IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 23.03.2019 || INTERVJU: Jakob: "Največ nam pomeni priznanje potrošnika"  |  Dobitnica nagrade za oglaševalsko osebnost je Mojca Randl  |  Mlekarna Celeia lani odkupila skoraj 100 milijonov litrov mleka  |  Ljubljanske mlekarne z razpisom štipendije   |  ZANIMIVOST: 12 milijonov lončkov barcaffé & GO na leto  |  Pred brexitom trgovci polnijo zaloge in svarijo...  |  TZS:"Razbremenitev na področju gospodarstva je nujna"  |  Ustavljena Walmartova prodaja Asde verigi Sainsbury’s   |  Danes že 150. Odprta kuhna v Ljubljani  |  Čokolada in vino? Zakaj pa ne!  |  Mercator zmanjšal naročila pri družbah pod Agrokorjem  |  Veropoulos v Beogradu odprl prenovljeno trgovino Super Vero  |  Predsednik svetovalnega odbora v skupini Oetker bo Rudolf Schweizer  |  V trgovine (in na črpalke) brez gotovine?  |  Čebelarjem 323.800 evrov nepovratnih sredstev  |  Največja država na svetu z velikimi koraki v kmetijstvu  |  Resolucija o prihodnjem razvoju kmetijstva v javni obravnavi  |  Končan drugi Hotel Summit Srbija revije InHotel  |  Svetovni dan voda v znamenju vode za vse   |  Aldi z novim mestnim formatom - 'ALDI Local'  |   ||
   

Slovenija: Skyr Siggi's: iz študentske kuhinje in LM prek Manhattna v Ljubljano

15.03.2019
Ljubljanske mlekarne so pričele s proizvodnjo skyra Siggi's: zgoščenega jogurta, katerega tržni delež se giba med tremi in štirimi odstotki trga jogurtov v ZDA.

Siggi Hilmarsson, ustanovitelj blagovne znamke Siggi's, se je z rodne Islandije preselil v Združene države Amerike. V času študija je ugotovil, da jogurti, ki jih je bilo mogoče kupiti v tamkajšnjih trgovinah, vsebujejo odločno predolg in zapleten seznam sestavin, predvsem pa bistveno preveč sladkorja za njegov okus. Mama mu je poslala recept, s pomočjo katerega je leta 2004 v svoji majhni študentski kuhinji v New Yorku pričel z izdelovanjem skyra. 

"Po diplomi na Columbia Business School sem imel službo, ki je nisem zares maral. Odločil sem se, da bom za hobi izdeloval jogurt z malo sladkorja," pravi Hilmarsson.  V le nekaj mesecih je izpopolnil tehniko, pustil službo in svojo skromno dejavnost izdelave skyra prenesel iz domače kuhinje na lokalne tržnice v New Yorku. Do leta 2008 mu je uspelo prodreti v verigo trgovin Whole Foods, kjer je po začetnih težavah in skorajšnjem neuspehu Siggi's sčasoma postal najbolje prodajan jogurt. 

Leta 2018 je njegovo podjetje postalo del mednarodne skupine Lactalis, ki je lastnica Ljubljanskih mlekarn. Ko je Lactalis skupaj s Hilmarssonom iskal pravo mlekarno, da bi Siggijev uspeh ponovili tudi v Evropi, so ustrezno tehnologijo in znanje našli prav v Sloveniji, v Ljubljanskih mlekarnah. Tam bodo Siggis’s skyr proizvajali za kar osem evropskih trgov: Veliko Britanijo, Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Italijo, Portugalsko, Hrvaško in Slovenijo.

Kaj je skyr? 
Skyr (izgovori se skir) temelji na več kot tisočletni islandski tradiciji proizvodnje mlečnih izdelkov. Tradicionalno se izdeluje iz posnetega mleka in se proizvaja s procesom odcejanja, zaradi česar jogurt postane čvrstejši in pridobi edinstveno strukturo. Za izdelavo enega lončka skyra Siggi's se porabi do štirikrat več mleka kot za lonček običajnega jogurta. Po islandski tradiciji se skyr Siggi's izdeluje iz preprostih, naravnih sestavin, vsebuje manj sladkorja (30 % manj sladkorja glede na povprečno vsebnost sladkorja podobnih jogurtov na trgu) in ima visoko vsebnost beljakovin (150-gramski lonček naravnega skyra jih vsebuje 16 g). Na slovenskem trgu so na voljo štiri različice: naravni, vaniljev, borovničev in jagodni. 


Nazaj
 


 
 
 
back to top