po diplomi na Columbia Business School sem imel službo, ki je nisem zares maral. Odločil sem se, da bom za hobi izdeloval jogurt z malo sladkorja," pravi Hilmarsson.  V le nekaj mesecih je izpopolnil tehniko, pustil službo in svojo skromno dejavnost izdelave skyra prenesel iz domače kuhinje na lokalne tržnice v New Yorku. Do leta 2008 mu je uspelo prodreti v verigo trgovin Whole Foods, kjer je po začetnih težavah in skorajšnjem neuspehu Siggi's sčasoma postal najbolje prodajan jogurt. 

Leta 2018 je njegovo podjetje postalo del mednarodne skupine Lactalis, ki je lastnica Ljubljanskih mlekarn. Ko je Lactalis skupaj s Hilmarssonom iskal pravo mlekarno, da bi Siggijev uspeh ponovili tudi v Evropi, so ustrezno tehnologijo in znanje našli prav v Sloveniji, v Ljubljanskih mlekarnah. Tam bodo Siggis’s skyr proizvajali za kar osem evropskih trgov: Veliko Britanijo, Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Italijo, Portugalsko, Hrvaško in Slovenijo.

Kaj je skyr? 
Skyr (izgovori se skir) temelji na več kot tisočletni islandski tradiciji proizvodnje mlečnih izdelkov. Tradicionalno se izdeluje iz posnetega mleka in se proizvaja s procesom odcejanja, zaradi česar jogurt postane čvrstejši in pridobi edinstveno strukturo. Za izdelavo enega lončka skyra Siggi's se porabi do štirikrat več mleka kot za lonček običajnega jogurta. Po islandski tradiciji se skyr Siggi's izdeluje iz preprostih, naravnih sestavin, vsebuje manj sladkorja (30 % manj sladkorja glede na povprečno vsebnost sladkorja podobnih jogurtov na trgu) in ima visoko vsebnost beljakovin (150-gramski lonček naravnega skyra jih vsebuje 16 g). Na slovenskem trgu so na voljo štiri različice: naravni, vaniljev, borovničev in jagodni. 


Nazaj
 


 
 
 
back to top