IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 13.12.2018 || Colruyt ne uvaja nočnih izmen - sindikat je bil proti  |  Lidl v Ilirski Bistrici odprl novo trgovino, 55. po vrsti  |  Tesco bo za božič okrepil ponudbo vegetarijanske hrane  |  Klet Vinakoper predstavlja novo linijo penin Capris Marine  |  Izjemno zadnje četrtletje za Ocado  |  General Mills imenoval direktorja za Azijo in Latinsko Ameriko  |  Coca-Cola postavlja proizvodni obrat v Gentu  |  V Radovljici spomladi nov trgovski center  |  Agrokor novembra ustvaril 2,7 milijarde evrov prihodkov  |  BAT nadaljuje z naložbami   |  Kitajska odkupila pol milijona ton ameriške soje  |  V Kopru in Novi Gorici kmalu novi poslovalnici Lidla  |  Po potrošnji in BDP (na prebivalca) pod povprečjem EU  |  Protimonopolni urad prestavil prvo sodbo o zadevi Sainsbury's-Asda  |  Potencialnim kupcem Vinaga poziv k zvišanju ponudb  |  Ministrica Pivec se je sestala z vodstvom TZS  |  V Murski Soboti odprli distribucijski center Zelena točka  |  Colruyt povečal dobiček, prodajo in tržni delež  |  Ferrero v milijardni odkup poslovanja Campbell's-a?  |  Jamnica z EBITDA (dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo) nad pričakovanji  |   ||
   

ZANIMIVOST: Sir očitno poznali že pred 7200 leti

11.09.2018
Ljudje v Sredozemlju so očitno proizvajali sir že pred več kot 7000 leti, na kar sugerirajo ostanki, ki jih je na črepinjah loncev našla mednarodna skupina znanstvenikov pod vodstvom ekipe z ameriške univerze Pennsylvania State.
 
 
Znanstveniki so preučevali ostanke maščobnih kislin na lončenih črepinjah, ki so jih našli v dveh hrvaških vaseh na dalmatinski obali. Analize so pokazale, da je bila vas Pokrovnik stalno naseljena v obdobju med približno 6000 in 5000 let pr. Kr., v kraju Danilo Bitinj pa so ljudje živeli v obdobju med približno 5300 in 4800 let pr. Kr.
 
Črepinje, ki so jih preučevali znanstveniki, izvirajo iz različnih časovnih obdobij, kar je med drugim razvidno tudi iz različnih oblik, modelov, tehnik poslikav in tehničnih postopkov. Ostanke mleka so odkrili že na 7700 let starih črepinjah, ostanke sira pa na 7200 let starih posodah, so znanstveniki zapisali v strokovni reviji Plos one.
 
Na osnovi analize maščobnih kislin sklepajo, da se je mleko od določenega obdobja naprej predelovalo v trdne izdelke, kot je sir. Človek je torej začel proizvajati sir že 2000 let prej, ko se je domnevalo doslej - ne torej v bronasti dobi, pač pa že v neolitiku.
 
Gre za prelomne tehnološke postopke za človeštvo, saj je sir, ki je obstojen dlje časa kot tekoče mleko, zgodnjim kmetom omogočal, da so se lahko naseljevali na hladnejših centralnih in severnejših območjih. Znanstveniki tudi domnevajo, da je uporaba mleka in mlečnih izdelkov pripomogla k upadu umrljivosti dojenčkov.
 
"Verjetno najbolj pomembno dejstvo naše raziskave je, da sta bila mleko in sir prehransko bogat vir hrane za majhne otroke v času, ko je bila umrljivost v zgodnjih človekovih letih največja,” je dejal eden od znanstvenikov. Glede na genetske raziskave so bili zgodnji kmetje verjetno občutljivi na laktozo, mleka torej niso prenašali.

Nazaj
 


 
 
 
back to top