IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 09.04.2020 || Spar, Eurospin, E.Leclerc, Lidl in tudi Hofer spremenili delovni čas  |  OZS s predlogom za vnovični zagon nekaterih dejavnosti  |  V Hisense Gorenje odštevajo ure do (novega) začetka  |  Jezerškova z nasveti za peko potice jutri na FB  |  WTO zaradi pandemije pričakuje skoraj tretjinski upad svetovne trgovine  |  Union z novo strategijo in vizualno podobo ter osveženo ponudbo  |  PU z novo vizualno podobo ter osveženo ponudbo   |  X5 Retail manjšo gnečo izkoristil za lansiranje samopostrežnih blagajn  |  Heinekenu prodaja v prvem četrtletju nazadovala za 2 odstotka  |  Skupina Rewe podpisala milijardno kreditno linijo  |  V kategoriji svinjskega mesa le 38-odstotno samooskrbni  |  Delavcem v trgovini za marec višje plače  |  Elog predstavil inovativno embalažo za večkratne spletne nakupe   |  Radovljiška občina danes osvešča obiskovalce trgovin  |  Paloma z donacijo mariborskemu kliničnemu centru in nacionalnemu laboratoriju  |  Rešitve za dostavo na dom podjetja Heavy Duty  |  SDTS zahteva zvišanje dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 EUR  |  Pivčeva s predstavniki živilskih trgovcev   |  Ameriške bolnišnice tiskajo slovenske 3D maske  |  Tudi na tržnicah veljajo strogi preventivni ukrepi  |   ||
   

Slovenija: Potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost

15.12.2017
Slovenska potica, ki ji je dodatno svetovno slavo pred časom dodal papež Frančišek, bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. 
 
To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko-gozdarska zbornica. 
 
Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta sladica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.
 
Slovensko potico bodo namreč v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava potice. "Slovenska potica bo morala biti pripravljena z enim od petih tradicionalnih nadevov: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko z luknjo v sredini, zunanji rob pa bo moral biti gladek ali pokončno rebrast," je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
 
Slovenija bo prošnjo za zaščito v Bruselj poslala januarja. Postopek bi lahko bil zaključen v približno dveh letih.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top