IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 28.03.2020 || ZANIMIVOST: Bo svetu zmanjkalo kondomov?  |  Kadirov za imunost predlaga česen  |  Mednarodna zveza za cestni prevoz opozarja  |  Amazonovi delavci (tokrat) stavkajo zaradi koronavirusa  |  Govorčinović Šimunovićeva nova direktorica za kadre v hrvaškem Heinekenu   |  Lončarjeva nova predsednica Združenja Manager  |  Semenarna Ljubljana z rekordno spletno prodajo  |  Krizni dodatek za zaposlene v trgovini  |  Nestle bo zaposlenim kljub odsotnosti izplačeval polno plačo  |  Dostava na dom iz trgovine Mlekarna Planika Kobarid  |  Coop postavil (do)končne cene na vse pakirane izdelke  |  Poslovanje Mercatorja še naprej skladno z lex Mercator  |  V trgovinah Univerexport so za eno uro podaljšali delovni čas  |  Lactalis BH poklonil donacijo Združenju "Pomozi.ba"  |  Konzum kupcem omejil količino kvasa  |  Gfk: "Gospodinjstva za zaloge v treh tednih zapravila 2 milijardi dinarjev!"  |  Nora ženska kašljala po policah s hrano  |  Prekinjen tudi elektronski vnos zbirnih vlog pri kmetijskih svetovalcih  |  Nova spletna trgovina Preprosto.je z dobrodelno noto  |  Sameer Aggarwal novi izvršni direktor Walmart Indija  |   ||
   

Slovenija: Sirotkin napitek tretja najboljša inovacija v Evropi

27.11.2017
Na Gospodarski zbornici Slovenije se je predstavila nagrajena slovenska ekipa študentov On my whey, ki je na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, v močni konkurenci 16 držav, osvojila tretje mesto. Tekmovanje je potekalo v okviru sejma Food Matters Live v Londonu.
 
 
Izdelek, s katerim so mladi študentje prepričali zahtevno ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz različnih področij, je sirotkin napitek z dodanim prosom. Izdelek je narejen iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin in je na voljo v treh različnih okusih – borovnica, malina in gozdni sadeži.
 
Študentje so se pri razvoju izdelka osredotočili na uporabo ekoloških sestavin, priročnost embalaže in enostavno uporabo. Poseben poudarek pa so namenili tudi komunikacijski strategiji, ki je bila tudi letošnja novost na evropskem tekmovanju. Ekipo študentov sestavljajo Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek, izdelek pa so razvili pod mentorstvom Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Vodja ekipe Sabina Vrecl poudarja: "Osvojeno prvo mesto na nacionalnem tekmovanju Ecotrophelia Slovenija in tretje mesto na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe dokazuje in potrjuje naše trdo delo ter vztrajnost in odrekanja. Udeležba na tekmovanju nam je omogočila enkratno izkušnjo spoznavanja z realnim okoljem celotnega spektra razvoja izdelka ter nam prinesla ogromno izkušenj, osvojena nagrada pa nam odpira nove možnosti in nov zagon za promocijo in realizacijo samega izdelka na prodajnih policah."
 
 
Ecotrophelia je tekmovanje, ki želi spodbuditi podjetništvo in konkurenčnost znotraj živilskopredelovalne industrije. Ecotrophelia združuje študente, profesorje, raziskovalce in industrijo k razmišljanju o ekoinovativnih rešitvah. V Sloveniji tekmovanje poteka že od leta 2008, leta 2011 pa je Slovenija že zasedla tretje mesto, takrat z izdelkom iz kategorije prosenih kosmičev z imenom Crunchy Milly.

"Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij smo zelo ponosni na ekipo študentov, saj dokazuje, da je med mladimi veliko potenciala in inovativnih idej. Kot organizatorji nacionalnega tekmovanja si želimo, da bi lahko mladi svoje podjetniške ideje kar najbolje izkoristili, pa tudi realizirali," pravi Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter koordinatorka strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Letos je na evropskem tekmovanju sodelovalo 16 ekip in sicer iz Belgije, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Slovenije, Srbije, Španije in gostujoče države Velike Britanije. Zlato priznanje je prejela grška ekipa z izdelkom "Avoyog" (smoothie napitek iz sirotke grškega jogurta in avokada), srebrno priznanje je pripadlo ekipi Velike Britanije z izdelkom "Yasaï Cauliflower Rice Sushi" (cvetačno-riževe rolice, napolnjene s korenčkom, listom cvetače, peso, kumaro in špinačo).
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top