IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 16.01.2018 || Izvoz iz evroskupine - prva ZDA, druga Kitajska  |  Mlekarna Krepko odprla mini mlekarno za otroke  |  Lenta lani odprla 89 novih trgovin  |  Tudi francoska štruca na seznam Unesca?  |  Prepoved provizij za plačila s karticami "v zamudi"  |  Med ponudniki za gradnjo v Emoniki oz. Kolizeju (spet) tudi Spar?  |  Vinska kraljica za leto 2018 je Katarina Pungračič iz Zavrča  |  Lactalis odpoklical 12 milijonov škatel mleka v prahu  |   Kolid S Team ekskluzivni distributer Belja  |  V Agrokorju demantirali prodajo Konzumovih trgovin v BiH  |   DIA v Madridu preizkuša koncept trgovin v sklopu bencinskih črpalk  |  Dietna Coca Cola s štirimi novimi okusi in oblikami pločevink  |  Rožič: "Ob nedeljah bodo plače vsaj 9 evrov bruto na uro oz. lahko višje!"  |  ZANIMIVOST: Prepovedali kuhanje živih jastogov  |  Cene proizvajalcev decembra navzdol   |  Skupina Gorenje lani z višjimi prihodki, nižjim čistim dobičkom  |  Ilirija odprla ekološko točilnico šamponov  |  Na TZS danes nov dogovor sindikatov z delodajalci o (ne)delu ob nedeljah  |   Turki in Bolgari se zanimajo za podjetje FOPA  |  Beckham predstavil znamko za nego las, brade in kože  |   ||
   

Slovenija: Potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost

15.12.2017
Slovenska potica, ki ji je dodatno svetovno slavo pred časom dodal papež Frančišek, bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. 
 
To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko-gozdarska zbornica. 
 
Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta sladica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.
 
Slovensko potico bodo namreč v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava potice. "Slovenska potica bo morala biti pripravljena z enim od petih tradicionalnih nadevov: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko z luknjo v sredini, zunanji rob pa bo moral biti gladek ali pokončno rebrast," je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
 
Slovenija bo prošnjo za zaščito v Bruselj poslala januarja. Postopek bi lahko bil zaključen v približno dveh letih.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top