IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 23.09.2021 || Novembra podražitev tobačnih izdelkov  |  Boj za zaščito vina prošek  |  Nove Michelinove zvezdice...  |  Družba DHL Express razglašena za najboljše delovno mesto  |  Mercator v prvem polletju z veliko rastjo poslovnega izida  |  Michelinova zvezdica zasijala (tudi) v Gostišču Grič  |  Lidl z novimi projekti za manj zavržene hrane   |  Slovenija je prva država v Evropi z (novim) Googlovim orodjem - "market finder-jem"  |  ZZS predstavila zadružne vinske kleti  |  Ana Roš & Tuš zvezdi(ci) Michelina   |  GZS:"Industrija ob rasteh cen energentov za nujen dialog z državo"  |  Pomemben dogovor Kauflanda z osnovnimi šolami  |  Jutri delavnica o praktičnih vidikih izvoza in uvoza   |  DIA trgovine prilagodila za večje oddelke svežega programa  |  Barilla toži nad visokimi cenami pšenice  |  Dvig trenda spletnega nakupovanja  |  Strokovnjaki za prehransko ustreznost svetujejo kupcem v Asdi  |  Italijani svarijo Britance: "Hranijo vas s ponaredki"  |  Potrošniki septembra slabše razpoloženi  |  ZANIMIVOST: Nasproti policije bo prvi muzej kanabisa  |   ||
   

Nemčija: Pridelajo kar 60 odstotkov evropske kolerabe

22.06.2021
Kultura gomoljnice kolerabe je v Nemčiji izjemno priljubljena, velja za tipično nemško zelenjavo in je med prebivalci tudi temu primerno sprejeta. 

Lani je tako država pridelala 13.7 milijonov gomoljev kolerabe, kar je naneslo okoli 56 tisoč ton te dobrine.
 
Hrustljava gomoljnica nikjer drugje ne uspeva tako dobro, kot na njivah te članice Evropske skupnosti, poleg tega pa so Nemci že prevzeli vodstvo po količini uživanja kolerabe. 

"Kohlrabi” kot pridelku rečejo Nemci, se je kot termin prijel tudi na Otoku, saj mu Britanci rečejo enako, enako velja za Bolgare, Nizozemci ji pravijo "koolrabi”, Rusi "kol'rabi” zelo podobno besedo pa so v uporabo spravili tudi Japonci (kōrurabi).

Pridelek kolerabe je najboljši pozno spomladi, dobra plat te vrste zelenjave je v dejstvu, da lahko uspeva na zelo različnih površinah in tako jo goji vsa Nemčija od severnih dežel pa vse do južne Bavarske. V pomladanskih mesecih jo ročno obirajo iz steklenjakov, poleti in jeseni pa na prostem, dokler temperatura ne pade pod ledišče. 

Nazaj
 


 
 
 
back to top