IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 29.11.2021 || Pet glavnih trendov, ki naj bi jih poznali lastniki spletnih trgovin (promocijsko sporočilo)  |   InStore št.99 pri prejemnikih in na spletu  |  Mipor:"Potrošniki si z navideznimi pomočniki ne morejo veliko pomagati"  |  Epidemija oklestila lansko poslovanje Steklarne Rogaška  |  Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah bo moralo biti ograjeno   |   Po festivalu čokolade poznana Radovljica dočakala prvo čokoladnico  |   Intereuropa v devetih mesecih s strmo rastjo dobička  |  V prvih osmih mesecih leta trgovina z agroživilskimi proizvodi zabeležila rast  |  Ministrska konferenca WTO zaradi nove različice novega koronavirusa preložena  |  Cestni tovorni promet lani upadel  |  CEO Summit revije InStore v sredo v Beogradu z bogatim programom  |  Združenje nemških gospodarskih zbornic poziva k reformam Svetovne trgovinske organizacije  |  Kmetijsko ministrstvo išče koncesionarja za javno svetovalno službo v čebelarstvu  |  Črni petek po zahvalnem dnevu uradno sprožil praznično prodajno sezono  |   Podgoršek ob dnevu oljke poudaril vrhunskost slovenskih pridelovalcev  |  Potrdili novelo zakona o trošarinah  |  KGZS vztraja pri dodatnih sredstvih za kmetijstvo v prihodnjih petih letih  |  Aldi bo odprl 100 novih trgovin  |  DZ prepovedal plastične proizvode za enkratno uporabo   |   Kavzar iz Gorenja Hisense: "Slabo poznavanje Slovenije v ZAE"   |   ||
   

Slovenija: Sadje bo v ospredju letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka

25.10.2021
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v okviru dneva slovenske hrane, bomo letos obeležili 19. novembra. Tokrat ima slogan Zajtrk s sadjem - super dan, navezujoč se na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Cilj projekta je poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Ljudje ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu," so pojasnili.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želijo organizatorji obenem poskrbeti, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
 
Tako so v projekt vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Za sodelovanje pri projektu pa se odloča tudi vedno več posameznikov in gostinskih obratov, so poudarili.

Ministrstvo skupaj s partnerji tako zainteresirano javnost tudi letos vabi k izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka, pri čemer priporočajo nakup živil pri lokalnih ponudnikih.

Dan slovenske hrane in posledično tradicionalni slovenski zajtrk poteka vsak tretji petek v novembru. Pobudo zanj je leta 2011 dala Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvedel, so še sporočili z ministrstva.

Lani tradicionalnega slovenskega zajtrka ustanove zaradi epidemije covida-19 niso mogle izvesti, zato je nadomestni potekal 11. junija letos.



Nazaj
 


 
 
 
back to top