IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 07.10.2022 || DZ potrdil zamrznitev cen šolskih malic  |   Carrefour s PepsiCom uporablja robote za prodajo izbranih izdelkov  |  Sodišče Musku in Twitterju omogočilo dogovor o prevzemu  |  Kmetijski pridelki pri pridelovalcih lani za 9,3 odstotka dražji  |  Hofer z donacijo podprl razvoj talentov pod okriljem programa Botrstvo  |  Poziv k sodelovanju pri organiziranem ribolovu cipljev  |  Na Otoku jutri zaradi stavke na tirih le petina vlakov  |  Prenovili Tuš supermarket Kočevje  |  Nabavni vrh 2022  |  Diageo kupil znamko kavnega likerja Mr Black  |  Esselunga se je pridružila Epic Partners  |  Tesla začel proizvodnjo tovornjakov (najprej za Pepsi)  |  Nova Franca trgovina v Podgorici  |  Večer: "Kupi sadre ostajajo v naravi, policija išče povzročitelja"  |  Izpostavili pomen mladih pri razvoju kmetijstva  |  Blagovna znamka "Naše najboljše" bogatejša za 14 novih ponudnikov  |  Uspešen zaključek 4. dobrodelnega zbiranja pleničk v dm prodajalnah   |  Kitajci ljubijo rdeče vino iz kleti Vinakoper!  |  Pred nočjo čarovnic Heinz lansiral "krvavi" kečap  |  Kruh "Sava" bo tudi naslednja dva meseca stal 53,50 dinarjev  |   ||
   

Svet: ProVeg:"Skoraj polovica Evropejcev je manj mesa!"

16.12.2021
Evropsko raziskovvanje, ki ga je izvedla nevladna organizacija ProVeg International v partnerstvu z Innova Market Insights ter univerzama v Kobenhavnu in Gentu, je pokazala "pomemben pomik rastlinskega prehranjevanja".

Zmanjšanje uživanja mesa za cca. 10 kg letno na prebivalca, bi prispevalo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Podatki kažejo, da so potrošniki sicer zainteresirani za uživanje več živil rastlinskega izvora, kljub temu pa dobrih 40% potrošnikov (še) ni pripravljenih zmanjšati vnosa rdečega mesa, dobra polovica pa mleka in mlečnih izdelkov. 

Trajnostni vidik postaja vse bolj pomemben tudi na področju prehranjevanja in proizvodnje živil. Kot optimalna za zdravje ljudi in planeta se je izkazala prehrana, ki vključuje manj mesa prežvekovalcev ter več stročnic, polnozrnatih žit zelenjave in oreškov.
 
K spremembam v smeri uživanja več rastlinskih živil, so najbolj naklonjeni mladi do 40. leta, predvsem ženske ter tisti z višjim socialno-ekonomskim statusom. Veganstvo je še posebej močno v Nemčiji, kjer se je kot vegane v letu 2020 izreklo 3% prebivalstva.


Nazaj
 
 
 
 
back to top