IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 20.10.2018 || Še 5 dni do 4. FMCG Summit-a revije InStore v Zagrebu   |  Novo poslovalnico Lidla v Hočah odpirajo v četrtek, nato še eno v Melju  |   Ljubljanske mlekarne pripravile akcijo za blagovno znamko Alpsko (VIDEO)  |  Ministrica s predstavniki živilsko-predelovalne industrije o stanju v panogi  |  Opel in Vauxhall obnavljata 4PL partnerstvo z Gefcom  |  Lidl zaključil preventivno-izobraževalne delavnice o prometu  |  Walmart uvaja vozičke z merilcem srčnega utripa?  |  Hofer o pomenu pravilne uporabe defibrilatorja  |  Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra  |  E. Leclerc se pogaja za prevzem hipermarketov Géant Casino   |  Trgovci na 12. Strateški konferenci o trajnostnem krožnem poslovnem modelu v trgovini  |  Na Brdu poteka 12. Strateška konferenca o trgovini  |  Fundacija Coca-Cola s posebnim mejnikom  |  Skupini Špica in IBCS sta napovedali strateško "Alianso treh morij"  |  Začel se je 25. Zlati boben v Portotožu  |  Na tekmovanju najboljših pic zmagala veganska  |  Pivac v Ravči gradi nove proizvodne hale za pršutarno  |  Nestlé zapira tovarno sladoleda v predmestju Pariza  |  Continente letos predstavil že 300 trgovskih znamk  |  Ruski diskonter Torgservis vstopa v Nemčijo  |   ||
   

Slovenija: Sektor prašičereje vstopil v shemo "izbrana kakovost"

14.09.2018
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo spremembo specifikacije za sektor mesa z znakom "izbrana kakovost - država pridelave in predelave Slovenija", saj so se za vstop v shemo "izbrana kakovost" odločili tudi pridelovalci in predelovalci prašičjega mesa.

Predlog za spremembo obstoječe specifikacije za goveje in perutninsko meso sta na ministrstvo podali Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Spremenjena specifikacija po novem vključuje tudi merila za prašičje meso. 

Za prašičje meso z označbo "izbrana kakovost - država pridelave in predelave Slovenija", veljajo podobni pogoji kot za goveje in perutninsko meso. Prevoz živali je dovoljen v radiju največ 200 km in ne sme biti daljši od 8 ur, določen je tudi negativen seznam krmil in dodatkov. Na sledljivostnih etiketah do posameznih kosov predpakiranega mesa se navajajo izključno imena rejcev, tudi če so v shemo vključeni le kot kooperanti. Če je število živali posameznega rejca ali kooperanta manjše od 10,  imen rejcev na etiketah ni potrebno navajati.

Predelovalci mesa na kmetijah lahko svoje proizvode označujejo tudi z dodatno označbo "kmečki", če izpolnjujejo naslednje pogoje:

so bili proizvedeni v obratu z največ tremi zaposlenimi, za predelavo mi uporabljeno zmrznjeno meso ali slanina, 
meso in izdelki morajo biti dimljeni na klasičen način, izključno z dimom, pridobljenim z zgorevanjem suhega trdega lesa, meso se razsoljuje ročno, s suhim, mokrim potapljanjem mesa v raztopino kuhinjske soli ali razsolice, injeciranje ni dovoljeno, proizvodi so brez umetnih arom, ekstraktov, barvil, ojačevalcev arome, pospeševalcev zorenja, sojinih in mlečnih beljakovin, rožičeve moke, škroba in vlaknin.
 
Z znakom "izbrana kakovost – Slovenija" je dovoljeno označevati goveje, prašičje in perutninsko meso, mesne izdelke in pripravke, pridobljene izključno od živali, vzrejenih v Sloveniji, ob hkratnem izpolnjevanju dodatnih meril iz potrjene specifikacije. 

Sledljivost govejega, perutninskega in prašičjega mesa, označenega z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"  je zagotovljena  s sistemom označevanja skozi celoten proces prireje in proizvodnje. Predpakirano perutninsko meso, označeno z "izbrana kakovost – Slovenija", mora na maloprodajnih etiketah navajati tudi ime rejca perutnine. 

Znak "izbrana kakovost - Slovenija" smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci govejega, prašičjega in perutninskega mesa, ki jih dodatno nadzorujejo neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijski organi). Doslednost uradnega nadzora v postopkih pridelave, predelave in označevanja mesa je dodatno jamstvo za zaupanje potrošnikov.

"Izbrana kakovost" je nacionalna shema kakovosti, namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi,  ki se nanašajo na pridelavo, predelavo, kakovost in poreklo osnovne surovine. Znak je informacija potrošnikom pri njihovih nakupnih odločitvah, v shemo pa so trenutno vključeni goveje, prašičje in perutninsko meso, mleko in mlečni izdelki ter sadje in predelani izdelki iz sadja.

Posamezen rejec ali predelovalec se v postopek certificiranja lahko prijavi kot posameznik ali kot član skupine proizvajalcev. Za pridobitev zaščitnega znaka "izbrana kakovost – Slovenija" se svetuje skupinsko certificiranje. To pomeni, da se posamezni proizvajalci predhodno dogovorijo, da se bodo certificirali kot skupina v okviru obstoječe pravne strukture (npr. društva, GIZ, zadruge, KGZS). Skupine proizvajalcev bodo pri certifikacijskem organu v postopek certificiranja prijavile svoje člane, ki želijo uporabljati zaščitni znak "izbrana kakovost – Slovenija". Način izvajanja certificiranja je odvisen od organizacije konkretne živilske verige.

Pri skupinskem certificiranju certifikacijski organ na terenu preveri določen del članov skupine. Če med kontrolo ne ugotovi kršitev zahtev in parametrov specifikacije, izda certifikat skupini proizvajalcev oziroma posameznemu proizvajalcu. Certifikat daje proizvajalcem pravico, da svoje proizvode tržijo označene z zaščitnim znakom "izbrana kakovost – Slovenija". Proizvode morajo označevati v skladu s predpisano celostno grafično podobo. 

Certificiranje izvajajo trije certifikacijski organi - Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).


Nazaj
 


 
 
 
back to top