IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 07.12.2019 || Magnit odslovil pet vodilnih managerjev  |  ZANIMIVOST: Politik Salvini iz protesta ne uživa Nutelle  |  Istrabenz na predlog DUTB v prisilno poravnavo  |  Mercator odprl prenovljeno Minute prodajalno na Kongresnem trgu  |  MojeDelo.com:"Lek je najuglednejši delodajalec"  |  Mesnine PIK s 25 odstotki manj soli  |  Prizadevanja za interese slovenskih dobaviteljev in zaposlenih v Mercatorju  |  Manchester United okrepil sodelovanje z Alibabo  |  E. Leclerc bo na PL izdelkih navajal poreklo vseh sestavin  |  Rusi v Goraždu gradijo tovarno PET embalaže  |  Spider grupa odprla tovarno čaja v Pitomači  |  Dve novi prodajalni Univerexporta v Obrenovcu in Odžacih  |  NS Mercatorja potrdil največje investicije   |  Tedeschi:"Nakup Kolinske zadetek v polno"  |  Fortenova Počivalška (zaradi Mercatorja) prijavila Evropski komisiji  |  Oktobra z največjim padcem trgovine na drobno  |  Turk:"Za sodelovanje prepričati tudi politiko"  |  OZS danes praznuje abrahama  |  Lidl odprl trgovini v Apatinu in Gornjem Milanovcu   |  Prenovljen zagrebški Branimir mingle mall  |   ||
   

Slovenija: Potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost

15.12.2017
Slovenska potica, ki ji je dodatno svetovno slavo pred časom dodal papež Frančišek, bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. 
 
To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko-gozdarska zbornica. 
 
Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta sladica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.
 
Slovensko potico bodo namreč v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava potice. "Slovenska potica bo morala biti pripravljena z enim od petih tradicionalnih nadevov: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko z luknjo v sredini, zunanji rob pa bo moral biti gladek ali pokončno rebrast," je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
 
Slovenija bo prošnjo za zaščito v Bruselj poslala januarja. Postopek bi lahko bil zaključen v približno dveh letih.
 

Nazaj
 



 
 
 
back to top