IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 13.12.2018 || Colruyt ne uvaja nočnih izmen - sindikat je bil proti  |  Lidl v Ilirski Bistrici odprl novo trgovino, 55. po vrsti  |  Tesco bo za božič okrepil ponudbo vegetarijanske hrane  |  Klet Vinakoper predstavlja novo linijo penin Capris Marine  |  Izjemno zadnje četrtletje za Ocado  |  General Mills imenoval direktorja za Azijo in Latinsko Ameriko  |  Coca-Cola postavlja proizvodni obrat v Gentu  |  V Radovljici spomladi nov trgovski center  |  Agrokor novembra ustvaril 2,7 milijarde evrov prihodkov  |  BAT nadaljuje z naložbami   |  Kitajska odkupila pol milijona ton ameriške soje  |  V Kopru in Novi Gorici kmalu novi poslovalnici Lidla  |  Po potrošnji in BDP (na prebivalca) pod povprečjem EU  |  Protimonopolni urad prestavil prvo sodbo o zadevi Sainsbury's-Asda  |  Potencialnim kupcem Vinaga poziv k zvišanju ponudb  |  Ministrica Pivec se je sestala z vodstvom TZS  |  V Murski Soboti odprli distribucijski center Zelena točka  |  Colruyt povečal dobiček, prodajo in tržni delež  |  Ferrero v milijardni odkup poslovanja Campbell's-a?  |  Jamnica z EBITDA (dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo) nad pričakovanji  |   ||
   

Slovenija: Potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost

15.12.2017
Slovenska potica, ki ji je dodatno svetovno slavo pred časom dodal papež Frančišek, bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. 
 
To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko-gozdarska zbornica. 
 
Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta sladica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.
 
Slovensko potico bodo namreč v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava potice. "Slovenska potica bo morala biti pripravljena z enim od petih tradicionalnih nadevov: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko z luknjo v sredini, zunanji rob pa bo moral biti gladek ali pokončno rebrast," je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
 
Slovenija bo prošnjo za zaščito v Bruselj poslala januarja. Postopek bi lahko bil zaključen v približno dveh letih.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top